Evb

Hur kronisk smärta påverkar relationer

Leva med kronisk smärta innebär en påfrestning på alla viktiga relationer i ditt liv. Använd dessa copingstrategier för att upprätthålla starka band till dina nära och kära.

Kronisk smärta har en dominoeffekt - inte bara det störa ditt liv och tvingar dig att hantera smärta, det ändrar också din personliga relationer. Interaktioner med din make, barn, familj och vänner förändrar på ett sätt både stora och små på grund av de fysiska begränsningar och känslomässiga påfrestningar som kommer av att leva med kronisk smärta.

Del av smärtlindring innebär att acceptera dessa förändringar och använda dem för att bilda bättre och närmare relationer med de du älskar. Genom att lära sig att bättre klara, kommer du att kunna hantera smärta och hålla vänner och familj nära.

Att leva med kronisk smärta: upprätthålla relationer

Effekten kronisk smärta har på dina relationer beror till stor del på hur mycket smärta du är i, samt hur du relaterar till varje person i ditt liv:

  • Din make. Partner för dem som genomgår kronisk smärta ansikte otroliga utmaningar av sina egna. Intima relationer med en make kan vara svårt, beroende på källan och intensiteten av smärtan. En make kan också behöva ta på sig mer hushåll och ansvar föräldraskap som den person som lever med kronisk smärta blir mindre kunna fungera. Pengar bekymmer på grund av sjukhusräkningar och minskade inkomster kan placera ytterligare stress på förhållandet.
  • Barn. Det kan vara upprörande för små barn att se en förälder i kronisk smärta. De kan bli förvirrad över vad som händer, och oroliga eftersom deras framtid verkar mycket osäker. De kan också känna ilska som du inte är så tillgängliga som du en gång var, eller skuld, om de antar att de gjorde något för att orsaka smärta.
  • Familj och vänner. Människor som lever med kronisk smärta tillbaka ofta från relationer utanför den närmaste familjen, vilket kan leda till främlingskap från andra familjemedlemmar och vänner. Försök att nå ut kan avvisad om personen upplever en smärta uppblossande eller har drabbats av en minskning av självkänsla som en följd av sjukdomen.

Att leva med kronisk smärta: vistas ansluten

Copingstrategier som kan hjälpa människor som lever med kronisk smärta bo nära sina nära och kära är:

  • Hitta ett meddelande balans. Människorna i ditt liv måste veta hur du mår. Vistas tysta kommer bara få dem att känna sig främmande för dig. Å andra sidan, kan dela för mycket få dem att känna sig överväldigad, hjälplös eller deprimerad. Försök att hitta den rätta balansen. Tänk på att det kommer att vara olika för varje person i ditt liv.
  • Diskutera din sexualitet med din make. Kronisk smärta utesluter inte älskog, men det kan innebära att mer planering krävs. Gör planer för möten som passar in i din medicinering schema och ebb och flödet av din dagliga smärta. Var inte rädd för att experimentera med nya positioner för älskog om din favoritposition nu orsakar för mycket smärta.
  • Undvik att avbryta planer med vänner. Låt inte kronisk smärta hålla dig från att interagera med vänner. Avbryta planer kan vara en besvikelse för alla inblandade, så om du kan hantera en viss nivå av aktivitet med din smärta, du borde.
  • Ta på hanterbara ansvar för hemmet. Om du hittar dig själv oförmögen att utföra vissa sysslor som en gång var ditt ansvar, ersätta dem med nya uppgifter som du kan utföra. Detta kommer att hålla dig aktiv och bidragande medlem av din familj.
  • Be om hjälp. Ge dina nära och kära en chans att hjälpa dig på något sätt kan få dem att känna sig närmare dig. Ofta vill de hjälpa till, men är inte säker på hur man ska erbjuda rädsla för att kränka dig. Om du har problem med en aktivitet eller syssla, be dem att låna ut en hand.

Att handskas med kronisk smärta kan vara frustrerande, men kommunicera och vistas nära till dina nära och kära kommer att hjälpa dig att klara det dagliga livet.