Evb

Hur klimatet påverkar Crohns sjukdom

Bor i soligare, får sydliga nejder minska risken för Crohns sjukdom eller gör det lättare att leva med. Men du kommer att vilja ta några försiktighetsåtgärder, även i detta bättre Crohns klimat.

Vi vet att Crohns sjukdom kan vara lika stora gastrointestinala problem, men vi vet inte helt vet vad som orsakar detta tillstånd. Genetik och miljö tros spela roller, tillsammans med kroppens unika reaktion på bakterier i tarmarna. En annan teori är en möjlig koppling mellan Crohns och vädret eller klimatet där du bor.

Forskare vid Massachusetts General Hospital, som samlat in uppgifter om 175.912 kvinnor 15 till 30 år gamla, fann att förekomsten av Crohns sjukdom ökat markant bland de som bor i mer nordliga breddgrader. Detta var speciellt sant för kvinnor i den äldre åldersgruppen.

Experter är inte säker på vad det handlar om Crohns och väder som kan orsaka fler fall i norr, men en möjlig förklaring är att det finns mindre solljus eller UVB strålning inom dessa områden, vilket i sin tur innebär att din kropp gör mindre vitamin D och spelar 't få så stark en immunitet öka som det gör i soligare nejder.

En annan teori avser hälsofrågor avgränsas geografiskt. "Generellt områden längre bort från ekvatorn är mer utvecklade länder, med lägre incidens av gastrointestinala infektioner och parasiter", säger Ghassan T. Wahbeh, MD, chef för Inflammatory Bowel Disease Program vid Seattle Barnsjukhus och docent i pediatrik och gastroenterologi vid University of Washington School of Medicine. Teorin är att i varmare områden närmare ekvatorn, kan exponering för vanliga GI buggar betyda immunförsvaret är bättre på att slåss av Crohns, "i motsats till den oexponerade gut immunförsvaret i renare miljöer," säger han.

Crohns och väder: sätta prognosen i din favör

Precis som det finns ingen "one size fits all" kost plan för hantering av Crohns, det finns ingen perfekt Crohns klimat eller geografiskt område som kan utesluta Crohns facklor för alla. Besök online Crohns forum, till exempel, och du kommer att se att människors erfarenheter varierar vilt, med vissa beskriver värre symtom på vintern och andra säger sommarvärmen orsakar dem problem.

Individuella erfarenheter åt sidan, men det finns några viktiga varmt väder Crohns tips att tänka på, oavsett om du bor i solen året eller planerar en semester fly.

"Vistas på varmare klimat mandat korrekt hydrering, mer så för patienter med aktiv sjukdom och symtom som löper risk för uttorkning," säger Dr Wahbeh. Njursten kan också vara ett problem för personer med inflammatorisk tarmsjukdom och en annan anledning att stanna på toppen av din dryck konsumtion. I genomsnitt bör du vara dricka 80 eller fler gram varje dag för att stanna hydratiserade.

Tänk på att om du upplever anfall av diarré från Crohns sjukdom eller överdriven svettning på grund av varmt eller hett väder, måste du dricka mer vatten. Feber och kräkningar kan också bidra till uttorkning. Tecken att se upp för är muntorrhet eller slemhinnor, lite eller ingen urin eller urin som är mörkt gul färg, en brist på tårar, insjunkna ögon, och letargi. Det finns också en risk för koma i mycket allvarliga fall.

Är du gör allt du kan för att hantera din Crohns? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Personer med inflammatorisk tarmsjukdom har också en större risk än normalt för hudcancer, enligt Wahbeh. Experter är inte säker på hur mycket av risken beror på själva sjukdomen och hur mycket kan hänföras till biverkningarna av de mediciner som används för att behandla den. Men det är ingen tvekan om att du religiöst bör gälla ett brett spektrum solskyddsmedel och dubbla upp solskydd genom att bära bredbrättad hattar, solglasögon, och även kläder som kan blockera UVA-och UVB-strålar.

Leva med Crohns sjukdom har sina utmaningar, men med hänsyn till Crohns och faktorer väder, samt efter varmt väder Crohns tips, leva och spela i varmt väder är säkert möjligt och kanske ännu mer njutbar.