Evb

Gör ålder och höftproblem alltid gå ihop?

Det är inte skrivet i sten att höfterna kommer att ge ut på dig som du ålder. Lär dig att undvika höftproblem när du blir äldre.

Gemensam visdom anser att som du ålder, du är avsett att möta en mängd sjukdomar, inklusive hip smärta och eventuellt höftledsplastik. I själva verket ökar höftledsplastik operationer efter 65 års ålder.

Men detta behöver inte vara din framtid, säger ortopeder. Det finns åtgärder du kan vidta för att minska sannolikheten för höftproblem och kirurgi som du ålder.

Hip smärta: det är inte oundvikligt

"De flesta människor inte får gamla och utslitna. Höftleden är en av de bästa mekaniskt utformade saker som vi har fått ", säger Steven Stuchin, MD, chef för ortopedisk kirurgi på sjukhuset för ledsjukdomar i New York University Medical Center och docent vid NYU School of Medicine i New York City. "Höften är en rund boll i en rund sockel, och ingenting är bättre rustad för att hantera stress och motion. För de flesta är höftproblem inte en produkt av åldrande - det är en produkt av skada eller sjukdom ".

En möjlig orsak till att antalet operationer höftledsplastik verkar skjuta i höjden när människor åldras är att efter 65 års ålder, gör Medicare täckning efterlängtade ledplastik operationer möjligt - en individ kan ha klara höftproblem åratal utan försäkring för att täcka operation.

Hip smärta: En tidsfråga

"Det är sant att ju längre du bor, desto större förekomst av artrit," säger Thomas Parker Vail, MD, professor och ordförande i ortopedisk kirurgi vid University of California, San Francisco. "Risken att få ledgångsreumatism är större, delvis relaterat till genetik, delvis relaterat till skadan, delvis relaterad till faktorer som vi inte helt förstår varför lederna försämras. "

Dr Vail säger att när människor åldras, förlorar deras brosk, som fungerar som buffert mellan benen som tillåter dem att röra sig fritt i en gemensam, dess förmåga att hålla vatten. "Det är vattnet som brosk innehåller som gör det möjligt att agera som en stötdämpare. Brosk kan börja bära ner precis som alla andra stötdämpare. När brosket slits ner, blir tunnare och förlorar sin mekaniska elasticitet, som leder till inflammation och vätska i leden - allt som uppfattas som obehagligt, "förklarar Vail. Om denna process fortsätter, stämmer det perfekt utformade bollen och uttaget inte eller flytta liksom de gjorde under tidigare år. Ändå Vail och Stuchin både stress som många människor i 80-årsåldern har ingen hip smärta alls.

Hip smärta: begränsa riskfaktorer

Även hip smärta kan vara relaterade till faktorer utanför din kontroll, som genetiskt arv eller strukturella problem från födseln, det finns flera åtgärder du kan vidta för att minska risken för höftproblem:

  • Bibehålla en hälsosam vikt under hela ditt liv. En genomgång av sjökort från 305 vuxna mellan 18 och 59 år gammal fann att övervikt signifikant ökade sannolikheten för att ha en total höft-eller total knäledsplastik.
  • Skydda hälsan hos dina ben. Utveckla osteoporos, ett tillstånd där skelettet blir försvagat genom förlust av kalcium, kan leda till höftproblem som en följd av frakturer och fallolyckor. Var aktiv, äta kalcium-rika livsmedel, och få rekommenderade nivåer av vitamin D under hela ditt liv för att hjälpa till att upprätthålla starka ben.
  • Läs om fallprevention. Falls är mer troligt som du ålder för ett antal skäl, allt från förlust av balans till biverkningar av mediciner. Be om råd för att förebygga fall i hemmet och på arbetet.
  • Söka medicinsk hjälp tidigt. Oavsett om din höft smärta beror på artrit eller repetitiva belastningsskador från sport, tala med din läkare. Hon kan hjälpa dig att göra en plan för att hantera din höftproblem.

Hip smärta: är livsstilsval att skylla?

En förändring i livsstil, inte enbart ålder, är förmodligen vad som ledde till höftproblem för Joan O'Connor, en 62-årig småföretagare i San Francisco med artros. För de flesta av hennes arbetsliv, höll hon ett skrivbord jobb, sedan flera år sedan bestämde hon sig för att öppna ett hem inredning och antikviteter butik.

"När jag bytte mitt jobb och startade mitt eget företag, blev jag mycket mer aktiv fysiskt, klättra på en stege, bära grejer. Jag skulle komma hem efter jobbet och min gemensamma var så smärtsamt. Jag hade ingen aning om vad som pågår ", säger O'Connor. Promenad genom den ojämna gator San Francisco hjälpte inte - två fall i ett år ledde henne att prova akupunktur, kiropraktik interventioner, och, så småningom, en total höftledsplastik.

Att förstå hur ålder, vikt och andra faktorer som kan påverka höftproblem kan hjälpa dig att fatta beslut om att förhindra den eller, om du upplever det, att söka vård tidigt.