Evb

Fibroida smärta: bortom livmodern

Vaknar du på natten att använda badrummet, eller känna full snabbare än du brukade? myom kan påverka ändtarm, urinblåsa, mage och njurar också.

Myom, den vanligaste bäcken tillväxt bland kvinnor, har olika effekter för varje kvinna som har dem.

"Myom är som fingeravtryck - inte två som är aldrig likadana," säger Steven Goldstein, MD, styrelse-certifierad ob-gyn vid New York University Langone Medical Center i New York. Vad avgör hur mycket smärta och obehag de orsakar inte nödvändigtvis storlek, men där de växer. "Det är som fastigheter - location, location, location", säger Dr Goldstein.

Fibroider är tillverkade av muskelvävnad finns i livmodern, men deras placering är inte begränsad till inne i livmoderhålan. De kan också växa på utsidan av livmodern, och inom livmodern väggar, och kan även fästa sig till livmodern genom en stam av slag.

Och särskilt för kvinnan vars myom växer utanför livmodern, kan andra organ påverkas också.

Bortsett från bäcken symptom som smärta, kraftig blödning, och möjligtvis infertilitet, kan myom orsaka också problem med urinblåsa och tarm eliminering. Detta sker när fibroids påverkar urin-och GI-system, vilket leder till en mängd olika biverkningar.

Effekterna av fibroids på andra organ

Myom kan ha en effekt kedjereaktion som innefattar:

  • Ändtarmen. En tillräckligt stor fibroid kan trycka ner på ändtarmen, vilket gör tarmrörelser svårt. "Om fibroid är på undersidan av livmodern, kan du ha förstoppning eller smärta när defecating," förklarar John C. Petrozza, MD, styrelse-certifierad ob-gyn och chef för reproduktiv medicin och IVF vid Massachusetts General Hospital Fertility Center i Boston. Hemorrojder kan vara en annan obehaglig resultat av rektal trycket och svårigheter att röra din tarm.
  • . Blåsan "Om fibroid är på andra sidan av livmodern, växer mot blåsan, kanske du upptäcker att du får upp tre eller fyra gånger per natt för att gå på toaletten - du har inte kapacitet att hålla urin eftersom av det ", säger Dr Petrozza. Förutom att behöva kissa oftare, kanske du har svårt eller smärta medan urinera.
  • Magen. Bäcken symptom på muskelknutor är känslan som du har en full mage. En fibroid kan driva upp till magen skapa "tidig mättnadskänsla," förklarar Petrozza. Du känner dig full snabbare och kanske inte kan äta lika mycket som tidigare, ofta leder till viktminskning. Om fibroid växer tillräckligt stor, kan nedre delen av buken ser förstorad, som om du var gravid.
  • Njurarna. I mycket sällsynta fall, säger Goldstein, en myom kan växa sig stora nog att påverka urinledaren, röret som förbinder njurar och urinblåsa. Om flödet av urin backas upp på grund av en fibroid trycker på en urinledare, kan mottrycket orsaka njurarna att svälla, ett tillstånd som kallas hydronefros. Symtomen kan vara smärtsam urinering, en större lust att åka eller gå oftare, och smärta på ena sidan. Njurskador kan uppstå. I det här fallet, i Goldstein uppfattning är det enda alternativet att operera bort fibroid.

Behandla muskelknutor när andra organ påverkas

Fortfarande, trots de potentiella effekterna av myom, vissa kvinnor gör ingenting för att behandla dem. "De myom vanligtvis kommer att växa i en viss takt per år, och en hel del kvinnor bara växa i sina symtom och minimera dem," säger Petrozza. "Men, om du är 40, till exempel, kan du behöva ytterligare 11 till 12 år före menopaus, när de [muskelknutor] vanligtvis slutar växa." Det är en lång tid att sätta upp med det obehag du upplever.

Tala med din läkare om hur man bäst hanterar dina muskelknutor. Det finns en mängd olika myom behandlingar som kan hjälpa, från medicin till kirurgiska tekniker, en del för att bevara fertiliteten om du vill ha barn. Men kom ihåg, som Petrozza varnar, att ju längre du väntar, och ju större de blir, desto färre fibroida behandlingsalternativ du har.