Evb

Coping med rikliga menstruationer

Tunga perioder kan vara normalt för dig, eller de kan signalera ett medicinskt tillstånd som kräver ett läkarbesök och snabb behandling.

Menorragi är ett tillstånd där en kvinna har kraftig eller förlängd menstruation under hennes regelbunden mens. Sådan rikliga menstruationer kan vara obekvämt och obehagligt, men det kan också signalera en mer allvarligt hälsoproblem.

I motsats till vad många tror, ​​har varje kvinnans menstruationscykel sin egen unika timing och variation. Medan den genomsnittliga perioden inträffar var 28 dagar och varar i fyra dagar, är variationer mellan 21 och 32 dagar anses normalt. Blötläggning igenom en binda eller tampong var två till tre timmar anses vara en tung period. Likaså långa perioder är de som varar längre än sju dagar.

Menorragi: underliggande hälsoproblem

Ett antal underliggande frågorna kan orsaka kraftiga menstruationsblödningar, såsom myom, noncancerous vävnader som växer i och runt livmoderväggen, berättar Steven R. Goldstein, MD, förlossningsläkare och gynekolog vid New York University Medicinskt center och professor i obstetrik och gynekologi vid New York University School of Medicine. Om du arbetar med menorragi, kommer din läkare behöva utesluta myom som ett första steg.

Andra villkor som kan orsaka kraftiga menstruationsblödningar inkluderar:

 • Anovulation eller äggstockarna oförmåga att producera eller släppa mogna ägg
 • Polyper på endometriet, de inre foder av livmodern
 • Endometriecancer
 • Endometriehyperplasi, eller en förtjockning av livmoderslemhinnan
 • Onormal sköldkörteln eller hypofysen funktion
 • Förändringar i hormonnivåer, såsom vid menopaus
 • Förändringar i preventivmedel du tar
 • Inflammatoriska sjukdomar eller annan infektion

Förändringar i livsstil och matvanor, stress, överdriven viktökning eller förlust, resor, hård träning, och kirurgi eller trauma kan också alla bidra till uppkomsten av menorragi.

För vissa kvinnor kan även förlossning vara en orsak. "Ibland kraftig blödning uppstår efter en kvinna har haft ett barn, eller flera barn," säger Dr Goldstein. "Graviditet orsakar ytarean av livmodern att expandera, vilket innebär att efter förlossningen, finns det dubbelt så mycket ytarea för att kasta genom menstruation som förut, därav kraftigare blödningar än före förlossningen."

Menorragi: när man ska se en specialist

Det är vanligt att perioder varierar i längd och flöde, så det finns ingen anledning att rusa till doktorn när en cykel är tung. Goldstein föreslår övervaka dina perioder och besöka en specialist efter tre ovanligt kraftig eller förlängd cykler.

Din läkare kan ordinera vissa tester för att fastställa de specifika orsaken till din menorragi, inklusive:

 • En Pap-test, vilket innebär att erhålla celler från livmoderhalsen under en gynekologisk undersökning
 • En endometriebiopsi, vilket innebär att föra in en tunn instrument genom öppningen i livmoderhalsen och ta ett litet prov av livmoderslemhinnan
 • En bäcken ultraljud, en avbildning test som använder ljudvågor för att ta bilder av dina inre organ

Alla dessa är öppenvården förfaranden, även om vissa kan kräva narkos. Testresultat är allmänt tillgängliga inom sju dagar.

Menorragi: behandlingsalternativ

Om andra medicinska tillstånd är uteslutet och du fortfarande har menorragi, finns det flera alternativ att överväga. Tala med din läkare om eventuella förändringar i livsstil och matvanor kan bidra till att minska menstruella blödningar eller om du bör överväga medicinska behandlingar, som har varierande grad av effektivitet och eventuella biverkningar. Enligt en studie, orala gestagen piller är en vanlig behandling för menorragi, och ännu en av de minst effektiva. En annan studie fann det mer effektivt att leverera hormoner genom en spiral (spiral) som släpper syntetiskt gestagen levonorgestrel hormon i livmodern. Och en tredje fann att använda en enkel over-the-counter NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel), såsom ibuprofen och naproxen, kan minska förlusten av menstruationsblod med upp till 60 procent.

En nyare alternativ med resultat i samma storleksordning som NSAID är läkemedlet tranexamsyra, som godkändes av US Food and Drug Administration i slutet av 2009. Den första icke-hormonella läkemedel som ges grönt ljus för menorragi, riktar det ett protein som hjälper blodet att koagulera. Tranexamsyra har vissa biverkningar, diskutera alla för-och nackdelar med din ob-gyn.

I svåra situationer, kanske du vill fråga om operation, t.ex. en hysterektomi för att ta bort din livmoder (varefter barnafödande inte längre är möjlig). Ett annat alternativ är den mindre radikala endometrieablation, vilket tar bort livmoderslemhinnan så att det inte längre blöder varje månad. Denna procedur kan behöva upprepas för att förbli effektiv och bör inte betraktas om du planerar att bli gravid i framtiden. Medan kvinnor normalt inte kan bli gravid efter endometrieablation, är det möjligt och utgör en risk för dig och barnet. Både hysterektomi och endometrieablation är allvarliga åtgärder som måste noggrant övervägande.

Eftersom menorragi symptomen varierar från kvinna till kvinna, kommer din läkare beskriva ett eller en kombination av alternativ för att effektivt behandla din menorragi och hjälpa dig att få igenom din månatliga cykel mer bekvämt.