Evb

Diabetes medvetenhet: med siffrorna

Typ 2-diabetes är ett allvarligt tillstånd som nu har nått nästan epidemiska nivåer. Med dessa fakta, kan du hjälpa medvetenhet sprids diabetes.

Som organisationer som Europeiska Diabetes Association arbete spead diabetes medvetenhet, är hälsoexperter hopp om att sätta en förnyad kraft bekämpa diabetes epidemin. Typ 2-diabetes är ett allvarligt hälsotillstånd som inte bara påverkar din livsstil, men kan sätta dig i riskzonen för många andra hälsofrågor, inklusive högt blodtryck, stroke, och nervskador. Många européer är i riskzonen för typ 2-diabetes, och diabetes befolkning fortsätter att växa runt om i världen.

"Diabetes och dess tvilling olycka, fetma, är ett problem inte bara i detta land. Det är ett globalt problem, överträffar undernäring ", säger Joel Zonszein, MD, av Clinical Diabetes Center vid Montefiore Medical Center i New York.

Om man tittar på det växande antalet personer med diabetes, särskilt typ 2-diabetes, är det lätt att se varför hälsoexperter säger att vi har en diabetes epidemi. Här är en titt på siffrorna:

  • Uppskattningsvis 366 miljoner människor runt om i världen har diabetes, eller cirka 5,2 procent av världens befolkning.
  • Det finns 4,6 miljoner diabetesrelaterade dödsfall varje år.
  • Om 25,8 miljoner européer har diabetes, eller cirka 8,3 procent av befolkningen.
  • Cirka 95 procent av européerna med diabetes har typ 2-diabetes.

Hos vuxna 20 år och äldre, var nästan 2 miljoner nya fall av diabetes diagnostiseras under 2010. Dessa fall är en del av det mer än 8 procent av européerna med diabetes, men Europeiska Diabetes Association (ADA) uppskattar att år 2050 mer än 30 procent av Europas vuxna kan ha diabetes.

Ett stort bekymmer med diabetes är att många människor är omedvetna om att de har sjukdomen. Uppskattningsvis 7 miljoner människor har odiagnostiserad diabetes typ 2, vilket är skrämmande med tanke på att diabetes kräver ständig vård. Detta är en anledning till varför diabetes medvetenhet är så viktigt.

Vad finns bakom risken för typ 2-diabetes

Genetik, eller släkthistoria, är en viktig riskfaktor för typ 2-diabetes för många människor i det här landet, säger Dr Zonszein. Men den i särklass största riskfaktorn är en dålig kost och ohälsosam vikt.

"Fetma är ett växande hälsoproblem som resulterar från överätande - speciellt en ohälsosam kost - och inte tillräckligt med motion ", säger han. "Med ökande urbanisering och förändrade transportsätt, är det inte konstigt att fetma har snabbt ökat under de senaste decennierna i hela världen."

Övervikt innebär en påfrestning på kroppen och kan orsaka ett antal hälsotillstånd, inklusive hjärtsjukdomar, högt blodtryck, artrit, och naturligtvis, diabetes. När fler människor har blivit överviktig, har antalet personer med dessa tillstånd också vuxit. Därför, de största delarna av förebyggande av diabetes är en hälsosam kost och motion för att bibehålla en hälsosam vikt.

Diabetes bland unga

Diabetes drabbar fler yngre människor än någonsin tidigare. Vid ett tillfälle, var typ 2-diabetes kallas "vuxendiabetes," eftersom det främst diagnostiserades hos personer 40 år eller äldre. Under de senaste två decennierna, säger Zonszein, vårdgivare har sett fler och fler barn med typ 2-diabetes. Centers for Disease Control och uppskattningar Prevention att 215.000 barn och ungdomar nu har diabetes.

"Den epidemi av övervikt och låg fysisk aktivitet bland ungdomar, liksom exponering för diabetes i livmodern, kan vara stora bidragsgivare till ökningen av typ 2-diabetes under barn-och ungdomsåren," Zonszein förklarar.

För att bekämpa dessa siffror, kan föräldrar, lärare och andra vuxna lära barn att göra hälsosamma val av mat och vara aktiv, antingen genom sport, leka med vänner, eller promenader, cykling och jogging oftare.

De prediabetes skrämma

En annan aspekt av diabetes epidemin är det växande antalet människor som har prediabetes - ett tillstånd där en persons blodsockernivå är högre än normalt men inte tillräckligt hög för att vara diabetes. Enligt ADA, 79 miljoner människor i Europa har prediabetes.

Det är viktigt för personer med prediabetes att göra livsstilsförändringar för att skydda deras hälsa. Studier har visat att prediabetes sannolikt att utvecklas till diabetes inom 10 år. "Innan man utvecklar typ 2-diabetes, de nästan alltid har prediabetes," säger Zonszein. Dessutom kan prediabetes sätta dig i riskzonen för hjärtsjukdom och stroke.

Om du har diabetes, uppmuntra dina nära och kära för att få testat. Testning för prediabetes och göra de livsstilsförändringar som krävs för att hålla den från att utvecklas till fullt utvecklad diabetes är de bästa stegen någon kan ta för att skydda deras hälsa.