Evb

" bra" kontra " dåliga " kolesterolet: vad är skillnaden?

HDL ("bra") och LDL ("dålig") kolesterol kan vara förvirrande. Läs om högt och lågt kolesterol siffror och vad de betyder.

HDL och LDL, "bra" och "dåliga", högt och lågt - cholesterol terminologin kan vara ganska förvirrande. Men att förstå hur terminologin avser egna kolesterolvärden är viktigt. Din kropp behöver faktiskt kolesterol att vara friska. I själva verket är 75 procent av kolesterol i kroppen som tillverkas i kroppen. Men vissa faktorer kan bidra till att din kropp får för mycket kolesterol.

"Kolesterol är inte ond," säger Jessica Bartfield, MD, en inre medicin, näringslära, och viktminskning specialist vid Loyola University Health System Gottlieb Memorial Hospital i Maywood, Illinois "Cellerna i kroppen kan inte fungera utan det. "

Problemet är inte med kolesterol, men med lipoproteiner - de ämnen som transporterar kolesterol i hela kroppen. Low-density lipoprotein eller LDL, transportera kolesterol på ett sätt som gör att den kan släppas i blodet, där det kan fastna i väggarna i dina artärer, blockera blodflödet och orsakar hjärtsjukdomar eller stroke. Det gör LDL det "onda" kolesterolet.

High-density lipoprotein eller HDL, är det "goda" kolesterolet. "Tänk om" H "i" HDL "som står för sunt," Dr Bartfield säger. "HDL transporterar kolesterol runt som en svamp. Det kan ta kolesterol ur blodet och föra den tillbaka till levern, där det kan utsöndras, "säger hon." Det håller kolesterol fastnar och bygga upp i dina artärer. "

Att känna din HDL och LDL

Du bör ha ditt kolesterol kontrolleras av ålder 20. Så länge dina kolesterolnivåer är normala, bör du ha bara för att få dem kontrolleras var några år. Om du har onormala kolesterolnivåer, kommer din läkare vill att du ska kolla upp dem oftare. Kolesterol mäts i milligram per deciliter blod, förkortat Sikta på dessa cholesterolnummrar "mg / dL.":

  • Total kolesterol mindre än 200 mg / dL
  • HDL (eller "goda" kolesterolet) 60 mg / dL eller högre
  • LDL (eller "onda" kolesterolet) är mindre än 100 mg / dL

Om dina kolesterolnivåer passar in i dessa kategorier, vet du att din LDL-kolesterol är under kontroll och din HDL-kolesterol arbetar för att skydda dig.

Hantera din HDL och LDL

Cirka 25 procent av ditt kolesterol kommer från vad du äter, så en hälsosam kost spelar en stor roll i att få dina kolesterolnivåer rätt. För vissa människor, finns mediciner som behövs för att kontrollera högt kolesterol, men det bästa för de flesta människor att börja med enkla livsstilsförändringar.

"Dietary LDL-kolesterol kommer från att äta animaliska fetter," Bartfield säger. "HDL-kolesterol kommer från att äta hälsosamma fetter från livsmedel som fisk, nötter, sojabönor och olivolja. "

Följ dessa fem enkla grunderna för att sänka din LDL och höja din HDL:

  • Rök inte.
  • Motionera minst 30 minuter de flesta dagar i veckan.
  • Få din protein från magert kött, fisk, nötter och bönor.
  • Ät mycket frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.
  • Bibehålla en hälsosam vikt.

"En populär uppfattning är att dricka alkohol är bra för ditt kolesterol," Bartfield säger. "Alkohol kan öka din HDL eller" goda "kolesterolet, men bara om du dricker med måtta. Det innebär en drink per dag för kvinnor och två drinkar per dag för män. Om du inte dricker, är det inte rekommenderat att du börjar bara för ditt kolesterol, "förklarar hon.

Att känna till grunderna om kolesterol kan hjälpa dig att börja hantera din HDL och LDL-kolesterolnivåer bättre. Om dina nivåer är normala, hålla upp det goda arbetet genom att göra livsstilsval som kommer att hålla ditt kolesterol i schack. Om ditt HDL-kolesterol är för låg eller din LDL-kolesterol är för hög, arbeta med din läkare för att balansera dessa siffror. Ju mer du vet om kolesterol, desto mer sannolikt är det att bli framgångsrik på att minska din risk för hjärtsjukdom och stroke.