Evb

Att välja en tandborste: manuell vs elektriska

Hur står eltandborstar upp mot gammal hederlig manuell borstning? vi gick till experter för att ta reda på.

Den elektriska tandborsten har blivit mycket populärt de senaste åren - en del till och med säga att det ger bättre tandvård. Men hur jämför det faktiskt till manuell borstning?

"Idén om en tandborste är att ta bort plack och stimulera tandköttet," förklarar John Ictech-Cassis, DDS, DMD, klinisk docent vid Boston University Henry M. Goldman School of Dental Medicine. "De flesta tandborstar kommer att hålla tänderna rena, om du vet hur man använder dem."

Manuella tandborstar: En klassisk rutt till god tandvård

"Det finns många fördelar med manuell tandborste," säger Dr Ictech-Cassis. "Vi har använt denna tandborste under många år. Den har ett bra track record "Fördelar är.:

  • Kostnad och tillgänglighet. "Det är billigt och tillgängligt," säger Ictech-Cassis. "Detta är tandborsten att majoriteten av tandläkarna ge bort." Eltandborstar helt enkelt kan vara för dyrt för många människor, så det är skönt att veta att du kan göra ett bra jobb borsta med en manuell tandborste.
  • Lätt att resa med. "Det är lätt att ta en manuell tandborste med dig när du reser. Det är inte skrymmande som en elektrisk tandborste, "säger Ictech-Cassis. Du kommer att vara mindre benägna att låta dina goda tandvårdsvanor upphöra på semester med en tandborste som du enkelt kan ta med, tillägger han.
  • Sätter mindre press på tänder och tandkött. "Du kan känna [hur mycket tryck du använder] Ta tag i tandborsten," Ictech-Cassis anteckningar. "Detta hjälper dig att undvika att lägga för mycket press på dina tänder. Med en elektrisk modell du inte kan känna det också. "Lagt för mycket press på dina tänder kan bära bort på tandemaljen, vilket orsakar smärta, känslighet, och en ökad risk för karies.
  • Bra för barn. Även små barn kan använda manuella borstar säkert och effektivt när de har lärt sig, Ictech-Cassis påpekar.

Elektriska tandborstar: rekommenderas i vissa fall

Ändå medger Ictech-Cassis att det finns vissa situationer där en elektrisk tandborste har klara fördelar. "Vi rekommenderar det för människor som inte kan göra ett bra jobb med en manuell tandborste", säger han. För äldre människor eller människor som har mindre fingerfärdighet, liksom de som har artrit, kan den elektriska tandborsten rengör mer effektivt, säger han. Enligt European Dental Association (AMA), till människor med begränsad förmåga att flytta sina axlar, armar och händer kan dra nytta av den större handtaget och driven borste av en elektrisk modell.

Hur man väljer en elektrisk tandborste

Idag är elektriska tandborstar utrustade med en mängd funktioner. Även om de gör trevliga tillägg, tryckgivare som visar dig om du borstar för hårt eller timers som visar när du har borstat tillräckligt länge inte direkt påverkar hur väl tandborsten faktiskt rengör dina tänder.

Elektriska tandborstar "försöka stimulera tandköttet och tänderna med olika konfigurationer av borst," Ictech-Cassis säger. "Även de mest billiga el modeller kommer att hålla tänderna rena, men du kan behöva flytta dem lite mer för att nå svåra områden. "

Även om nästan alla tandborste kan göra ett effektivt jobb, visar forskning att det finns en elektronisk tandborste borst konfiguration som verkar vara bättre på att ta bort plack och förebygga sjukdomar i tandköttet. Elektriska tandborstar med borst som roterar tillsammans i en riktning, och sedan byta och rotera i motsatt riktning - en process som kallas roterande-oscillerande - verkar vara effektivare än manuella tandborstar och andra elektriska borstar som snurrar i endast en riktning. Om du inte väljer en elektronisk tandborste, är en modell med roterande-oscillerande borst förmodligen din bästa insats.

Hur ofta ska man få en ny tandborste?

Oavsett om du väljer en manuell eller en elektrisk tandborste, välj en med mjuk borst och se till att ändra borsten på den elektriska borsten när de blir slitna. "Borsten är mycket viktigt," Ictech-Cassis säger. "Borstar måste bytas var tredje månad eller när borsten inte längre rak och fast. I detta tillstånd, kommer de rengör inte tänderna så bra som de borde. "