Evb

Adhd: kan multitasking skada din hälsa?

Gör flera saker på en gång gör det svårt att göra dem alla väl. Om du har adhd, kan utmaningen bli ännu större. Följ dessa tips för att återfå fokus och bättre hantera dina symtom.

Vi lever i ett högt tempo, ständigt växande kultur som ständigt driver oss att göra mer och på kortare tid. Men studier visar att multitasking, eller försöker göra två orelaterade saker samtidigt, är faktiskt kontraproduktiv, eftersom du är mindre benägna att göra något lika bra som om du fokuserar på bara en.

Forskare vid University of Utah bad 200 studenter för att utföra en simulerad körprov och ett standard minnestest samtidigt. Nästan alla deltagare - 97,5 procent - visade en minskning i båda sina köregenskaper och deras kompetens minne samtidigt multitasking.

Resultaten är särskilt betydelsefulla för personer med ADHD, eftersom de tenderar att göra flera saker så mycket - och kanske ännu mer än - människor utan tillstånd.

Många människor med ADHD multitask eftersom de är uttråkad med vad de gör, säger Stephen Guffanti, MD, författare av Har ditt barn verkligen har ADHD? "Du är inte så mycket multitasking som du följer din passion." Du kanske måste göra en uppgift som du tycker är tråkigt, säger han, så i stället koncentrera sig på det, börjar du också göra något du gillar.

Dr Guffanti, som har ADHD, säger att det skulle vara nästan omöjligt att bevisa att multitasking är skadligt för din hälsa. "Men vad vi kan säga är att när du är multitasking, du är uppenbarligen inte så fokuserad på vad du gör som du skulle kunna var du ska göra en sak i taget", säger han. Han noterar att studier visar att människor som är distraherad under körning orsakar fler olyckor, och det är sant oavsett om deras uppmärksamhet är uppdelad mellan vägen och sin mobiltelefon eller ratten och bilens radio.

Koncentrera din uppmärksamhet när du har ADHD

För att bättre hantera ADHD-symtom, måste du lära dig att vara uppmärksam på uppgiften och motstå frestelsen att hoppa in i något nytt eller att göra två jobb samtidigt. Här är fem tips anpassningstryck ditt fokus:

  • Prioritera. "Du måste hålla dina prioriteringar rak eller du kommer att bli distraherad, "Guffanti betonar. "Det är mycket viktigt för personer med ADHD." Innan du börjar en uppgift, dela upp den i mindre steg och bocka av dem när du är klar med dem för att hjälpa till att hålla dig på målet.
  • Planera i förväg. "Varje dag innan jag sluta arbeta, jag organisera mig för nästa dag," Guffanti säger. "Det hjälper mig att veta var man ska börja när jag kommer tillbaka i morgon. Jag kan plocka upp precis där jag slutade istället slösa tid att räkna ut vad man ska göra. "
  • Eliminera röran. "Det här är viktigt," Guffanti säger. "Rengör ditt skrivbord. Du vill inte ha 20 zillioner saker att titta på. Bara lämna det du behöver för projektet eller två som du arbetar på. Ett rent skrivbord hjälper dig att tänka klarare, och det är sant om du har ADHD. "
  • Titta på klockan i sitt ansikte. Personer med ADHD-symtom har nästan ingen känsla av tid, säger Guffanti. "Vi tänker framåt och bakåt i tiden, och när du gör det, blir tiden irrelevant för dig," förklarar han. Hålla en klocka där du kan se den lätt, så det fungerar som en påminnelse om det här och nu. När du gör din plan för dagen, inkluderar inte bara vilka uppgifter du behöver för att utföra, men också av vilken tid. Använd klockan för att hjälpa dig att koncentrera dig och håll dig till din plan.
  • Känn dig själv. "En av mina bästa tips för att hålla fokus är att känna sig själv," Guffanti säger. "Från det att jag var 18, förlorade jag mina bilnycklar på en regelbunden basis. Vad löste slutligen mitt problem var min dotter gav mig en kedja att fästa mina nycklar till mina byxor. Nu, om jag förlorar mina byxor, jag har alltid mina nycklar. "Erkänna frågor som gör att du tappar fokus (eller saker), och sedan hitta en lämplig lösning för dem som du faktiskt kan använda.

När du har ADHD och de frågor uppmärksamhet som kommer med det, gör du det svårare för dig själv när du försöker multitasking. Genom att koncentrera sig på ett mål i taget, kommer du att bättre kunna nå alla dina mål.