Evb

Tidsplanering för vuxna med ADHD

Hålla deadlines behöver inte vara smärtsam, även med vuxna med ADHD. Lite struktur och massor av nåbara mini-mål kan ge framgång.

Time management kan vara en kamp för många av oss, men för en vuxen med ADHD kan det verka som en oöverstiglig uppgift. De symptom på ADHD påverkar "exekutiva funktioner" i hjärnan, inklusive möjligheten att förbli organiserad, medvetenheten om tid, och vad som kallas arbetsminne - den typ av minne som hjälper oss att behålla information som vi har just mött.

Eftersom dessa delar av hjärnan påverkas av ADHD, vuxna med ADHD kan finna det oerhört svårt att hantera uppgifter i tid, vare sig hemma eller på jobbet. Lägg till att några av de andra symtom på ADHD, såsom koncentrationssvårigheter, och det är förståeligt varför hantera tid framgångsrikt är särskilt svårt för personer med ADHD.

6 time management steg för vuxna med ADHD

Om du har ADHD, det finns olika strategier du kan använda för att hjälpa dig att bli mer skickliga på time management. Den första rekommendationen är att bli medveten om vilka typer av miljöer och förhållanden under vilka du gör ditt bästa. Till exempel arbetar du bättre i ett stökigt rum eller är du lätt distraherad? Innebär att lyssna på musik hjälper till att hålla dig på uppgiften eller hålla dig från att koncentrera? Dessa frågor gäller oavsett om du är på jobbet att hantera ett projekt eller hemma betala räkningarna. När du har identifierat din bästa arbetsklimat, är du redo att skapa en individuell plan för time management för att passa dina specifika behov.

"Strukturen kan vara till stor hjälp," säger Edward M. Hallowell, MD, ett barn och en vuxen psykiater och grundare av The Hallowell Center för kognitiv och emotionell hälsa i Sudbury, Massachusetts "Även om det kan vara jobbigt att inrätta en strukturerad miljö, payoff är stor. "

Prova dessa riktlinjer för att finslipa dina färdigheter time management:

  • Bryt ner stora uppgifter. Ta isär en uppgift att skapa ett gäng mini-projekt, och sedan bifoga en enskild deadline till varje. Detta kan verka mycket mindre skrämmande än ett enda stort projekt. Eller be din chef eller en arbetskamrat att fastställa tidsfrister för dig att hjälpa dig att vara ansvarig för att din del av arbetet.
  • Samla dina tankar. Inte schemalägga inte back-to-back händelser. Lämna tid mellan att tänka och förbereda sig för vad som händer nästa, kan du komma in det.
  • Bär ett anteckningsblock vart du än går. Om du tänker på något viktigt eller minns något som du måste göra, kommer du att kunna skriva ner det.
  • Använd teknik. Ställ in en av de enheter som du alltid bär med dig, som din mobiltelefon, ringa eller surr för att varna dig för kommande möten.
  • Köp lite planering programvara. Programmera den att meddela dig några minuter innan varje möte eller andra händelser i kalendern.
  • Avfall lite tid. Som alla andra vuxna med ADHD behöver tid för att ladda batterierna och bara koppla av varje dag. Och det är okej - du behöver inte känna skuld över det. Så ta det tupplur eller titta på TV. Om du tänker på det, tar tid att chill är tidsplanering, alltför.

ADHD och tidsplanering: få extra hjälp

Om dessa riktlinjer är fortfarande tufft för dig att följa, hänga där. Du kanske behöver lite extra hjälp av en coach, karriär kurator eller terapeut som arbetar specifikt med vuxna med ADHD. De bör kunna hjälpa dig att skräddarsy time management strategier för att passa dig. Tveka inte att be din läkare att rekommendera en terapeut eller kurator. Kom bara ihåg att din tid är värdefull - och det är värt att lära sig att göra det bästa av det.