Evb

Vet dina alternativ smärtbehandling

Smärta kan vara ett försvagande tillstånd, men det finns sätt att hålla det under kontroll. Läs om olika alternativ smärtlindring.

Oavsett om din smärta är från artrit, cancerbehandlingar, fibromyalgi, eller en gammal skada, måste du hitta ett sätt att få din smärta under kontroll. Vad är det bästa sättet att göra det?

Det första steget i smärtlindring är schemaläggning ett möte med din läkare för att fastställa orsaken till din smärta och lära sig vilken smärtlindring tillvägagångssätt är ofta det mest effektiva för det. Det finns många olika smärtlindring alternativ: Du kan hitta rätt behandling kombinationen för att få den lättnad som du behöver.

Innan du försöker att behandla din smärta, är det viktigt att förstå hur smärtan definieras.

"Den internationella sammanslutningen för studier av smärta kom upp med en konsensus uttalande," säger Judith Scheman, PhD, programdirektör för kronisk smärta rehabiliteringsprogram vid Cleveland Clinic i Ohio. "Smärta är en obehaglig sensorisk och känslomässig upplevelse. Jag tror att det är utomordentligt viktigt. När vi bara fokusera på den sensoriska aspekten, vi misslyckas med att uppskatta det lidande komponenten av smärta, vilket är viktigt att känna igen eftersom smärtan är inte vad som sker i periferin. "

Varför upplever folk smärta på olika sätt?

Smärta är verklig och det är fysiskt - det finns inget tvivel om det. Men smärta mäts och specifika för en person utifrån dennes uppfattning om smärta, och det är därför allas smärta är annorlunda.

"Vad i hjärnan uppfattar är obestridligen modifieras av känslor," konstaterar Scheman. Det betyder att människor som är rädda för smärta, kan deprimerad eller orolig upplever smärta på olika sätt, och kanske mer allvarligt, än någon som har ont men inte upplever dessa andra känslor.

Smärtlindring: behandla kropp och själ

Scheman betonar vikten av att närma smärta både fysiskt och känslomässigt och adressering "människor som hela människan." Så medan kronisk smärta medicinering kan vara effektivt och viktigt för smärtlindring för många människor, är det inte det enda verktyget som finns när det gäller att smärtbehandling, och det bör inte vara det enda verktyget som används.

Mediciner. "Det finns en hel del läkemedel som förskrivs för smärta, "säger Scheman, även om hon konstaterar att opioider (narkotika) och bensodiazepiner inte vara de bästa alternativen. Dessa behandlingar "har sina egna problem, och det finns inga bra studier om användning av opioider under lång tid för behandling av kronisk smärta."

Typer av kronisk smärta medicinering användas inkluderar:

 • NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel), inklusive ibuprofen, naproxen och aspirin
 • Paracetamol (Tylenol)
 • Antidepressiva medel, vilket kan förbättra sömnen och lindra smärta
 • Anti-beslag läkemedel, som kan vara effektiva vid behandling av smärta relaterad till nervskada eller skada
 • Steroider, såsom dexametason och prednison, för att lindra inflammation och smärta

Terapi. Terapi kan vara att både sinnet och kroppen. Säger Scheman, "Jag försöker att titta på någon av dessa terapier som inte är rent fysiskt eller rent psykologiskt -. Vi är alltid en blandning av båda dessa saker"

 • Sjukgymnastik är en mycket viktig del av någon smärtlindring program. Smärta kan förvärras av motion som inte görs korrekt (eller tolkas felaktigt som smärta snarare än överanvändning), och en sjukgymnast kan skräddarsy rätt träningsprogram för dig. Ordentlig motion bygger sakta din tolerans och minskar din smärta - du kommer inte sluta överdriva och ge upp eftersom det gör ont.
 • Kognitiv beteendeterapi tillåter människor att "lära sig och få en bättre förståelse för vad smärtan är från, och vad de kan göra åt det", säger Scheman. Denna behandling är verkligen om att förstå betydelsen av smärta i ditt liv och vad det egentligen betyder för dig, lägg Scheman.

Andra smärtlindring alternativ Många olika metoder och former kan hjälpa dig att hantera både de fysiska och känslomässiga delar av smärta.:

 • TENS (transkutan elektrisk nervstimulering) terapi
 • Meditation
 • Avslappningstekniker
 • Bildspråk, så enkelt som föreställande en fridsam plats, till exempel
 • Biofeedback, som lär kontroll över muskelspänningar, temperatur, hjärtfrekvens och mer
 • Värme och kyla terapi
 • Manipulation och massage

Summan av kardemumman: Sök hjälp för din smärta så fort det blir ett problem i ditt liv. "Vi är inte garanterade liv utan smärta", säger Scheman. Men när kronisk smärta börjar förstöra din förmåga att fungera i världen, då är det ett problem som måste åtgärdas.