Evb

Sjukgymnastik för smärtlindring

Du kanske tror att det sista du vill göra när du är i smärta få flytta, men sjukgymnastik kan vara en viktig del av smärtlindring.

Kronisk smärta kan lämna dig som vill krypa upp i sängen med en värmedyna och en flaska medicin för att lindra din värk. Även om du gör övningen kan låta som ren tortyr, kan det faktiskt vara en av de bästa alternativen smärtlindring för din kroniska smärta.

"Sjukgymnastik kan vara mycket effektiv för alla typer av kroniska muskuloskeletala och neuropatisk typer av smärta," säger Tom Watson, PT, DPT, klinisk chef för Peak Performance Sjukgymnastik i Bend, Ore

Sjukgymnastik för smärtlindring

Sjukgymnastik används för att lindra källor av kronisk smärta, inklusive:

 • Osteoartrit
 • Fibromyalgi
 • Kronisk huvudvärk
 • Reumatoid artrit
 • Neuropatisk smärta (smärta orsakad av skada på vävnader eller nerver)
Ett av målen för sjukgymnastik, säger Watson, är "att hjälpa patienter med kronisk smärta blir starkare, eftersom de är oftast svaga från att inte röra."

Som en kronisk smärta behandling, sjukgymnastik kan lära människor att transporteras säkert och funktionellt på ett sätt som de inte har kunnat ganska länge, tillägger Watson.

Sjukgymnastik: kronisk smärta behandlingsalternativ

Sjukgymnastik innebär ett antal olika typer av metoder för smärtlindring, säger Watson, inklusive:

 • Massage
 • Manipulation av leder och ben
 • Manuell terapi med händer eller verktyg på mjukdelar
 • Kall laser behandling för att lindra inflammation och smärta och endorfiner frisättning
 • Microcurrent stimulering, som avger alfa-vågor i hjärnan och ökar serotonin och dopamin att lindra smärta naturligt
 • Rörelse terapi och motion

Inom var och en av dessa kategorier, det finns mycket att en sjukgymnast har att erbjuda när det gäller olika typer av behandlingar. Träning kan innebära att gå på ett löpband eller simma i en pool, beroende på personens smärta och fysiska förmågor.

En sjukgymnast arbetar med varje patient att förstå hans eller hennes särskilda smärta - vad som orsakar det och vad kan göras för att hantera det. Detta är den typ av uppmärksamhet som en ordinarie läkare inte ofta inte har tid att ge, men en sjukgymnast kan ställa frågor och prata om smärta frågor som du går igenom din träning rutin.

Hur sjukgymnastik hjälper kronisk smärta

Träning för bara 30 minuter om dagen på minst tre eller fyra dagar i veckan hjälper dig med kronisk smärta genom att öka:

 • Styrka i musklerna
 • Endurance
 • Stabilitet i lederna
 • Flexibilitet i muskler och leder

Att hålla en konsekvent övning rutin kommer också hjälpa till att kontrollera kronisk smärta. Regelbunden terapeutisk övning kommer att hjälpa dig att behålla förmågan att röra sig och fungera fysiskt, snarare än att bli inaktiverats av kronisk smärta.

Sjukgymnastik tacklar den fysiska sidan av inflammation, stelhet och ömhet med motion, manipulation och massage, men det fungerar även att hjälpa kroppen att läka sig själv genom att uppmuntra produktionen av kroppens naturliga smärtstillande kemikalier. Detta tvådelad strategi är det som bidrar till att göra sjukgymnastik så effektiv som en kronisk smärtbehandling.

Smärtlindring: hitta rätt kombination

Ju mindre du rör dig, desto mer smärta du kommer att uppleva. Omvänt, ju mer säker, terapeutisk aktivitet och motion du får - och ju mer du lär dig att träna för att tillgodose din smärta, det mindre smärta du känner och ju mer du kommer att kunna fungera på en daglig basis.

Även sjukgymnastik kan vara extremt effektivt mot kronisk smärta, säger Watson, är det viktigt att förstå att fysisk terapi är en del av en kombination tillvägagångssätt att lösa kronisk smärta.

Watson rekommenderar kosttillskott, värme och kylbehandling, och även transkutan elektrisk nervstimulering (TENS) terapi som goda ytterligare alternativ smärtlindring tillsammans med sjukgymnastik. Han konstaterar att det är viktigt att arbeta inte bara med en sjukgymnast, men också med en läkare som kan föreskriva nödvändiga mediciner. En klinisk psykolog och en apotekare är också viktiga medlemmar i en smärta ledningsgrupp, säger Watson. Sätt alla dessa komponenter tillsammans för att hitta de mest effektiva kronisk smärta behandling för dig.