Evb

Var smart om sömn

Små förändringar i dina vanor och livsstil kan ha en stor inverkan på sömnen.

Du kanske har hört en del kvinnor berättar om sina biologiska klockor i fråga om att fertiliteten, alla levande varelser har en annan typ av interna klocka, som kallas dygnsrytm. Den hänvisar till 24-timmars cykel av aktivitet och sömn påverkas av förändringen från ljust till mörkt. En del av hjärnan som kallas hypotalamus styr dygnsrytmen, eller mönster, genom att bearbeta information (som när dina ögon detektera ljus) och skapa sömnmönster. Denna sömn-vakna cykel ger dig kö för att gå i vila.


Relaterat: sunda sömnvanor


Om du har problem med sömn och sömnlöshet, lätt justera din rutin och vanor kan hjälpa.

Strategier för bättre sömn

De flesta vuxna behöver cirka sju till åtta timmars sömn varje natt. Men om du är deprimerad, sjuk, eller bara vanlig stressad, få en god natts sömn kan vara svårt att komma med. Med dessa strategier, kommer du sluta gungade och vrida och vara på väg till drömmarnas land:

  • Skapa en lugn plats. Förvara ljusen låg ett par timmar innan läggdags, hålla sig borta från ljusa datorer och högljudda tv, och se till att temperaturen är cool. Du har en mysig grotta all din egen att glida ut i.
  • Håll en rutin Försök att hålla sig till samma läggdags och väckning tid varje dag -. Detta inkluderar semestrar, helger och semestrar, om möjligt.
  • Sakta ner. Upprätta ett par timmar av lugn tid innan sängen. Försök att plocka upp en bok, lyssna på lugnande musik, ta ett varmt bad, meditera, eller ens skriva i din journal. Detta kommer att ge din kropp att slappna av efter en hektisk dag och sätta dig på humör för sömn.
  • Gör sova en prioriterad Tillåt åtta timmar i sängen så mycket som möjligt -. Även få en extra 30 minuter per natt kan hjälpa, säger Phyllis C. Zee, MD, PhD, professor i neurologi och chef för Sleep Disorders Center vid Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago.
  • Träna tidigt. Motionera regelbundet, men inte inom tre till sex timmar innan läggdags. Vistas aktiva under dagen kan sänka stressen och ger känslor av avslappning, som hjälper dig att sova bättre.

  • Relaterat: varför du bör träna på morgonen


  • . Sleep (inte fungerar) i sovrummet Vänd inte ditt sovrum till ditt kontor - detta rum bör reserveras för sömn och sex bara.

Vanliga misstag för att få bättre sömn

Du kanske tror att ha ett glas vin innan sängen kommer att hjälpa dig att sova bättre, men detta begrepp är bara hälften rätt. Alkohol kan göra det lättare för dig att somna, men sömnen kommer förmodligen att vara lättare än vanligt - vilket gör att du vaknar upp mitt i natten.

Några over-the-counter produkter som förmodligen behandla sömnlöshet och sömnsvårigheter kan inte fungera mycket bra. Ännu viktigare är naturliga produkter som inte regleras av US Food and Drug Administration (FDA) så det är svårt för konsumenterna att tolka hur säkra dessa produkter är.

Receptbelagda sömnlöshet medicinering kan hjälpa en patient att få lite välbehövlig shut-eye, beroende på hans symtom och diagnos. Dock kan vissa mediciner vara vanebildande, så se till att prata med din läkare om fördelar och biverkningar av potentiella behandlingar.

Grundläggande strategier och sunt förnuft kommer att göra dig en bättre sovhytt och mer produktiv under dygnets vakna timmar.