Evb

Testikelcancer symptom

En knöl i testiklarna är den vanligaste tidigt tecken på testikelcancer.

Med de flesta medicinska problem, upptäcka symtom tidigt är ett viktigt steg för att uppnå ett bra resultat. Detta gäller särskilt med testikelcancer.

"Testikelcancer är botas i mer än 90 procent av fallen, om det upptäcks tidigt", säger Bradley C. Leibovich, MD, docent i urologi vid Mayo Clinic i Rochester, Minnesota "Om vi ​​fångar sjukdomen i senare skeden sjunker bota till 70 till 80 procent. "

Det bästa sättet att fånga testikelcancer är tidigt att utföra frekventa själv-undersökningar och att veta varningssignaler.

Testikelcancer symptom: Vanliga varningssignaler

En skrämmande sak om testikelcancer är att det mesta av den tid den inte uppvisar någon som snabbt uppenbara symtom. Det vanligaste testikelcancer symtomet är en knöl eller abnormitet i en eller båda testiklarna. Det är därför ofta själv-tentor, börjar vid puberteten, är så viktigt.

Men den knepiga delen avgöra vad som är en onormal klump. Pungen, den tunna SAC under penis, består av ett antal strukturer, inklusive testiklarna, bitestiklarna - en liten orgel på den övre delen av varje testikel där sperma lagras - blodkärl och annan stödjande vävnad. Det är lätt att misstolka dessa normala strukturer som klumpar. Ändå bör någon oroande symptom kan kontrolleras av en läkare, i fall det är testikelcancer.

Andra, mindre vanliga, symtom på testikelcancer kan omfatta:

  • Obehag, smärta, eller tyngden i eller runt testikeln, pungen och ljumskarna. Vissa män de känner en ömhet i nedre delen av magen eller nedre delen av ryggen.
  • Uppblåsthet
  • Testikelcancer svullnad

"Det finns en hel rad symtom som kan uppstå, däribland en obehaglig känsla eller akut smärta i testiklarna, uppblåsthet, eller ens hosta eller hosta upp blod," säger Dr Leibovich. Den hosta, i detta scenario, kan tyda på förekomst av testikelcancer som spridit eller sprider, till lungorna.

I vissa fall kan en man ha allmän testikelcancer svullnad eller utvidgningen i en eller båda testiklarna, snarare än att ha en tydlig klump eller onormalt. Andra gånger, pungen, snarare än testiklar, kan kännas tungt eller fyllas med vätska.

Ibland kan cancern även leda till oförklarligt illamående, kräkningar eller blod i urinen.

Testikelcancer symptom: månatliga själv-undersökningar

Det bästa sättet att fånga testikelcancer är tidigt genom täta själv-undersökningar. "Jag rekommenderar att varje hane, efter att de går igenom puberteten, ge sig själva en månatlig själv-examen", säger Leibovich. "Vad vi vill är för dem att bekanta sig med [sina testiklar och pungen] så att de vet om något känns ovanligt eller malplacerad."

Eftersom män utföra denna självrannsakan, vad de ska leta efter är något ovanligt:

  • Klumpar
  • Gupp
  • Svullnad
  • Smärtsamma områden
  • Andra avvikelser du inte har sett förut

Om du känner något som du ens tror kan vara utöver det vanliga, gå och se din läkare för en check-up omedelbart. Säger Leibovich: "De flesta av dessa saker är godartade, men du bör ändå gå och hämta dem checkat ut."

Det gick inte att hitta filen 'D: \ hemsidor \ GCMS \ CMSData \ Data \ Live \ Content \ 177963.xml'.