Evb

Harley Pasternak på sunda vanor i världen

Fetma i Europa ökar - så vad gör vi för fel, och vad andra länder gör rätt? kändis tränare Harley Pasternak berättar allt i sin nya bok, "den 5-faktorn världen diet."

Någonsin undrar hur pasta-älskande italienarna bo så smal? Eller hur japanerna behålla en hälsosam vikt, trots att vitt ris är en stöttepelare i sin kost? Harley Pasternak: s 5-Factor Diet World avslöjar hemligheter från 10 av de friskaste länderna i världen - Japan, Singapore, Kina, Sverige, Frankrike, Italien, Spanien, Sydkorea, Israel och Grekland.

Vad var inspirationen bakom 5-Factor World diet?
Den kommer från uppväxten i en etniskt blandad stad - Toronto, Kanada. Vi skulle äta italienska, kinesiska, koreanska, spansk mat - mat från andra delar av världen. Jag reser också en hel del arbete, och när jag lämnar Europa, folk är mager - utan viktminskning piller och gym. Vad kan vi lära av deras livsstil?

Det finns så många viktminskning böcker på marknaden. Vad gör din nya bok unik?
Den 5-Factor World Diet är helt annorlunda. Mina andra böcker var handböcker om vad européerna gjorde fel, och enkla livsstilsförändringar för att fixa det. Denna bok tar hemligheter från 10 av de friskaste länderna i världen och ger dem till Europa. Jag tog en titt på vad de äter, hur de äter, hur de lagar mat, och hur de bränner kalorier. Det handlar inte om hur man ska gå ner i vikt, det handlar om att förlora och behålla vikten - det handlar verkligen om en hälsosam livsstil.

Vilka är de mest överraskande viktminskning hemligheter du rapporterar om i den här boken?
Det är inte vad folk äter, men hur de äter det. Det handlar om att bromsa och minska portionsstorlekarna. I Japan, praktiserar de bunme Hara Hachi - äta tills de är 80 procent fullt. Sedan väntar 20 till 30 minuter för att se om de är fortfarande hungrig. I Sverige, de övar Lagom, vilket betyder "lagom" - de äter tills de är nöjda, men inte fullt ut.

I Japan, fem färger är närvarande vid varje måltid: gul (ägg eller squash), lila eller svart (aubergine eller svarta bönor), vit (tofu), orange eller rött (paprika) och gröna (bladgrönsaker).

Vilket land har rätt när det gäller kost och viktminskning?
Det som fungerar för Japan kommer inte att fungera för européerna. Det finns andra böcker som fokuserar på en specifik diet i ett land. Det 5-Factor World Diet är ett tvärsnitt av friska metoder i 10 länder så att vi kan välja och vraka för att hitta metoder, ingredienser och matlagning tekniker som fungerar för oss i Europa. Det är viktigt att vi har ett globalt perspektiv och ser utomlands och lära av våra grannar.

Hur skiljer övning i andra länder?
Det är mer livsstil-baserad än det är gym-baserade. Jag tycker fortfarande att det är viktigt att inkludera styrketräning, men kondition bör ske från den andra du vaknar till det andra du går till sängs. I andra länder, går de överallt, cyklar. Alla har tid att vara mer fit.

Vilka är de största misstagen européerna gör när det kommer till viktminskning?
De fokuserar på att göra vad de kan för att gå ner i vikt. Vem som helst kan gå ner i vikt. De måste lära sig att hålla den och upprätthålla en hälsosam vikt. De måste ändra sin inställning och livsstil. Européerna ser efter direkt - de vill ha allt just nu, oavsett konsekvenserna.

Europa är alltför effektiv. Vi har förlorat ceremonin för att äta. Människor äter inte hemma och laga mat hemma. Mer än 50 procent av européernas årliga mat budget spenderas på måltider utanför hemmet.

Vad är det take-away meddelande från The 5-Factor World diet?
Fitness är inte om att vara extrema och hårda kärna. Sunda matvanor handlar inte om att räkna kalorier, väga mat, eller att hitta mindre smakfulla ingredienser. Livet handlar om balans. En hälsosam livsstil handlar om balans, och den 5-Factor World kost ger en hälsosam, hållbar livsstil baserad på de mest hälsosamma kulturer runt om i världen. Låt oss göra som svenskarna och japanska och bromsa vårt ätande, göra portionsstorlekar mindre, och flytta våra kroppar.

Den 5-Factor Diet hade en hel del populära recept. Vad kan vi förvänta oss i 5-Factor World diet?
Dessa är mer globala recept - Italiensk mat, kinesisk mat, Svensk mat. De är recept från människor som är magra och friska. [Pasternak favorit: Lax Teriyaki med asiatiska coleslaw och Morgon Müsli och hett kaffe.]

Har du kämpar någonsin med din vikt?
Alla är ständigt kämpar för att upprätthålla en hälsosam livsstil och den ideala kroppen, oavsett om de är överviktiga. Jag vet inte någon som är nöjd med hur de ser ut, vi är ständigt dinglande som morot och jaga efter den.

Vad gör du för att hålla dig i form?
De böcker som jag skriver speglar livsstil jag lever. Jag är inte perfekt. Jag gör misstag. Jag försöker leva den 5-Factor livsstil [äta fem måltider om dagen, följer fem särskilda näringsmässiga kriterier för varje måltid, bygga varje måltid kring fem grundläggande ingredienser och ta fem minuter eller mindre för att förbereda den, träna i minst 25 minuter fem dagar i veckan, njut av en "fri dag" varje vecka]. Jag har tränat regelbundet i 21 år, och jag är fortfarande öm efter min träning. Jag letar efter intressanta, nya rörelser och jag är fortfarande glad att träna varje dag.

Besök 5factordiet.com att lära sig mer.