Evb

Drugstore botemedel för akne

Innan du ser en hudläkare för receptbelagda akne mediciner, prova over-the-counter behandlingar för mindre acne.

En svår akne breakout som täcker ditt ansikte eller kropp kan kräva professionell akne behandling från en hudläkare. Men för de flesta människor, kan enstaka finne eller skönhetsfel hanteras hemma med en over-the-counter akne behandling. Det finns många alternativ att välja mellan och olika ingredienser för att tänka, så gör din läxa innan du lägger något på ditt ansikte.

Om over-the-counter akne behandlingar

Hälsosamma vanor - inklusive en bra hudvård regim, regelbundet tvätta din hud, och hålla händerna och oljiga produkter bort av ditt ansikte - är din första försvarslinje för att förhindra en akne breakout. Men oavsett hur mycket man än försöker, kommer du antagligen att få en finne eller två någon gång.

Om du har regelbundna acne, vidta åtgärder för att förbättra ditt regemente hudvård. När problem hud lämnas obehandlat, kan du uppleva frustration, problem med självkänsla och fysiska ärr från din akne. Du kan behandla din akne breakout - så inte bara leva med det och dölja ditt ansikte tills det går bort.

Vilken over-the-counter akne behandlingar bör du prova?

Over-the-counter akne medicin kommer i en mängd olika former och styrkor. Aktuella over-the-counter akne läkemedel finns tillgängliga som:

 • Läkemedel kuddar för att rengöra huden
 • Särskilda tvålar och rengöringsmedel
 • Geler
 • Krämer
 • Lotioner

Dessa receptfria akne medicin alternativ är ett bra val för människor som har endast milda akne - tillfällig akne breakout av små finnar, pormaskar eller whiteheads.

Du måste bestämma vad som är den bästa metoden för akne behandling för dig och din hud - oavsett om du behöver en gel eller kräm att spot-behandla enstaka finne, eller om du behöver en medicinerad tvätt och lotion för att hålla hela ansiktet eller kroppen felfria och tydlig.

Ingredienser för att bekämpa en akne breakout

Over-the-counter akne läkemedel kan innehålla ett par olika ingredienser för att bekämpa en enkel finne eller en fullfjädrad akne breakout. Vanliga ingredienser är:

 • Bensoylperoxid
 • Salicylsyra
 • Resorcinol
 • Svavel

Vissa av dessa kan också hittas i receptbelagda akne behandlingar, men du kan få mildare, lägre dos versioner i over-the-counter produkter.

De mest vanligt förekommande ingredienser i over-the-counter akne läkemedel är bensoylperoxid och salicylsyra. De hjälper till att befria din hud av överflödig olja och förstöra kvardröjande bakterier för att hjälpa till att bekämpa akne. När oljorna har torkat upp, hudlagren gör upp finne kommer skal och flagna. Bensoylperoxid kan också hjälpa till att krympa finnar genom att minska svullnad och inflammation. Svavel, resorcinol, salicylsyra hjälper faktiskt finnar sönderdelas och klara upp huden.

(Receptbelagda-styrka akne medicin är starkare - och kan erbjuda möjligheten att orala läkemedel och andra, mer effektiva ingredienser, såsom retinoider eller injektioner av kortikosteroider, som du inte kan få över disk.)

Eventuella biverkningar av over-the-counter akne behandlingar

Det finns en viss potential, men relativt mindre, biverkningar att tänka på när man använder over-the-counter akne medicin. Eftersom dessa behandlingar hjälper torka upp överflödig olja, kan de lämnar din hud för torr om den används för ofta. Andra vanliga biverkningar är:

 • Rodnad hud
 • En brännande känsla
 • Irriterad hud

Följ alltid instruktionerna på förpackningen av något over-the-counter akne medicin som du använder för att hjälpa till att minimera risken för dessa biverkningar.

Ingen akne medicin fungerar omedelbart, så det är viktigt att förstå att det tar tid att se resultat - och att man inte ska ge upp. Några over-the-counter akne mediciner kan ta så länge som åtta veckor för att ge resultat.

Om du inte kan få befrielse från din akne med over-the-counter akne medicin - eller om du har smärtsamma biverkningar - det kan vara dags att se en hudläkare om andra metoder för att rensa upp din hud.