Evb

Vytorin: två cholesteroldroger i ett piller

Om du har hjärtsjukdom, du jonglerar förmodligen flaskor av piller för att hålla alla dina hygienkrav under kontroll. Vytorin sänker kolesterolet på två sätt med ett piller - så är det rätt för dig?

Vytorin är ett märkes läkemedel som består av två olika läkemedel för att sänka kolesterol - simvastatin (en statin läkemedel), och ezetimib, som fungerar annorlunda än en statin. Dessa två läkemedel kombineras i ett piller kan erbjuda överlägsen kolesterol kontroll för många människor, eftersom den angriper kolesterol problem på flera nivåer.


Orolig för din hjärthälsa? Hitta en hjärtspecialist i ditt område.

Din kropp producerar naturligt kolesterol - en tjock, fet-liknande substans - i levern. Du får också extra kolesterol (som du inte behöver) i din kost från livsmedel som kött och mejeriprodukter. När du får för mycket, överskott av kolesterol i blodet fastnar på kärlväggarna, igensättning dem och leder till åderförkalkning (ateroskleros).

Så Vytorin arbetar för att sänka kolesterolnivåerna

De två-drogen kombinationen i Vytorin stoppar kolesterol från att komma in i blodet på två sätt, för att sänka kolesterol och minska risken hjärtsjukdom: Simvastatin, som alla statiner, hjälper till att hålla levern från att producera så mycket kolesterol, så det finns mindre i ditt blod, medan ezetimib komponenten blockerar kolesterol absorption in i blodet.

Vytorin används i kombination med livsstilsförändringar såsom att minska på hög-kolesterol livsmedel, att få regelbunden fysisk aktivitet, och tappa övervikt.

Vem bör och inte ta Vytorin

Vytorin kan vara ett bra alternativ för människor som inte kan sänka sina höga kolesterolvärden genom att bara ta en statin, eller bara ändra sin kost och livsstil. Kombinationen av livsstil, en statin, och de blockerande effekter av ezetimib har visat sig vara mycket effektivt för att sänka kolesterolnivåerna hos människor som annars har svårt att uppnå frisk kolesterol.

Vytorin har visat sig vara en säker och effektiv behandling för högt kolesterol i människor som har alkoholfria fettlever. Och människor som har högt kolesterol på grund av en genetisk predisposition - ett tillstånd som kallas familjär hyperkolesterolemi - kan vara bra kandidater för Vytorin.

Men människor som har andra leverproblem kanske inte är bra kandidater för att ta Vytorin, som ezetimib och en statin tillsammans kan orsaka problem med leverenzymer. Gravida och ammande kvinnor bör inte heller ta Vytorin.

Fördelar och con för att ta Vytorin

Fördelarna med att ta Vytorin inkluderar:

 • Mycket effektiv hantering av högt kolesterol
 • Sänka högt kolesterol i människor som är resistenta mot effekterna av enbart statiner
 • Att minska risken för hjärtinfarkt, stroke och andra kardiovaskulära problem
 • Potentiellt behöva ta färre tabletter varje dag
 • Färre biverkningar hos vissa människor

Några av de negativa för att ta Vytorin kan innefatta:

 • Problem med leverfunktionen
 • Potentiellt har en allergisk reaktion mot läkemedlet
 • Utvecklande problem med musklerna

Vytorin har inte funnit i studier för att minska risken för dödsfall i samband med hjärt-kärlsjukdom mer än att ta simvastatin ensamt. Vytorin inte heller minska tjockleken på kärlväggarna mer än simvastatin enbart. Arteriell väggtjocklek ökar risken för kardiovaskulära händelser.

Som med alla mediciner, medför inte Vytorin risken för vissa biverkningar. Eventuella biverkningar av simvastatin och ezetimib inkluderar:

 • Gul hud och ögon
 • Feber
 • Känsla som du har influensa
 • Trötthet och inte ha energi
 • Magont
 • Illamående och aptitlöshet
 • Förstoppning

För de flesta människor, kan ta en statin ensam och göra hälsosamma livsstilsförändringar sänka kolesterol och bidra till att förebygga hjärtsjukdomar. Men för människor som ärver högt kolesterol från sina familjer eller som bara inte kan sänka sina kolesterolvärden nog på statiner och livsstil ensam, erbjuder Vytorin en kombination tillvägagångssätt som kan erbjuda framgång i hanteringen av högt kolesterol.