Evb

Vrida ner värmen på värmevallningar

Mellan värmevallningar och nattliga svettningar, kan klimakteriet känns som en lång, brännande sommaren. Här är hur man håller från att förlora din cool i stundens hetta.

Kvinnor i klimakteriet som ofta undrar, "Är det varmt här inne?" vet tydligt hur en varm blixt känns: Den plötsliga, intensiva känsla av värme i ansiktet och överkroppen kan du kasta öppna fönster och sprider lager av kläder. Om detta låter alltför bekant, du är i gott sällskap: Över två tredjedelar av kvinnor i klimakteriet lider av värmevallningar vid något tillfälle.

Hur vänder upp värmen i klimakteriet?

Forskare tror att värmevallningar förekommer främst på grund av fluktuationer i nivåerna av hormonet östrogen under åren fram till klimakteriet. "Vi vet inte den exakta mekanismen, men när östrogen sjunker, händer något med kroppens termostat", säger Nanette Santoro, MD, professor i ob-gyn och chef för avdelningen för reproduktiv endokrinologi och infertilitet vid Albert Einstein College of Medicine -Montefiore Medical Center i New York.

I grund och botten, uppstår en varm blixt eftersom din hjärna av misstag tror att du är för varmt, och så det lanserar sin egen naturliga cooldown process. Ditt hjärta slår snabbare, blodkärl nära hudens yta vidgas för att fullgöra kroppens värme och din svettkörtlarna gå till handling. Medan vissa kvinnor bara känna lite varmare än normalt, kan andra lämnas rödbrusig och svettig, ibland med en racing hjärtslag, en känsla av ångest, och en obehaglig kyla när den heta blixt ändarna. Värmevallningar kan uppstå var som helst från flera gånger om dagen till flera gånger i veckan. När de inträffar medan du sover, kan de vara svårare och kallas nattliga svettningar.

"Den goda nyheten för de flesta kvinnor är att detta fenomen inte varar för evigt," säger Dr Santoro. Värmevallningar börjar vanligtvis under klimakteriet, de två till tio år närmast före klimakteriet, och når sin maximala styrka i år efter en kvinnas sista perioden. Efter det börjar de avta, vanligen under de kommande fem åren, men i omkring 15 procent av kvinnorna, får värmevallningar stanna kvar på obestämd tid.

Så att hålla sig sval under en varm blixt

Nya studier har tittat på linfrö och akupunktur som möjliga botemedel för värmevallningar, men resultaten har varit blandade. Medan kroppen kan reagera olika på vissa behandlingar, många kvinnor svär vid dessa utprovade sann strategier för att minska frekvensen och intensiteten av deras symptom.

Sluta röka. Kvinnor som röker är mer benägna att ha måttliga till svåra värmevallningar eftersom rökning gör östrogennivåerna sjunker snabbare.

Bibehålla en hälsosam vikt. Under tidigare stadier av klimakteriet, kvinnor som har mer kroppsfett tenderar att ha sämre värmevallningar.

Undvik mat triggers. Vissa livsmedel kan orsaka värmevallningar hos vissa kvinnor. Vanligaste syndarna inkluderar alkohol, koffein, och kryddstark mat. Håll koll på din egen varm-flash mat triggers så att du kan lära dig att undvika dem.

Håll dig sval. Klänning i lager så att du enkelt kan kasta kläder när du börjar att värma upp, och don det igen om en chill sätter i. Håll rumstemperaturer cool. Om du känner en varm blixt kommer på, prova att dricka lite isvatten eller sätta på en fläkt.

Andas rytmiskt. För att stoppa en varm blixt i dess spår, försöka ta djupa andetag in genom näsan och ut genom munnen i en jämn takt.

Tänk medicinering De vanligaste läkemedel för värmevallningar är receptbelagda hormonbehandling (allmänt känd som HRT),. Gabapentin, ett beslag medicinering som också lindrar värmevallningar, och låg-dos selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), antidepressiva läkemedel som också bidrar till att minska värmevallningar. Hormonbehandling är det mest effektiva, men dess användning kan öka risken för allvarliga hälsoproblem hos vissa kvinnor. Om du tillhör denna kategori, betyder det inte att du måste lida, säger Dr Santoro. "För de flesta kvinnor, om deras värmevallningar är så dåliga att de vill ha behandling, är det okej att ta hormoner för att få dem att gå bort för ett par månader. Efter det kan de ompröva sina alternativ."

Dr Santoro anser också att en kvinna som besväras av värmevallningar kan dra nytta av ett samtal med sin läkare. "Om en kvinna har ett öppet sinne och ser till att hennes läkare är flexibel och villig att arbeta med henne, är det troligt att en effektiv behandling kommer att hittas," säger hon.