Evb

Vilken typ av vegetarian är du?

Det finns många sätt att vara vegetarian. Läs om de olika typer, från veganer till fruitarians.

En storlek passar inte alla när det kommer till vegetarianism. Mat och hälsa experter säger fler och fler människor att anta någon typ av vegetarisk kost, men vad de väljer att äta och inte äta beror på vilken typ av vegetarian de vill vara.

Cirka 2,5 procent av Europas vuxna (eller 4,8 miljoner personer) åt genomgående en vegetarisk kost under 2000, enligt den europeiska Dietetic Association, och 20 till 25 procent åt fyra eller fler meatless måltider i veckan. Experter tror att antalet ökar, givet det stora antalet vegetariska alternativ poppar upp på restaurangmenyer och i färdigförpackade livsmedel i mataffären.

Vegetariskt: vad betyder det?
Generellt äter en vegetarian frukt, grönsaker, torkade bönor och ärter, gryn, nötter och frön och undviker kött, fisk och fågel. Men inom den vegetariska kategori finns ett antal undergrupper, bland annat följande:

  • Lakto-vegetarianer som äter vegetabilier plus mejeriprodukter
  • Lakto-ovo vegetarianer som konsumerar både mejeriprodukter och ägg
  • Veganer som undviker alla animaliska produkter - inga mejeriprodukter, inga ägg - och äter bara grönsaker, frukt och spannmål

Semi-vegetarianer
Sedan finns det de som kallar sig semi-vegetarianer.

"Semi-vegetarian inte har en standard definition," säger Susan B. Roberts, PhD, professor i nutrition och psykiatri avdelningar vid Tufts University i Boston och författare till The Instinct Diet. "Folk använder det för att beskriva sin egen praktik på en till stor del, men inte uteslutande, vegetarisk kost. "

En semi-vegetarian kan vara en person som vanligtvis äter vegetarian men ibland äter kött, till exempel, eller det kan vara någon som inte äter rött kött men äter annat kött.

Raw-food diet
Vissa människor tycker också en raw-food diet. "Raw-food kost är de som betonar att äta råa grejer - riktigt råa produkter, råa, icke homogeniserade, osv", säger Roberts. "Återigen, det finns ingen entydig definition, det buntar en massa saker till exempel, skulle vissa människor äter 100 procent rå, skulle andra anser du äter en raw-food diet om de flesta - två tredjedelar eller mer - är rå.. " En raw-food diet kan omfatta grönsaker bara, eller det kanske är fisk, kött och ägg också, säger hon.

Det finns hälsorisker till att konsumera en raw-food diet. Att äta råa livsmedel, såsom vissa fisk eller kött, kan orsaka matförgiftning, varnar Roberts. Hon konstaterar att många typer av groddar innehåller farliga bakterier också.

Fruitarian kost
Den minst vanliga typen av vegetarisk kost kallas fruitarian diet. Som med semi-vegetarianer och raw-food bantare, det finns ingen strikt definition av vad det innebär att vara en fruitarian. I grund och botten, men fruitarians äter bara den mogna frukten av växter och träd.

Roberts förespråkar inte den fruitarian dieten. "Detta är ren galenskap", säger hon. "Lyckligtvis är det också riktigt sällsynt eftersom det är svårt och skulle få dig att känna crummy ganska snart Det är omöjligt att konsumera en näringsmässigt säker diet när du följer dessa regler Du skulle behöva lägga betydande extra mat för att det ska vara hälsosamt.. - till exempel, mjölk, nötter, spannmål - och då har du fått en vegetarisk diet ".

Varför väljer människor en vegetarisk kost?
Många människor väljer att äta en vegetarisk kost av hälsoskäl. Forskning har visat att vegetarianer har lägre body mass index (BMI) och lägre kolesterol och är mindre benägna att dö av hjärtsjukdom. De kan också vara till lägre risk för förstoppning, tarmfickor (små påsar som sticker ut från tjocktarmen och kan bli infekterade och inflammerade), gallsten och blindtarmsinflammation.

Andra blir vegetarianer för religiös tro, på grund av miljö-eller djurskyddsfrågor, av ekonomiska skäl, eller för att de bara inte gillar smaken eller texturen av kött.

Är en vegetarisk kost hälsosam?
Människor som följer en vegetarisk kost inte kan mata sin kropp viktiga näringsämnen den behöver för att optimalt fungera. Särskilt oroande är vitamin B-12, som kommer naturligt endast från animaliska källor, och protein, järn, vitamin D, kalcium och zink. Så, om du överväger att anta en vegetarisk kost, prata med en dietist för att se till att du får de näringsämnen du behöver för att hålla sig frisk.

Genom att ta vissa vitamintillskott och genom noggrann mealplanering, är vegetarian kan vara ett hälsosamt och givande sätt att leva.