Evb

Varför motion hjälper din fibromyalgi

Tro inte att du orkar - eller behöver - för att träna med fibromyalgi? tänk om! få och vistas aktiv kan hjälpa dig att må bättre.

Om du är en av de 10 miljoner européer som lever med fibromyalgi, kan det vara svårt att föreställa sig att motion hjälper lindra din värk och trötthet. Men studier har visat att när människor med fibromyalgi få regelbunden fysisk aktivitet, de gynnas fysiskt, psykiskt och funktionellt.

Fibromyalgi: få flytta, må bättre

Vara aktiv och följa en regelbunden motion regim hjälper människor med fibromyalgi bygga upp sin styrka och uthållighet, bekämpar biverkningar förknippade med ett stillasittande liv, och minska den stress som ofta åtföljer denna kroniska sjukdom.

Här är bara några av de fördelar du kan förvänta dig om du blir mer aktiv:

Styrka och uthållighet. Fysiskt, förbättrar motion kardiovaskulär uthållighet och stärker muskler, både viktiga för vardagliga sysslor som att lyfta och bära matvaror, tvätta och hålla ner ett jobb. "Många personer med fibromyalgi har varit tvungna att antingen skära eller byta jobb, eftersom de är oförmögna att fysiskt utföra en uppgift," säger Dr Daniel Rooks, biträdande professor vid Harvard Medical School och en fibromyalgi forskare. "I flera studier, var folk som gjorde regelbunden måttlig motion kan gå tillbaka till arbetet eftersom deras kondition hade varit deras begränsande faktor."

Symtomlindring När det gäller fetma och benskörhet -. Som båda kan vara mer sannolikt hos kvinnor med fibromyalgi eftersom dess symptom kan leda till en stillasittande livsstil - motion är ett bra motgift. Det också förbättrar sömnen, ett problem för de flesta människor med tillståndet. Och en nyligen genomförd studie fann att vissa människor upplever minskad smärta och ökad energi när de motionerar regelbundet, även de som rapporterade ingen förändring i deras smärta kände att de kunde göra mer.

Ett bemyndigande kraftbegränsare. Arbeta ut minskar också stress och depression, och det kan ge. "Människor som är i smärta av fibromyalgi ofta glatt överraskad över att finna att de kan röra sig och inte skadar sig själva," säger Dr Rooks. "Vi fann att när människor insåg skillnaden mellan smärta som är skadligt - som när du trycker på en het spis och få en brännskada - och kronisk smärta i samband med fibromyalgi, som gör ont men inte skada kroppen, gav rörelsen dem en känsla av kontroll. "

Komma igång

Om du har varit inaktiv i tre månader eller längre, är nyckeln till att komma i form för att börja långsamt och öka aktiviteten gradvis. Dessa strategier kan hjälpa:

  • Få lite kardiovaskulär (aerob) träning. Joint-vänliga alternativ inkluderar skonsamma aktiviteter såsom promenader, cykling, dans, simning, vattengympa och trädgårdsskötsel. Börja med bara fem minuter av en aktivitet tre gånger i veckan, sedan lägga till ytterligare en minut varje gång du tränar. När du har byggt upp till 30 minuter, successivt öka antalet pass till fem gånger i veckan.
  • Stärk dina muskler. Använda motstånd band, fria vikter eller maskiner vikt kommer att hjälpa till att bygga styrka. Flytta långsamt och använda mycket lätta vikter (och ingen vikt om du använder vikt maskiner), sedan gradvis bygga upp. Detta bör ske två gånger i veckan på nonconsecutive dagar.
  • Stretch. När du värmt upp, försiktigt tänja alla större muskler för 5 till 10 sekunder. Att göra detta i en varm dusch eller pool kommer att göra det lättare.

Om du vill ha ett träningsprogram anpassat till din fysiska förmåga och mål, kan det vara en bra idé att arbeta med en sjukgymnast eller tränare som har erfarenhet med fibromyalgi.

Tänk på att det är vanligt att personer med fibromyalgi att uppleva en tillfällig ökning av smärta från träningsvärk när de först börjar träna, men det går bort. Och om du har en flare, försök att skära ner men fortsätta att vara aktiv. "Inte stanna och vänta tills du känner dig bättre," råder Dr Rook. "När du väl kommer igång, det är lättare att vara aktiv än det är att sluta och börja igen."

Och viktigast, ge inte upp. Ju längre du håller tränar, desto friskare du blir, desto mer kommer du att kunna göra, och desto bättre kommer du att känna.