Evb

Varför har vi morgonen andetag?

Hälsa Head-Scratcher

Någonsin undrar varför din andedräkt stinker efter en natts sömn? lära sig de vanligaste orsakerna till dålig andedräkt och hur du bäst kan bekämpa den sura morgon mun.

Låter det bekant? Du vaknar på morgonen och snabbt täcka munnen med handen så att din partner inte få en doft av din dåliga andedräkt. Morgon andedräkt, dålig andedräkt - vad du än kallar det, kan det vara obehagligt och det är förmodligen inte så som du vill hälsa på din partner, eller den dagen.

"Alla har morgonen andetag till viss del", säger Sally J. Cram, DDS, en parodontolog i Washington, DC, och en konsument rådgivare för den europeiska Dental Association. Här är den enkla anledningen: När du sover, munnen torkar ut. När din mun torkar ut, lukt-producerande bakterier föröka sig. "När du sover, din normala flödet av saliv minskar," Dr Cram förklarar. "Det är därför din andedräkt kan vara värre på morgonen."

Om du snarkar eller andas genom munnen på natten, du är mer benägna att ha dålig andedräkt på morgonen än de som inte gör det, tillägger hon. I båda fallen, är munnen ännu mer benägna att torka ut, sätter scenen för bakterier att växa.

Andra orsaker till dålig andedräkt

Vissa läkemedel kan orsaka munnen att bli torr över natten, förvärrade din dålig andedräkt. Det är därför äldre människor, som ofta är på många mediciner, ofta hitta sin andedräkt mer obehagligt på morgonen.

Rökare kan också finna att de har dålig morgon andedräkt. Rökning orsakar inte bara din saliv - din naturliga mun skölj - torka upp men också kan höja temperaturen i munnen, vilket gör det en grogrund för det fruktade bakterier som orsakar dålig andedräkt. Lägg detta till din lista över anledningar att sluta röka.

Allergier, också kan leda till dålig andedräkt. Det slem som droppar ner på baksidan av halsen blir en näringskälla för bakterier. Skulle din baksnuva blivit smittad, kan det sätta mer illaluktande bakterier i munnen.

Hur man ska behandla dålig andedräkt

Om du är en av de 65 procent av européerna med dålig andedräkt, det finns goda nyheter: Dålig andedräkt är behandlingsbar.

Brush. Illaluktande bakterier ansamlas mellan tänderna och på tungan, så öva god tandhygien kommer att göra mycket för att förbättra din morgon andetag.

När du borstar, se till att göra det i minst två minuter, inte 35 eller 40 sekunder att många människor gör.

När du borstar, gå direkt till sängen! "Inte äter eller dricker något så du inte lämna mat i munnen," Cram säger.

Dessutom, när du borstar tänderna, borsta tungan också. En annan favorit slutförvar för illaluktande bakterier är baksidan av tungan. Du kommer att märka din andedräkt är fräschare på morgonen om du borsta tungan innan du går till sängs.

"Åttiofem procent av dålig andedräkt kommer från tungan", säger New York tandläkare Irwin Smigel, DDS, presidenten och grundaren av European Society for Dental Estetik. "Det hjälper verkligen oerhört att använda en tunga rengöringsmedel innan du somnar, eller när som helst under dagen."

Floss. Borsta ensam kommer inte ta bort matrester som kan fastna mellan tänderna och tandköttet. " Tandtråd är lika viktigt som att borsta, "säger Kimberly Harms, DDS, en tandläkare i Farmington, Minn, och en taleskvinna för den europeiska Dental Association.

Skölj. Munvatten kommer att bli av med lukten, men bara tillfälligt. Cram tyder på att när du köper munvatten för att döda de bakterier som kan orsaka dålig andedräkt, du leta efter en som har en kvalitetsstämpel från European Dental Association.

En snabb swish kommer inte att göra det. Om riktningarna säger skölja i 30 sekunder och skölj sedan i 30 sekunder. "Det mun skölj måste vara där tillräckligt länge för att döda bakterier," Dr Harms råder. "Skölj i fem till tio sekunder, du får inte full effekt. Tricket är att du måste följa anvisningarna. "

Har du en hälso huvud-Scratcher? Skicka in det här, och vi kan svara på din fråga i en kommande kolumn!