Evb

Varför fler kvinnor har artros

Ta reda på hur biologi, gener, hormoner och fetma kan sätta kvinnor löper större risk att den vanligaste formen av artrit.

Av naturen, kvinnor möter en tredubbel hot om riskfaktorer när det gäller artrit: biologi, genetiska anlag, och hormoner. Tyvärr har många kvinnor lagt till ett fjärde riskfaktor till mixen - fetma.

Sammantaget kvinnor har artros, den vanligaste formen av artrit, i mycket högre grad än män. Experter uppskattar att nästan 27 miljoner människor i Europa har artros, och att cirka 60 procent av dem är kvinnor. Före 55 års ålder, fler män tenderar att ha artros, men efter 55 års ålder att antalet kvinnor med villkoret långt överträffar antalet män.

Skarvar som drabbats av artros också tenderar att variera efter kön, säger Alexander Shikhman, MD, PhD, grundaren av Institutet för specialistutbildning i Del Mar, Kalifornien, och medicinsk chef för reparativ botemedel. Män är mer benägna att uppleva artrit i sina höfter, medan kvinnor tenderar att ha den i knän och händer, säger han.

Det finns flera skäl till varför dessa skillnader uppstår. De innefattar:

 • Biologi. Kvinnors kroppar är utformade för att föda, och det innebär att senorna i sin underkropp är mer elastiska än män. "Som ett resultat, lederna förmodligen flytta runt lite mer", säger Yusuf Yazici, MD, en reumatolog vid New York University Hospital för ledsjukdomar i New York. När lederna har mindre stabilitet, de är mer benägna att skada.
 • Också, eftersom kvinnors höfter är bredare än knäna, är deras knäleder inte anpassats så rak som män, säger Dr Yazici. Inriktningen av en kvinnas kropp leder till en högre frekvens av knäskador, och skador kan leda till artros senare i livet. Experter har funnit att kvinnor som spelar fotboll, till exempel, har minst tre till fyra gånger antalet knäskador som män som spelar fotboll, säger Yazici.

 • Genetics. Artros verkar köra i familjer, och det tycks i synnerhet vara en genetisk koppling bland kvinnor. Kvinnor vars mödrar utvecklade artros förmodligen kommer att finna att de kommer att utveckla den i samma leder i ungefär samma ålder som hon gjorde, säger Yazici. Forskare har funnit att hand och knä artros har specifika genetiska länkar.
 • Hormoner. Forskare tror att kvinnliga hormoner har en effekt på brosk som sitter mellan benen i lederna och kuddar ben för att förhindra smärta och låta lederna att röra sig smidigt. I laboratoriestudier av celler som bildar brosk, har experter funnit att det kvinnliga könshormonet östrogen skyddar brosk från inflammation, säger Dr Shikhman. Inflammation kan leda till artros. Men efter klimakteriet, när kvinnors östrogennivåerna går ner, tappar de att skydd och kan ha en högre risk att utveckla artros, även om de är på hormon-substitutionsterapi (HRT).
 • En nyligen genomförd studie av 1,3 miljoner kvinnor i 50-årsåldern fann att hormonella och reproduktiva faktorer, såsom att gå igenom puberteten i tidig ålder, som har fler barn, och med hormon-substitutionsterapi, alla var relaterade till om de hade haft knä eller höft gemensamt ersätter kirurgi, men forskarna vet inte vad dessa anslutningar betyder.

  Studien fann också att kvinnor som startade menstruation vid 11 års ålder eller tidigare hade en 9 till 15 procent högre risk att behöva höft och / eller knäled som vuxen. Dessutom var kvinnor som använde hormon-substitutionsterapi efter klimakteriet vid betydligt högre risk för höft-och knäledsplastik.

  Förlossningen var en annan riskfaktor för artros fann i denna studie. Forskarna beräknade att med varje födelse, ökade kvinnans risk för att behöva knäledsplastik med 8 procent, och för höftled med 2 procent.

  Även p-piller verkade ha någon effekt på artros risk, använder HRT ökar risken för att en kvinna skulle en konstgjord knäled inopererad med 58 procent, och höftled med 38 procent. Forskare har noterat dock att kvinnor som tar HRT kan vara i mer frekvent kontakt med sin läkare och kan ha bättre sjukvård, vilket skulle kunna förklara varför de var mer benägna att ha ledbyteskirurgi.

 • Fetma. Statistiken visar att fler kvinnor än män är överviktiga eller kraftigt överviktiga och fetma spelar en viktig roll i artros, säger Yazici. Extra vikt sätter mer press på lederna och kan orsaka brosk mellan lederna att bära iväg fortare. Med varje extra kilo du får, lägger dig tre pounds av trycket till knäna och sex pounds av trycket till dina höfter, enligt Arthritis Foundation. Även kvinnor som har gått igenom klimakteriet tenderar att ha mer magen fett, vilket sätter ytterligare press på de nedre lederna, säger Shikhman.

Högre siffror, men olika behandling

Även kvinnor har artros i högre utsträckning än män, hittade en ny studie att läkare är mindre benägna att rekommendera ledbyteskirurgi till kvinnor som har knäsmärta, jämfört med män.

För studien, som gjordes i Toronto, skickade forskare både män och kvinnor med artros i knä till 67 olika familjens läkare och kirurger ortopediska. De män var dubbelt så stor risk att få en rekommendation för knäledsplastik, skrev forskarna.

Anledningen kan vara att män ses som mer aktiva än kvinnor, säger Yazici. "När du inte att aktiva, läkare tenderar att hantera artrit mer konservativt", säger han. Människor som spelar tennis, till exempel, kommer att behöva använda sina knän mer än någon som arbetar ett skrivbord jobb.

Men den verkliga måttet på huruvida ledbyteskirurgi behövs är din smärta nivå, säger Yazici: "Om du inte kan tillräckligt kontrollera smärta med orala läkemedel, injektioner, viktminskning, eller sjukgymnastik, det är antalet en indikation för att ha kirurgi. "

Det är också därför det är viktigt att vara öppen med din läkare om din nivå av smärta och hur ofta du upplever det. Glöm inte att tala om hur du fungerar i dagliga aktiviteter: Om du inte kan gå upp och ner för trappor eller gå mer än ett block utan smärta, tala med din läkare. Att ha en diskussion om hur smärtan påverkar eller begränsar ditt liv kommer att hjälpa dig att få bästa möjliga vård för din artros.