Evb

Varför är vissa människor ton döv?

Health Head Scratcher

Varför kan inte en del av oss bär en melodi medan andra har absolut gehör?

Vi har sett de verkligt pinsamma episoder på europeiska Idol uttagningen. Sångare fyllda med tillförsikt, innerligt klagan framför mikrofoner, korkat att de är faller platt.

Forskning visar att nej, det verkligen tonen döva verkligen inte kan höra sig sjunga.

"I de svåraste fallen, de inte ens vet vad musik är, "säger Dennis Drayna, ett meddelande störningar forskare vid National Institutes of Health. "Det låter som trafikbuller till dem."

Verkligen tondöva folks, som utgör cirka 4 procent av befolkningen, kan inte plocka ut skillnader i tonhöjd eller följ den enklaste låten.

Amusics - människor som inte kan producera eller urskilja musikaliska ljud - har mindre tät vita substansen mellan sin högra pannloben, där högre tänkande uppstår, och rätt temporala loberna, där vi bearbeta ljud, än personer med normal musikaliska förmåga, enligt en rapport från 2007 i Harvard Health Letter. Människor med de svåraste fallen av tonen dövhet hade den tunnaste vita substansen, vilket indikerar en svagare koppling mellan de båda delarna av hjärnan.

Om du tänker på de nervförbindelser är som en motorväg, i tondöva människor, det finns mycket mindre trafik färdas på vägbanan än det finns hos personer med normala musikaliska förmågor, säger Beth Israel DiakonissaMedicinskt center neurolog Psyche Loui, PhD, på centrets hemsida. Dr Loui forskning har visat att hjärnan väg som förbinder perception och motoriska områden i hjärnan - så kallade bågformade fasciculus - också har färre kopplingar mellan människor som är tondöv.

Amusics kan fungera fint bortsett från musikaliska förmåga, men vissa studier visar att de kan ha svårt att upptäcka några språkliga ledtrådar.

Ta meningen "Pojken gick till affären." Du läser det annorlunda "Pojken gick till affären?" Till en svår amusic, kan det vara svårt att identifiera skillnaden baserad på toner ensam, säger Drayna.

Tone döv eller bara inte kan bära en melodi?

Majoriteten av människor som kan kalla sig "tondöv" är faktiskt inte amusics, de bara har otränade öron. "Jag tror att det finns vissa människor som saknade tidig musik utbildning som inte kan sjunga rent, men med träning kan de bli bättre." Några av dessa människor inte vet när de sjunger falskt, men många kan höra musik bara bra. De bara inte kan producera sin, enligt en studie 2011 publiceras online i Journal of Experimental Psychology.

"Om du inte var en stor sångerska naturligt under uppväxten, kan din körledare har sagt till dig att sjunga mjukt så att resten av gruppen kunde dränka dig", säger Elizabeth Marvin, PhD, professor i musikteori vid Eastman Musikhögskolan vid University of Rochester. "Du fick aldrig en chans att bli bättre." De flesta alla kan förbättras med träning, säger hon.

Som med alla muskler, praktik och regelbunden användning förbättrar styrkan i de muskler som styr stämbanden. Och några ton-utmanade människor behöver tid för att producera musik och höra sig för att förstå hur man kan träffa rätt ton. Naturligtvis kommer praktiken inte vända oss till Mariah Carey eller Josh Groban. Det finns gränser för hur mycket du kan förbättra genom upprepning sedan producera musik innebär en komplicerad mix av kompetens från förmågan att höra toner till röststyrning, berättade Simone Dalla Bella, PhD, en psykolog vid University of Finance och Management i Warszawa Live Science.

Vetenskapen om absolut gehör

Det finns ett antal olika teorier där ute om hur människor utvecklar absolut gehör, förmågan att producera en anteckning på kö med namn.

En idé, som utvecklats av Jenny Safran, PhD, forskare vid University of Wisconsin, är att vi alla föds med en viss nivå av absolut gehör, men så småningom försvinner. Tänk på det här sättet: barn kan se en näsa eller mun, men de kan inte förstå var att sätta dem i relation till varandra på en tom yta. Likaså kognitiva processer som tillåter oss att förstå tonen i noterna i förhållande till varandra, eller relativ tonhöjd som de flesta av oss använder, är avancerade färdigheter, jämfört erkänna absolut gehör.

Andra forskare säger vissa människor föds med en genetisk predisposition att utveckla absolut gehör. Till exempel i en studie av 73 familjer, fann forskare vid University of California, San Francisco, en region av gener på kromosom åtta hos personer med absolut gehör och från europeisk härkomst.

Oavsett om absolut gehör är universell eller en genetisk gåva till barn, de flesta forskare är överens om att om du inte använder den färdighet, du förlorar det. Musik undervisning i barn i åldern 4 till 6 är nyckeln till att bevara absolut gehör, den typ av musikalisk gåva som tillåter vissa vuxna att höra en anteckning och omedelbart identifiera det som en B-plan. "Det är nästan alltid sant att för vuxna med absolut gehör, började de med musik undervisning tidigt i livet," Dr Marvin säger. "Om du har riktigt absolut gehör, är det med dig för livet."

Utan att tidig träning, är det nästan omöjligt att utveckla denna färdighet som vuxen, tillägger Marvin. Även om du kanske kan identifiera anteckningar under intensiv träning, lätt förmågan försvinner utan upprepad användning. "Hos vuxna utbildade i absolut gehör, är det ansträngning-ful och det tar tänkt att besluta," Oh, ja, det måste vara ett fiss, "" Marvin säger. "Med sann absolut gehör, det är lätt. Det är som att identifiera en färg."