Evb

Vad är kvinnliga mönster skallighet?

Många kvinnor handskas med håravfall, och orsakerna är ofta hormon relaterat. Det finns håravfall behandlingar för kvinnor, men alternativen är få.

Kvinnliga mönster skallighet eller håravfall, även känd som kvinnliga mönster håravfall, är tänkt att påverka omkring en tredjedel av alla kvinnor, med vissa beräkningar går ännu högre. Kvinna skallighet innebär vanligtvis håravfall över hela hårbotten. Den håravfall kan vara mest synliga på toppen av huvudet, vilket gör den naturliga "del" av håret verkar bredare. Till skillnad från håravfall hos män, kvinnligt håravfall allmänhet går inte innebära fullständig skallighet. Faktum är att kvinnor vanligtvis håller sitt hårfäste framtill och på sidorna. Behandlingar för kvinnliga mönster skallighet och gallring hår beroende på orsaken till problemet.


Minoxidil för kvinnor: bör du ge det ett försök?


Orsaker till kvinnliga mönster skallighet

Normalt växer den genomsnittliga individuella håret långsamt och kontinuerligt i två till sex år, sedan vilar i några månader innan det faller ut. Vanligtvis ett nytt hår växer från samma follikeln kort därefter. Men ibland vissa förutsättningar förhindra ny tillväxt.

Orsaker till kvinnliga mönster skallighet är inte helt klarlagda, men genetik kan spela en roll, särskilt om en av föräldrarna hade ett liknande tillstånd. Hormon obalans eller plötsliga förändringar hälsa är också faktorer i många fall av håravfall hos kvinnor.

Hormonella förändringar inkluderar graviditet och födelsen av ett barn, starta eller stoppa p-piller, och klimakteriet. Andra orsaker till håravfall hos kvinnor är:

  • Vissa läkemedel, inklusive vissa antidepressiva medel, blodförtunnande, och behandlingar kemoterapi mot cancer
  • Infektion eller allvarlig sjukdom
  • Sköldkörtelproblem
  • Järn, vitamin, eller andra näringsbrist

Håravfall kan indikera början av en sjukdom, inklusive medicinska tillstånd så varierade som diabetes och lupus. Din läkare kan beställa ett blodprov för att avgöra om ditt håravfall kan vara ett symtom på ett allvarligt medicinskt problem.

Håravfall behandling för kvinnor

Det finns situationer där ingen behandling krävs - när skallighet eller gallring hår kommer att lösa naturligt på egen hand. Exempelvis kan efter graviditeten håravfall uppkomma flera månader efter förlossningen, men återväxten vanligtvis återgå håret till normal tjocklek inom månader.

Några fall av håravfall gör kräver ett medicinskt ingrepp och behandling för tillstånd som orsakar håravfall - till exempel ett problem med sköldkörteln - oftast löser problemet håravfall också. Om håravfall är en bieffekt av en viss medicinering, kan din läkare ska kunna ersätta andra droger.

Även håravfall behandling inte kan vara medicinskt nödvändiga för många fall av kvinnliga mönster skallighet, kommer många kvinnor vill driva behandlingsalternativ eftersom de är oroliga för sitt utseende eller erfarenhet låg självkänsla på grund av håravfall. Rogaine (minoxidil) är den enda behandling som godkänts av US Food and Drug Administration för skallighet eller gallring hår hos både män och kvinnor. Det är effektivt för att uppnå hårväxt i omkring 25 procent av kvinnor som använder det. Propecia (finasterid), ett läkemedel godkänt för behandling av håravfall hos män, har inte visat sig fungera för kvinnor.

Hårtransplantation är en annan behandling alternativ som kan fungera för kvinnor upplever håravfall. Små pluggar av hår avlägsnas från tjockare hår områden, såsom baksidan av huvudet, och kirurgiskt placerad, follikelstimulerande av hårsäcken, i hårbotten där håret om gallring. Hårtransplantationer kan vara mycket framgångsrik om det görs av en erfaren kirurg.


Top hår ersätter kirurgi alternativ


Ett varningens ord: Kvinnor med håravfall bör vara försiktig med annonser där ljusterapi och hårbotten behandlingar laser för att återställa hårväxt. Även om de inte kan vara skadlig, har deras effektivitet inte bevisats.

Även om det finns några medicinska håravfall behandlingar för kvinnor, har vissa kvinnor haft goda resultat med kosmetiska lösningar. Hår färg, permanents, väver, och andra alternativ styling kan hjälpa maskera effekterna av kvinnliga mönster skallighet.

Din läkare eller hudläkare är din bästa bundsförvant i att diagnostisera orsaken till din gallring hår och föreslå lösningar som kan fungera för dig.