Evb

Vad är kolorektal cancer?

Cancer i tjocktarmen eller ändtarmen är den tredje vanligaste cancerformerna i europa.

Kolorektal cancer är cancer som börjar i antingen tjocktarmen eller ändtarmen. Tjocktarmscancer och ändtarmscancer har många drag gemensamt.

Den normala matsmältningssystemet

Kolon och rektal cancer börjar i matsmältningssystemet, som kallas GI (gastrointestinal)-systemet också. Det är där maten bearbetas för att skapa energi och befria kroppen av fast avfall materia (avföring). För att förstå kolorektal cancer, hjälper det att veta något om strukturen i matsmältningssystemet och hur det fungerar.

Efter mat tuggas och sväljs, reser den till magen. Där är delvis bryts ner och skickas till tunntarmen. Ordet "små" hänför sig till bredden av tunntarmen. I själva verket är tunntarmen den längsta delen av matsmältningssystemet - cirka 20 meter lång.

Tunntarmen bryter också ner maten och absorberar det mesta av näringsämnena. Tunntarmen leder till tjocktarmen (även kallad tjocktarmen eller kolon), en muskel röret omkring fem meter lång. Tjocktarmen absorberar vatten och näringsämnen från mat och även fungerar som en förvaringsplats för avfall materia. Avfallet materia (avföring) rör sig från tjocktarmen till ändtarmen, de sista sex inches i matsmältningssystemet. Därifrån avfallet passerar ut ur kroppen genom öppningen kallas anus.

Väggen i tjocktarmen och ändtarmen har flera lager av vävnader. Kolorektal cancer börjar i det inre skiktet och kan växa genom några eller alla av den andra layers.The stadiet (största utbredningen) av en cancer beror i hög grad på hur djupt cancern går in i dessa skikt.

Onormal tillväxt i tjocktarmen eller ändtarmen

Cancer som börjar i dessa olika områden kan orsaka olika symtom. Men tjocktarmscancer och ändtarmscancer har många saker gemensamt. I de flesta fall, kolorektal cancer utvecklas långsamt över många år. Vi vet nu att de flesta av dessa cancer börjar som en polyp - en tillväxt av vävnad som börjar i slemhinnan och växer in i centrum av tjocktarmen eller ändtarmen. Denna vävnad kan eller inte kan vara cancer. En typ av polyp som kallas ett adenom kan bli cancerogena. Ta bort en polyp tidigt kan hålla den från att bli cancer.

Över 95 procent av kolon och rektal cancer är adenocarcinom. Dessa är cancer som börjar i de celler som klär insidan av tjocktarmen och ändtarmen. Det finns några andra, mer sällsynta, typer av tumörer i tjocktarmen och ändtarmen, men de fakta som ges här avser endast adenocarcinom.

Hur många människor får kolorektal cancer?

Den europeiska Cancer Society de senaste beräkningarna för kolorektal cancer i Europa är för 2010:

  • Om 102.900 nya fall av koloncancer
  • Om 39.670 nya fall av ändtarmscancer
  • Om 51.370 dödsfall i kolorektal cancer

Inte räknar hudcancer är kolorektal cancer den tredje vanligaste cancerformen hos män och kvinnor i detta land. Risken för en man som har kolorektal cancer under sin livstid är ungefär 1 på 19, för kvinnor är det ungefär 1 på 20.

Dödligheten i kolorektal cancer har gått ner under de senaste 15 åren. Ett skäl är att det finns färre fall. Tack vare kolorektal cancerscreening, kan polyper hittas och tas bort innan de förvandlas till cancer. Och kolorektal cancer kan också hittas tidigare när det är lättare att härda. Behandlingar har förbättrats också.