Evb

Vad är din katastrof personlighet?

När orkanen Irene kom en Knockin ', har du nå för en evakuering manual, din surfbräda eller fjärrkontrollen? ta reda på vad din reaktion på hotande katastrof säger om dig.

Orkanen Irene kom och gick, och invånarna längs hela östkusten är kvar för att städa upp den massiva stormen efterdyningar. Den kategori 3 orkan (vilket lugnade till en tropisk storm när den nådde New England) rörde 1.100 miles av Atlantkusten - från North Carolina till Vermont - översvämningar många städer, lämnar miljontals utan ström, även om man tar mer än 30 liv.

Lyckligtvis gjorde stormen packa inte så allvarlig som en punch som många förutspådde, men Irene kommer fortfarande göra historieböckerna - och kommer förmodligen stanna rotad i många människors sinnen under många år framöver. Det beror på stormen var så stor i storlek, och för många människor i nordöstra stater som New York, New Jersey, Vermont och Maine, var det deras första erfarenhet förbereder sig för en orkan.

Så hur har dessa första-timers reagera? Och hur är det med veteraner i orkan-benägna tillstånd gillar Carolinas? Från spänningssökare som helt enkelt vägrar att följa order regeringen säkerhet till sociala medier knarkare som lanserade sin egen Twitter storm, här är en titt på olika typer av katastrofer personligheter - och några tankar om vad din säger om dig.

Oron vårtor. Om din Irene prep ingår lagra upp tillräckligt med mat och vatten för att föda en armé eller evakuerade trots att du inte har beställt till, skulle statliga, lokala och FEMA tjänstemän klappa förmodligen du på baksidan. Men vissa människor tar sådana åtgärder eftersom de faktiskt har en extrem rädsla för stormar, även känd som astraphobia. Inför blixtnedslag, åska och kraftiga regn, kan personer med astraphobia börjar svettas, skaka, gråta, eller gå till extrema längder för att finna skydd från en storm.

De lagbrytare Du hör om dem under varje större väder nödsituation -. Oavsett hur många gånger tjänstemän ber dem att packa upp och lämna staden, de vägrar. Men varför skulle dessa människor riskerar sina liv hellre än att komma ur farans väg? Det finns ett antal skäl, säger Josh Kaplan, en psykolog vid University of Alabama, Birmingham, på Msnbc.com. Först, kan personer som tidigare har upplevt en mardrömslik evakuering (t.ex. Houston invånare som ombads att fly från orkanen Rita år 2005 och hamnade i en komplett trafiken står stilla) föredrar att riskera stormen snarare än den faktiska evakueringen processen. Vissa är mycket fästa vid sina hem och sina saker, säger Kaplan - medan andra helt enkelt tror att de kan överleva alla hot som kommer deras väg.

De som söker spänning. Blir tanken på en gnarly storm ditt adrenalin att pumpa? Du är inte ensam. Medan de flesta människor i Irenes väg antingen vänster områden där stormen förutspåddes att strejka eller hunkered inomhus, fanns den orädda få som såg stormen som en möjlighet att surfa på fantastiska vågor, jaga stormen upp längs kusten, eller på annat sätt stimulera deras sinnen - trots regeringens varningar. I själva verket kan detta beteende vara hårt fast i vissa människor. En färsk studie publicerad i Psychological Science fann att vissa områden i hjärnan hos spänningen asylsökande reagerade mycket starkt när visat starkt emotionella och upphetsande bilder, medan de områden av hjärnan som arbetar för att kontrollera känslor och förnuft fara inte.

Väder-kanals knarkare. Du behöver inte leva på östkusten ha levt Irene, tack vare runda dygnet, on-the-scenen nyhetsbevakningen. Faktum är att många människor är misskreditera medierna för över-sensationalizing Irene. I en Today show opinionsundersökning, sade nästan hälften av européerna att de tror att orkanen var mer av en "hype-icane." Men om du befunnit dig klistrad vid din TV, dator och smartphone som djärva reportrar trotsade vind och regn, du 're verkligen inte ensam. Och Weather Channel är att hålla sig till sina vapen, hävdar att den enorma storleken av stormen motiverat täckning.

De diskanter. Tack vare sociala medier som Twitter och Facebook, vet du exakt hur din brors ex-frus systerdotter ridit ut stormen. Som Irene gjorde sin väg upp längs kusten, vände miljontals människor i sina smarta telefoner och datorer för att Twittra om det. Även kändisar hoppade på tåget, med stjärnor som Lady Gaga, Lindsay Lohan, och Snooki erbjuda sina böner (och skämt) via Twitter. "Hoppas Irene kommer inte att vara alltför elak mot alla på östkusten. Be för dig, "twittrade Josh Duhamel, medan Zach Braff frågade:"?! Alla i NYC har en flotte "Orkanen själv hade ett Twitter handtag (), tweeting om städerna den besökte (" Min första tid i Kitty Hawk Var är Wright Bros museet? ") och re-tweeting säkerhetsinformation.

Skeptikerna. Känns som du har kvar med inget annat än en orkan baksmälla? För alla de bekymmer-vårtor, diskant, och storm-chasers ute, det finns också folk som vägrar att köpa in sig i panik. I en artikel på Bbc.com, bekänner författaren Michael Goldfarb han "inte få alltför orolig lite ol 'Cat 1 sak." Som stormen hotade östkusten, skrev han på sin Facebook-vägg "Min tumregel: Kategori 1, bära en regnrock... Oroa dig inte köpa innan den kommer till kategori 4. "

. Den besviken om du förberett dig mentalt för en stor hit men slutade skonas (som många invånare i New York), kan du ha känt lättnad - eller en bit av en buzz kill. Enligt en New York Times artikel, miljontals nya Yorkers lagras på vatten och icke-ömtåliga livsmedel, evakueras, eller sov på golvet i sina lägenheter för att hålla sig borta från fönster - men de vaknade söndag morgon för att finna att Irene inte var t faktiskt så illa. Kalla det en mindre jobbigt form av spänningen söker, men om du kände lite besviken att det inte var mer "spänning" i ditt område (eller du var bara vanlig irriterad över att du spenderat tid och pengar för att förbereda), överväga nya Yorks borgmästare Bloombergs efter Irene meddelande: "Bättre säker än ledsen."

Läs mer i Everyday hälsa känslomässiga vårdcentral.