Evb

Undvika vanliga Crohns triggers

För många människor som lever med Crohns, kan vissa faktorer och situationer, såsom stress, utlösa Crohns symptom. Ta reda på sätt att identifiera och undvika Crohns triggers.

Människor som lever med Crohns sjukdom brukar växla mellan perioder då sjukdomen är tyst - ingen Crohns symptom - och flare-ups när villkoret blir aktiv. I vissa fall kan du ha möjlighet att spåra en signalljus till en särskild anledning, eller trigger.

Common Crohns triggers

Crohns symptom kan återuppväcka av okänd anledning, men genom att vara alert, kan du ha möjlighet att identifiera specifika triggers som har en effekt på dig:

  • Stress. Medan sambandet mellan stress och Crohns symptom inte är väl förstått, är stress tänkt att leda till bloss i vissa människor som lever med Crohns. "Vi vet att stress kan påverka tarmfunktionen hos friska människor som inte har Crohns," säger R. Balfour Sartor, MD, chief medicinsk rådgivare vid Crohns och kolit Foundation of Europe och professor vid University of North Carolina-Chapel Hill. "Stress ökar blodflödet till tarmen, vilket ökar motilitet och stimulerar sammandragningar i tarmarna. Det leder till diarré och illamående. "För människor som lever med Crohns sjukdom, som redan är känsliga för kramper och diarré, kan stress förvärra dessa symtom. Det finns också vissa belägg för att stress kan öka inflammation och stimulerar en Crohns flare, tillägger Dr Sartor.
  • Rökning. Cigaretter inte bara utlösa attacker, men kan också öka risken för att behöva mer frekvent kirurgi för att behandla Crohns. "En teori är att rökning orsakar sammandragning av blodkärlen och leder till otillräcklig syre flödet och näring i tarmarna, som orsakar skada på området," säger Sartor.
  • Läkemedel. Antibiotics, acetylsalicylsyra och ibuprofen finns vissa mediciner som kan utlösa skov i patienter med Crohns sjukdom. Antibiotika ändra balansen av bakterier i tarmen, vilket kan aktivera diarré även hos personer som inte har Crohns, säger Sartor. För smärtlindring, kan du tala med din läkare om att byta till paracetamol, vilket inte utlöser skov hos personer som lever med Crohns.
  • Diet. Vissa livsmedel kan utlösa symptom hos vissa patienter med Crohns sjukdom. Ingen typ av mat kommer att orsaka flare-ups i alla, så du bör hålla koll på din egen diet för att avgöra vilka livsmedel som kan utlösa Crohns symptom. I allmänhet bör livsmedel som kan öka gas och diarré, såsom fet och stekt mat, bönor, kål, och kolsyrade drycker, undvikas. Det är också en bra idé att hålla sig borta från råa grönsaker, vattenmelon frön, jordnötter, popcorn, eller andra hårda, chunky livsmedel, särskilt om du har en förträngning i tarmarna, vilket ökar risken för tarmobstruktion, säger Sartor.
  • Infektioner. Infektioner kan fälla flare-ups, säger Sartor. Det finns också vissa belägg för att infektioner kan kvitta Crohns hos personer som aldrig har haft några symtom. Till exempel, säger Sartor, kan folk gå på semester och kontrakt en infektion - tänk "Montezumas hämnd" efter exponering för E. coli. Medan andra resenärer kan bli bättre utan problem, kan någon som är genetiskt mottagliga för Crohns utveckla sjukdomen eftersom han eller hon saknar en mekanism för att stänga av inflammation av, förklarar Sartor.
  • Årstidsväxlingarna. Vissa människor har skov vid olika tider på året. "En teori är att det kan ha något att göra med allergi mot pollen," säger Sartor.

Fortsätt att läsa för att identifiera din egen triggers >>