Evb

Undvika karies och håligheter

Vänta inte för en tandvärk att börja ta hand om dina tänder. Genom att öva god munhygien och att få regelbunden tandvård kontroller, kan du skydda dig från karies.

Karies - även kallad håligheter eller karies - kan hända vem som helst, men det är ett särskilt vanligt problem för barn och unga vuxna. Vänster obehandlade, tandskador kan bli infekterade och så småningom, kan karies orsaka tandlossning.

Förstå karies

Karies börjar med den normala bakterier i munnen. Dessa bakterier livnär sig på matrester i munnen och producerar syra som en biprodukt. Kombinationen av bakterier, bildar matrester, syra, och saliv i munnen en embryot hänger ämne på tänderna, som kallas plack, ungefär 20 minuter efter att du äter. Om plack inte tas bort omedelbart, kommer karies börjar. Så småningom hårdnar plack i ett mineral-liknande substans som kallas tandsten som är mycket svårare att ta bort. Både tandsten och plack kan så småningom leda till tandköttssjukdomar gingivit och parodontit.

Förutom tandköttsproblem påverkar plack byggs upp även den skyddande emaljen ytan på tänderna, vilket leder till karies. Inledningsvis kaviteter är smärtfria. Men utan behandling, kan hålrum blir större och så småningom äventyra de känsliga nerver och fina blodkärl i tanden. Om en böld eller annan infektion utvecklas i tanden kan det resultera i förstörelsen, och slutligen förlust av, din tand.

De skyldiga i karies

Stärkelse och socker - även känd som kolhydrater - är de typer av livsmedel som mest sannolikt orsakar karies och håligheter. Sticky livsmedel främja också håligheter eftersom de ansluter sig till ytan av dina tänder och uppmuntra bakteriell aktivitet. Dessutom, om du mellanmål mycket, har du en högre risk att utveckla karies eftersom plack bildas oftare.

Även håligheter är vanligare hos yngre människor, vuxna är inte immuna. Med åldern sker tandköttsproblem oftare än karies. Gum skador exponerar rötterna av tänderna till överskott plack, vilket gör dem mer sårbara för karies. Även äldre fyllningar försämras ofta och låta bakterier ansamlas, vilket resulterar i mer karies.

När håligheter behöver fyllas

De flesta håligheter finns när de är små, under ordinarie tandvård checkups. Ibland din tandläkare kan upptäcka hålrum med röntgen innan de ens är synliga för blotta ögat. Ökad känslighet när man äter sött, varm eller kall mat och dryck kan också göra dig uppmärksam på en eventuell hålighet. Om du märker tand känslighet eller smärta, är det dags att besöka tandläkaren för en examen för att ta reda på om karies är den skyldige.

När en hålighet ligger, dina behandlingsalternativ inkluderar att få en fyllning eller krona eller genomgår ett förfarande rotfyllning, beroende på svårighetsgraden av din karies. Den vanligaste hålighet behandling är en fyllning, som sätts på plats genom att ta bort skämda vävnad från tanden och sedan fylla tanden med en sammansatt kåda, silver legering, guld eller porslin material.

Om din hålighet är svår, kan en krona vara nödvändigt att förstärka den skadade tanden. Efter den skämda del av tanden har avlägsnats, kan en krona placeras över den återstående tandvävnad.

Om tandröta har spridit sig till tandrot, kan en rotfyllning förfarande krävas. I detta förfarande är de nervvävnaden och blodkärl avlägsnas. Kanalen därefter desinficeras och tillåts läka. Senare, är en permanent fyllning placeras och en krona kan vara nödvändigt också.

Förebygga karies

Det bästa sättet att förebygga karies och tandproblem förknippade med karies är att öva god munhygien. Borsta och använd tandtråd tänderna regelbundet och se din tandläkare två gånger om året för en dental rengöring och checkup. Om du upplever tand känslighet, boka tid för att se din tandläkare och få kontrolleras. Ju tidigare ett tandhälsa problem som karies upptäcks, desto lättare är det att behandla.