Evb

Typ 2-diabetes kan följa graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes kan öka dina chanser att utveckla typ 2-diabetes med mer än 50 procent, men du kan sänka den risken.

Typ 2-diabetes är den vanligaste typen av diabetes. Den orsakas av insulinresistens eller genom din kropp inte kunna göra tillräckligt med insulin. Om du har fått diagnosen graviditetsdiabetes, har du en upp till 63 procents chans att utveckla typ 2-diabetes i framtiden.

Graviditetsdiabetes och din risk för typ 2-diabetes

Dina gener kan vara en del av anledningen till att du är i riskzonen för typ 2-diabetes efter graviditetsdiabetes. Forskare har upptäckt att gener associerade med utvecklingen av typ 2-diabetes också kan vara närvarande i kvinnor med graviditetsdiabetes. Så om du utvecklar diabetes för första gången under graviditeten, kan det vara så att du redan haft en tendens att utveckla typ 2-diabetes och stress av graviditeten avslöjat denna tendens.

Men gener är inte hela historien. I de flesta fall graviditetsdiabetes försvinner efter du föder, och det är kända riskfaktorer för typ 2-diabetes som du kan styra för att hjälpa dig att undvika att utveckla typ 2-diabetes i framtiden. Dessa inkluderar:

  • Övervikt
  • Att vara fysiskt inaktiv
  • Att ha högt blodtryck
  • Att ha högt kolesterol

Vad kan du göra för att minska risken för typ 2-diabetes?

"Om du har eller har haft graviditetsdiabetes, kan du minska din risk att utveckla typ 2-diabetes senare i livet genom att följa en moderat kolhydrat kost och bibehålla en hälsosam kroppsvikt. Dessutom regelbunden motion är till hjälp, både när det gäller att behålla vikten och hålla blodsockret under kontroll, "råder Kelly O'Connor, en dietist och certifierad diabetes pedagog vid Mercy Medical Center i Baltimore.

  • Diet. En hälsosam kost plan som innehåller massor av spannmål, frukt och grönsaker är bäst. Skär ner på kalorier och fett. Om du arbetat med en dietist under din graviditetsdiabetes, be henne att hjälpa dig att utforma en måltid plan för förebyggande av diabetes.
  • Vikt. Fråga din läkare och dietist för att ge dig en perfekt målvikt. Även förlorar 5 till 7 procent av din kroppsvikt kan göra stor skillnad för att minska din risk för typ 2-diabetes.
  • Amning. Amning bränner kalorier och är ett bra sätt att sänka din vikt efter graviditetsdiabetes. Amning har också många hälsofördelar för dig och ditt barn.
  • Motion. Fysisk aktivitet ökar din användning av blodsocker. Någon regelbunden aktivitet som får dig fysiskt aktiv i 30 minuter om dagen är en stor risk för diabetes-reducering.
  • Regelbunden medicinsk vård. Europeiska Diabetes Association rekommenderar att om du hade graviditetsdiabetes, ska du ha ditt blodsocker kontrolleras sex veckor efter förlossningen och minst vart tredje år efter det. Din läkare kan hjälpa dig att kontrollera riskfaktorer såsom kolesterol, högt blodtryck och hjärtsjukdomar.

"Du kan inte styra dina gener, men genom att styra din vikt med kost och motion, och att få regelbunden vård, kan du sänka din risk för typ 2-diabetes efter graviditetsdiabetes. Se till att ha ditt blodsocker kontrolleras med en två- timmars glukosbelastning sex veckor efter förlossningen och har regelbundna hälsokontroller efter det, "råder Robert O. Atlas, MD, ordförande för avdelningen för obstetrik och gynekologi vid Mercy Medical Center.

Graviditetsdiabetes kan vara en varning om att du riskerar att utveckla typ 2-diabetes i framtiden. Även om din släkthistoria, din ras (African-européer, latinamerikaner, asiater, och infödda européer löper större risk), och dina gener spelar alla en roll för att avgöra om du kommer att få typ 2-diabetes, det finns många riskfaktorer som är under din kontroll. Få regelbunden medicinsk vård, fortsätter samma bra kost och motion plan som du använde för att hantera din graviditetsdiabetes, och titta på din vikt. Ta väl hand om dig själv nu är det bästa sättet att förebygga typ 2-diabetes i framtiden.