Evb

Tarmrörelser: vad som anses normalt?

Inte alla har en avföring varje dag, och det betyder inte att något är fel om du inte gör det. Upptäck vad som är vanlig egentligen innebär, och vad man ska göra när förstoppning symptom strejk.

Tarm hälsa är ett viktigt ämne, som förändringar i tarmrörelser kan vara ett tecken på ett hälsoproblem. Men innan du börjar oroa sig för hur "normal" du är, måste du veta vad en regelbunden avföring är för dig.

Många tror felaktigt att ha regelbundna tarmrörelser betyder att du flytta mage varje dag. Men allas tarmar är unika för dem, och vad som är normalt för en person kanske inte är normalt för en annan.

Du kan ha en avföring någonstans från en till tre gånger om dagen som mest, eller tre gånger i veckan åtminstone, och ändå anses regelbunden, så länge det är din vanliga mönstret. Mer eller mindre frekvent skulle anses som onormal, men inte nödvändigtvis alarmerande, säger gastroenterolog Arthur Magun, MD, klinisk professor i medicin vid College of Physicians och kirurger vid Columbia University i New York.

Vad händer med en avföring

Matsmältningen börjar i munnen och magen och slutar i tarmarna - de nedre delarna av matsmältningskanalen. När maten du äter når tarmarna, vatten och salter som förblir absorberas. Den smälta maten som är kvar blir mer solid och utgångar som tarmrörelserna.


Relaterat: släkt: förstoppning kost dos och inte göra

Dr Magun förklarar att normala tarmrörelser "består av bildade, brun avföring, inte för hårt, inte för löst."

När avföringen är för lös, kan du få diarré. När de är för hårda och torra, kan du bli förstoppad. Symtom på förstoppning inkluderar inte ha en avföring i mer än tre dagar och med hård, torr avföring som är smärtsamt eller svårt att passera.

Vad orsakar förstoppning

En rad olika omständigheter kan orsaka förstoppning, inklusive en förändring av rutin som när du reser, bli gravid, bantning, tar vissa mediciner, och saknar fysisk träning, särskilt hos äldre. Vissa hälsotillstånd, från en tarmsjukdom som stroke, kan också vara en faktor.

Här är vad du kan göra för att främja regelbundna tarmrörelser:

  • Ät mer fibrer. "Förstoppning är nästan alltid beror på otillräcklig fiber och vätska," Magun säger. Fiber finns i bönor, färsk frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Sträva efter 20 till 35 gram fibrer per dag. "Obearbetad kli är den bästa typ av fiber," tillägger han.
  • Ät färre låg-fiber livsmedel såsom glass, ost, kött, bearbetade livsmedel och sockerhaltiga livsmedel såsom läsk och godis -. Som alla kan orsaka förstoppning.
  • Drick mer. "Att äta tillräckligt med kli och dricka rätt mängd vatten kommer att leda till ökad bulk i tarmen," Magun säger. Att ha rätt mängd bulk sträcker tarmen (en muskel) och får den att krympa och driva mat tillsammans ordentligt. "Det här är vad som leder till regelbundna tarmrörelser," tillägger han. Förutom vatten, bra val är 100-procent fruktjuice (juice med fruktkött har några fiber), soppa och te.
  • Lita inte på laxermedel. Felaktig användning av laxermedel faktiskt kan göra symtomen på förstoppning värre, så ta dem endast enligt anvisningarna.
  • Minska stressen. "Stress kan ibland orsaka tjocktarmen till spasm, vilket leder till smärta och hård avföring," Magun säger. Stressreducerande tekniker som kan förbättra förstoppning symtom inkluderar yoga, meditation och motion.
  • . Ignorera inte lust att gå motstå lusten att gå eller väntar på att gå på toaletten också kan orsaka förstoppning - eller göra befintliga symptomen värre.

Alla har sin egen normala mönster av tarmrörelser, men om du märker att du ofta upplever symtom på förstoppning, och om att äta mer fibrer och dricka mer vatten inte hjälper, tala med din läkare. Han kan avgöra om en hälsokontroll är nödvändigt.