Evb

Tandfyllning alternativ för håligheter

Fyllningar som används för att behandla karies har kommit långt, och idag finns det många alternativ bortom traditionella metall fyllningar.

Håligheter, även kallad karies eller tandröta, utvecklas när plack skadar emaljen som skyddar den yttre ytan av tänderna.

Om du har håligheter, är det viktigt att ha dem behandlas av en tandläkare så snart som möjligt. Utan snabb behandling, kan hålrum utvecklas så småningom och påverka den känsliga vävnaden och nerver djupt i tänderna. När hålrum behandlas tidigt, allvarliga komplikationer, såsom nervskada och tandlossning kan förhindras.

Hur hålrum behandlas?

Om din tandhygienist eller tandläkare hittar en hålighet, kan din tandläkare behandla kaviteten genom att ta bort den skämda vävnad och placera en tand fyllning, lägg speciellt material i tanden för att skydda det från ytterligare skador och förfall.

Innan du tar bort din hålighet, kommer din tandläkare tillämpa en lokalbedövning för att bedöva den omgivande vävnaden. En Tandläkarborrmaskiner kommer sedan att användas för att ta bort den skämda del av tanden och förbereda den för en fyllning.

Laserbehandling eller en procedur som kallas luft nötning kan också användas för att bli av med håligheter.

Tandfyllning alternativ

Fyllningar har kommit långt under åren, och idag finns det många alternativ bortom traditionella metall fyllningar. Typer av tandfyllningar som för närvarande finns tillgängliga är:

  • Amalgamfyllningar. Amalgam har använts i mer än 100 år för att fylla hålrum och används fortfarande mycket i dag. Amalgam är en fjädrande kombination av elementära metaller, och kan inkludera komponenter av kvicksilver, silver, tenn, koppar, och andra metaller. Eftersom amalgamfyllningar är silver i färg, de är inte lika bra som tand-färgade fyllningar för användning i mer synliga tänder nära framför munnen.

    Eftersom amalgam innehåller kvicksilver, har frågor ställts om sin säkerhet. Hög kvicksilver exponering är kopplad till vissa neurologiska problem, särskilt bland spädbarn och barn. Forskning som gjorts av National Institutes of Health, Food and Drug Administration, och andra stora hälsoorganisationer har dock fastställt att amalgam är ett säkert alternativ för fyllningar. De andra metaller som används i amalgamfyllningar tros stabilisera kvicksilver komponenten och minska risken för skadeverkningar.

  • Kompositfyllningar. Composite är en tand-färgat material som är gjord av glas eller kvarts och harts. Kompositfyllningar är hållbara och mer naturlig än amalgamfyllningar. De är i allmänhet dyrare än amalgamfyllningar och kan ta längre tid att plats. Dessutom kan sammansatta fyllningar bli färgas med tiden.
  • Glasionomer fyllningar. Liksom komposit fyllningar, glasjonomerer är också tand-färgad. De är gjorda av akryl och glas, och är oftast används för att fylla hålrum vid roten tandytorna. Glasjonomerer är också utformade för att frigöra fluorid som kan skydda dina tänder från ytterligare förfall. Eftersom glasjonomerer är inte lika hållbart som amalgam eller komposit fyllningar, används de bäst på områden av tänderna som inte utsätts för mycket friktion under tuggning.
  • Resin jonomera fyllningar. Liknande till glasjonomerer, harts jonomerer är naturtrogna fyllningar som också är gjorda av akryl och glas filler. De är vanligtvis används för att fylla små hålrum mellan tänderna eller på de underliggande ytorna av tänderna.
  • Skräddarsydda protetik. I vissa fall kan din tandläkare måste göra din fyllning i ett laboratorium från en speciell form av tanden. Denna typ av fyllning innefattar en skräddarsydd inlägg som fyller den avlägsnade delen av tanden, tillsammans med en krona som täcker ovansidan och sidorna på din tand. Det tar två eller flera besök för att placera en skräddarsydd restaurering. Dessa restaureringar kan göras från porslin, metallegeringar, guld, och / eller kompositmaterial. Porslin restaureringar är hållbara, men materialet kan irritera intilliggande tänder. Guld och metall-legeringar är mycket motståndskraftig, men beroende på var i munnen, kan vara mycket märkbar.
Om du har en hålighet, prata med din tandläkare om dina preferenser, samt fördelar och nackdelar med de olika fyllning alternativen. Efter att ha utvärderat din totala munhälsa och preferenser, kan din tandläkare hjälpa dig att bestämma vilken typ av fyllning är bäst för dig.

De hjälper dig att le, nu hjälpa dem att le. Är din tandläkare är en av Europas bästa tandläkare? Nominera din favorit tandläkaren nu.