Evb

Tandersättning alternativ: dentala implantat, broar och proteser

Det finns flera alternativ för dig om du har förlorat en eller flera tänder.

Miljontals vuxna har förlorat en eller flera av sina tänder på grund av orala sjukdomar (t.ex. håligheter eller tandlossning) eller skada. Saknade tänder kan göra tugga svårt, orsakar problem som talar, och påverkan en persons känsla av självkänsla. Därför ser en tandläkare om tand ersättare, som kan omfatta dentala implantat, broar eller proteser, kan vara en viktig del av att upprätthålla din tandhälsa.

Tandersättning: tandimplantat

Tandimplantat är konstgjord tand rötter som parodontolog infogar i käken för att ersätta förlorade tänder. Att sätta in tandimplantat innebär kirurgisk placering av en metall inlägg i benet under tandköttet. En ersättare tand, en så kallad krona, kommer att knytas till posten, vilket ger intryck av en naturlig tand. I de fall du saknar flera tänder, eller alla dina tänder, kan tandimplantat användas tillsammans med broar eller proteser för att göra dessa tandersättningar säkrare.

Tandimplantat är ofta en föredragen tandersättning alternativ eftersom de inte påverkar intilliggande tänder som en bro gör. Tandimplantat ser också och känns som naturliga tänder, och är säkrare än avtagbara proteser.

Men inte alla är en kandidat för tandimplantat. För att få tandimplantat, måste du vara i god hälsa, måste ditt käkben sätt kunna hålla implantaten på plats, och din tandköttet ska vara frisk och fri från sjukdomar. Så, i vissa fall, kan en bro eller tandprotes utan tandimplantat vara ett bättre val.

Tandersättning: tandbroar

En tandbro, som också kallas en fast partiell protes kan vara en tandersättning alternativ om du saknar en eller flera tänder. Tandbroar få sina namn eftersom de "överbrygga" klyftan mellan din saknad tand eller tänder och din omgivande tänder. Din tandläkare kommer att binda bron på tänderna som omger din spalt.

Förutom fasta broar, finns det två andra typer av dentala broar:

  • Flyttbara broar. Om du har en avtagbar bro, kommer du att kunna ta bort den, rengör den och lägger tillbaka den i dig själv.
  • Implantat broar. Ett implantat bro är fäst vid ett tandimplantat eller implantat.

Tandbroar är gjorda av olika material, inklusive guld, legeringar, och porslin. De kan hjälpa till att bibehålla formen på ditt ansikte och integritet ditt bett, och tillåter dig att tugga, tala och le med mer lätthet och förtroende.

Tandersättning: tandproteser

För människor som har förlorat alla eller de flesta av sina tänder, tandproteser eller löständer, kan vara det bästa tandersättning alternativ. Det finns två typer av proteser:

  • Komplett proteser. Denna typ av protes används när du inte har några tänder kvar, eller när dina kvarvarande tänder måste tas bort. De täcker din övre och nedre tandkött. Om du har tänder bort, kommer din tandläkare att ge dig en omedelbar protes att bära under sex till åtta veckor, tills tandköttet har läkt och en konventionell protes kan skräddarsys för dig.
  • Täckproteser. Dessa är avtagbara proteser som kan användas om du fortfarande har några kvarvarande naturliga tänder, eller har dentala implantat. Täckproteser bör endast användas om dina kvarvarande tänder eller tandimplantat kan ge adekvat stöd.

Liksom dentala broar, kan tandproteser hjälpa dig att behålla din ansiktsform och din självkänsla. Det kan ta lite tid innan du kan tugga och tala normalt igen, men dessa färdigheter kommer att förbättras med praxis.

Om du saknar tänder, prata med din tandläkare om huruvida tandimplantat, broar eller proteser kan vara alternativ för dig.

De hjälper dig att le, nu hjälpa dem att le. Är din tandläkare är en av Europas bästa tandläkare? Nominera din favorit tandläkaren nu.