Evb

Styra rädsla efter en njure cancerdiagnos

Låt inte rädslan förlama dig.

Liksom alla cancerdiagnos, kan en diagnos av njurcancer vara en livsförändrande händelse, lämnar en person full av rädsla. Men det är viktigt att komma till rätta med din rädsla och inte förseningen behandling.

"Den första reaktion på att få diagnosen cancer är chock", säger Lorrin Koranen, MD, professor emeritus i psykiatri och beteendevetenskap vid Stanford University School of Medicine, i Stanford, Calif "Du kan bli överväldigade av rädsla."

Rädsla och ångest är normala reaktioner efter en njure cancerdiagnos. Vid första, kan dessa känslor vara så stark att du inte ens kanske vill ta itu med dem. "Jag har inte prata med någon. Jag ville inte se någon. Jag bara låst mig undan och grät i två veckor", säger njurcancer patienten Linda Malozi i Abingdon, Md

Njurcancer: möta din rädsla
Efter den första chocken av diagnosen njurcancer, kan din nästa svar vara förnekelse. "Förnekelse är en försvarsmekanism, men det kan få negativa konsekvenser om det håller dig från att söka behandling," säger Dr Koranen.

De flesta människor har möjlighet att arbeta genom förnekelse och hantera sin rädsla. "Det bästa sättet att hantera dessa känslor är att prata om dem," säger Koranen. "Uttryck din rädsla och få ut den i det fria, där du kan ta itu med det."

Malozi gick en stödgrupp där hon kunde dela sina känslor med andra cancer överlevande. "Ingen annan vet hur det är", säger Malozi. När du börjar prata om njurcancer med människor som har njurcancer, det blir bättre, säger hon.

Njurcancer: agera
Lära sig om din cancer och börjar behandla det kan också ge dig en känsla av hopp. "Du kanske tycker att många av era farhågor överdrivna", säger Koranen. "Att veta vad man ska förvänta sig och ta aktiv del i din behandling och återvinning kan hjälpa. Du kan känna en känsla av lättnad att göra något om din njurcancer."

Malozi, som diagnostiserades med ett avancerat stadium av njurcancer, säger "Jag har alltid varit en kämpe. Vid något tillfälle slutade jag tycka synd om mig själv och bestämde att jag ville leva och jag var villig att göra vad som helst."

Hon anser inte att hennes första medicinska teamet erbjöd det stöd hon behövde och så småningom gick någon annanstans för behandling, som hon uppmuntrar alla att göra om de är missnöjda med sin behandling laget. "Få ett andra utlåtande om [ni] inte känner sig bekväma", säger hon. "Den största delen av att bli av med min rädsla var att hitta läkare och sjuksköterskor som jag hade tro i."

Njurcancer: hantera skräck varje dag
Din rädsla kan inte försvinna efter behandling. Många njurcancer överlevande lever med rädslan för cancer kommer tillbaka. "Jag får fortfarande rädd när jag måste gå tillbaka till mina kontroller, även efter flera år, men jag har lärt mig att leva med det", säger Malozi.

Här är några tips som hjälper dig att hantera rädslan:

  • Fortsätt prata: Många cancer överlevande förblir aktiva i en stödgrupp. Malozi fortfarande talar med andra patienter från hennes sjukhus stödgrupp.
  • Se din läkare regelbundet: Varje njurcancer överlevande behöver regelbunden uppföljning vård. Om din cancer har kommit tillbaka, vill du veta så fort som möjligt.
  • Upprätthålla en hälsosam livsstil: Ät en hälsosam kost, vila mycket och motionera regelbundet. Rök inte. Kom ihåg att den största riskfaktorn för njurcancer är rökning.
  • Hantera stress: "Avkoppling och meditation är utmärkta sätt att lindra stress och rädsla", säger Koranen.
  • Be om hjälp: Om du känner dig orolig, rädd, eller hopplös och du verkar inte kunna gå framåt, kan du behöva professionell hjälp. Depression är vanligt hos personer med cancer. Det är inget att skämmas för, säger Koranen. Lyckligtvis kan depression behandlas med medicinering och terapi, så det är viktigt att diskutera dina känslor med din läkare så att du kan få behandlas. Tillåta depression gå obehandlad kan störa din njurcancer återhämtning.

Njurcancer: hitta de positiva
"Upplevelsen av cancer kan leda till en större förståelse för vad som är viktigt i ditt liv", säger Koranen. "Folk kan tänka mindre på den dimmiga framtiden och mer om att maximera kvaliteten i deras vardag."

"Jag ber hela tiden för Gud att hjälpa mig med min njure cancer," säger Malozi. "Men jag vet också att jag måste hjälpa mig själv."

Lär dig så mycket du kan om din njurcancer. Prata om dina känslor. Engagera dig i din behandling, och försök att vara positiv. Om du har problem med att klara av, prata med en professionell. Det bästa sättet att hantera din rädsla är genom att leva med hopp.