Evb

Stel nacke: En titt på möjliga orsaker

Vakna upp med en stel nacke är inte trevligt, det är tight, det är spänd, det gör ont. Ta reda på mer om varför halsen kan vara hård, och vad du kan göra åt smärtan.

Din hals känns stram och spänd, och det är obekvämt, kanske till och med omöjligt, att flytta den från sida till sida eller upp och ner. Och en stel nacke verkar ofta kvar på och på.

Oftast är en stel nacke som orsakas av påfrestningar på mjukdelar halsen, men det kan vara ett symptom på många problem och bör inte ignoreras.

Orsaker till stel nacke
En stel nacke kan bero på:

 • Skada. Om du hade en olycka som orsakade ditt huvud att rycka runt våldsamt, kan du ha skadat muskler och kanske ligament i nacken, vilket kan leda till stelhet. Nackskador kan uppstå missöden som bred som bilolyckor, en kollision eller slå ihållande medan du spelar kontakt sport och nedgångar.
 • Artros. Detta är ett tillstånd som leder från slitage av dina leder och ofta uppstår med åldern. Det kan leda till stelhet och begränsad rörlighet i olika leder, inklusive nacken.
 • Reumatoid artrit. Detta autoimmun sjukdom drabbar lederna, och det kan skada dem i nacken. Dessa skador kan leda till svår nackvärk och stelhet, oftast i den övre delen av halsen.
 • Klämd nerv. En klämd nerv kan bero på artrit, förträngning av din ryggmärgskanalen, eller ett diskbråck. Om du har en klämd nerv, kan du uppleva nackstelhet som ibland strålar in i dina armar och kanske dina ben.
 • Emotionell stress. När du är under påfrestning, kan dina muskler blir spända. En stel nacke är ofta en tidig signal om att du känner dig stressad.
 • Fibromyalgi. Sjukdomen är förknippad med smärtsamma, ömmande muskler och leder. Muskler får ingå avtal, vilket resulterar i en stel nacke.
 • Muskelkramp. En muskelkramp uppstår när dina nerver skicka meddelanden till dina muskler som orsakar dem att ingå avtal. En muskelkramp i nacken kan leda till en stel nacke.
 • Meningit. Hjärnhinneinflammation är en allvarlig, potentiellt livshotande infektion av vätskan som omger hjärnan och ryggmärgen. Tillsammans med feber och huvudvärk, är en stel nacke ett vanligt symptom på hjärnhinneinflammation.
 • Andra infektioner. Förutom feber, kräkningar och känslighet för ljus, kan en stel nacke vara ett tecken på en enkel virusinfektion, såsom influensa

Stel nacke: behandlingar som hjälper
Eftersom nackstelhet kan vara ett symtom på ett allvarligt tillstånd, är det en bra idé att söka medicinsk vård, särskilt om din stel nacke är svår, ihållande, och åtföljs av andra symtom som beskrivs ovan.

För att fastställa orsaken till din stel nacke, kommer din läkare att utföra en fysisk undersökning och prata med dig om dina symtom. I vissa fall kommer en röntgen, datortomografi (CT) scan, magnetisk resonanstomografi (MRT), eller annan avbildning studien utföras så att läkaren kan se ben och vävnader i din hals.

Din behandling kommer att bero på orsaken till din nackspärr. I fråga om ansträngda muskler eller ligament, kan initial behandling är:

 • Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, eller NSAID, som ibuprofen (Alvedon) för att hjälpa till att lindra smärta
 • En nackkrage för att hålla nacken fortfarande så dina muskler kan vila
 • Begränsning av aktiviteter som skulle kunna anstränga nacken, som tunga lyft
 • Remiss till en sjukgymnast

Stel nacke: at-home behandlingar
Tillsammans med vad din primära läkare ordinerar kan du också prova:

 • Övningar. Öva enkla sträckor som att flytta huvudet upp och ner, sida till sida, och från öra till öra. Gör dem långsamt.
 • Massage. Ha din make eller partner massera nacken, men gör det försiktigt.
 • Kudde. Sov på en fast madrass med en speciellt utformad nackkudde. Eller försöka hoppa över en kudde helt om din läkare ger dig klartecken.
 • Is och värme terapier. Använd is under de första 48 till 72 timmar efter nackstelhet symptom börjar att lindra inflammation, sedan byta till lugnande värme med en värme-wrap eller värmedyna eller en dusch behandling.

Om din stel nacke blir värre eller inte börjar förbättras inom en vecka eller två, låt din läkare veta. De flesta fall löser i fyra till sex veckor, men andra tar längre tid att bli bättre. Din läkare kommer att kunna berätta för dig när du kan behöva mer specialiserad vård för att lindra dina symtom.