Evb

Spondylos: När slitage orsakar nack-och ryggsmärtor

Spondylosis är åldersrelaterad degeneration av ryggraden. Även om det inte kan botas, behöver du inte att bara leva med smärtan.

Om du vaknar upp med en stel nacke eller rygg eller har smärta som är värre på morgonen och på kvällen, kan du ha drabbats spondylos, resultatet av ständig slitage på kotorna och brosk i ryggraden.

Spondylosis är också känd som cervikal spondylos, eftersom det påverkar den cervikala delen av din ryggrad - det är, din hals. Andra namn för det är livmoderhalscancer artros eller nacke artrit. Smärtan av livmoderhalscancer spondylos kan spridas i axelväskan eller ner armen.


Ha en back problem? Hitta en kiropraktor eller ortopedisk specialist.

Fast oftast ses i halsen, kan spondylos påverka andra delar av ryggraden och orsaka ryggvärk. Thoracic spondylos påverkar halva ryggen och ländryggen spondylos påverkar nedre ryggen, säger Anne Coffey, DC, en kiropraktor med AllCare Health Associates i Totowa, NJ

Spondylos symtom och risken

Inte alla med spondylos har symtom, men vissa människor har svåra fall med svaghet, domningar och smärta - i synnerhet ryggont. "Oftast" Dr Coffey säger, "folk märker en minskning i rörlighet (rörelseomfång) och klaga stelhet."

Du kan uppleva huvudvärk från cervikal spondylos, vanligtvis på baksidan av huvudet. Förlust av balans är också ett symptom, men sällsynt.

Den vanligaste orsaken till spondylos är helt enkelt åldrande - det naturliga slitage som uppstår när vi åldras, säger Coffey. Men alla är olika. "Den naturlig del av åldrandet påverkar vissa människor mer än andra, beroende på hur vi använder eller överanvändning våra kroppar", säger hon.


Relaterat: ryggmärgen stimulering för ryggen smärtlindring

Spondylosis diagnos och behandling

För att diagnostisera spondylos, kommer din läkare att undersöka dig och fråga om dina symtom och sjukdomshistoria. Han kan beställa röntgen, MRI (magnetisk resonanstomografi) scan eller en CT (datortomografi) skanna för att fastställa omfattningen av ditt tillstånd. Han kan också beställa en EMG (elektromyografi) om han är oroad nerv irritation eller nervskada.

Spondylosis kan inte botas, men den kan behandlas. Nyttiga behandlingar inkluderar:

  • Varma och kalla förpackningar. Tillämpa värme kan bidra till att minska viss smärta och ömhet i leder och muskler. Tillämpa kallt till inflammerade områden kan också bidra till att minska svullnad. Du kanske upptäcker att varma bad och duschar ge lindring.
  • God hållning. Din hållning kan påverka hur du ser ut och känns. Om du har spondylos, är det viktigt att du försöker stå rakryggad. Böja över tenderar att öka smärta i ryggen, så var försiktig om dina organ mekanik.
  • Kiropraktik vård. kiropraktisk manipulation eller mobilisering kan bidra till att minska ledsmärta och inflammation samtidigt förbättra eller bibehålla ledfunktion.
  • Sjukgymnastik och träning. Övningar som utförts under överinseende av en sjukgymnast kan hjälpa till att minska smärta. Genom att träna regelbundet, kommer du att förbättra din hållning och flexibilitet, vilket kan minska din smärta.
  • Mediciner. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) bidra till att minska inflammation i drabbade områden och är den första raden i behandling för smärta och stelhet orsakar spondylos. Andra läkemedel inkluderar muskelavslappnande medel och de som används för att behandla kronisk smärta, inklusive antidepressiva.
  • Kortison injektioner. Dessa ges i vissa områden i ryggraden.
  • Kirurgi. Kirurgi är en sista utväg för patienter som inte svarar på konservativ behandling eller som förlorar rörlighet på grund av de degenerativa förändringar som orsakas av spondylos.

I de flesta fall är spondylos inte förebyggas, men det hjälper om du försöker undvika hals och skador ryggrad genom att bära skyddsutrustning när man spelar sport och genom att ta väl hand om din rygg och ryggrad med god hållning, regelbunden motion och en hälsosam diet.

Om du misstänker att din nacke eller rygg kan vara spondylos, tala med din läkare om symptom och behandlingar som kan fungera bäst för dig.