Evb

Sluta inte bipolära droger på egen hand

Plötsligt avbruten bipolär sjukdom mediciner kan orsaka dina bipolära symptom att förvärras. Läs om det rätta sättet att göra medicinering förändringar.

Det kan komma en tid i behandlingen av dina bipolär sjukdom symtom när du känner dina mediciner inte längre fungerar. Du kanske frestas att sluta ta en eller flera av dina mediciner helt och hållet - utan att rådfråga din läkare.

Även om det finns alla typer av goda skäl till att vilja sluta ta en viss bipolär sjukdom medicinering, läkare är överens om att det är nästan aldrig en bra idé att göra så plötsligt och på egen hand.

Bipolär sjukdom: rebound effekten att stoppa droger

"Plötsliga stora förändringar i en behandlingsplan kan orsaka alla typer av förändringar i patientens biokemi", säger Melvin G. McInnis, MD, chef för psykiatri program vid University of Michigan Depression Center i Ann Arbor. "Det är mycket mer fördelaktigt för förändringar ska beräknas och gradvis, i en situation som inte är akut. "

Stoppa psykiatriska mediciner plötsligt kan orsaka en rad symptom - från yrsel och ringningar i öronen i samband med att plötsligt ha avbrutit vissa antidepressiva medel, till den faktiska uttag som du kan uppleva från att gå ut en ångestdämpande medicin. Om du plötsligt slutar att ta litium, ett av de läkemedel som oftast ordineras för att stabilisera bipolär sjukdom humör, kan du uppleva "rebound", en försämring av din bipolära symptom.

"Långvarig användning [av vissa läkemedel såsom litium] orsakar hjärnceller att kompensera - gillar vatten bygga upp bakom en damm", säger Gregory Simon, MD, en psykiater och forskare vid Group Health Center for Health Studies i Seattle och stol av den vetenskapliga rådgivande styrelsen för Depression och bipolär Support Alliance i Chicago. "Om dessa läkemedel stoppas plötsligt, kan symtom komma tillbaka ännu allvarligare än vad de var i början."

Bipolär sjukdom: goda skäl att stoppa mediciner

Detta är inte att säga att vilja stoppa en eller flera av dina bipolär sjukdom mediciner är obefogad.

I själva verket finns det många välgrundade skäl för att stoppa en bipolär medicinering, inklusive farliga biverkningar. Ibland flera droger måste prövas innan rätt kombination av läkemedel hittas. Efter en period av behandling, verkar effekten av en drog ibland avta, även om forskarna inte är säker på om det är faktiskt drogen i fråga eller något orelaterade som händer i patientens omgivning som är att föra en upptrappning av bipolära symptom.

Det är också vanligt och enkla faktum, säger Dr Simon, som läkemedel för bipolär behandling är inte alltid så effektivt att börja med.

"Även om droger gör dem bättre, kan människor upplever fortfarande en viss grad av depression och vissa perioder av att känna påskyndas eller kärnfullt. Det är förståeligt att en patient skulle vilja sluta, mer så än vad patienten som tar medicin blodtryck eller läkemedel mot högt kolesterolvärde, "Simon säger.

Bipolär sjukdom: gå för gradvis, övervakad förändring

Om du känner dig som om dina mediciner inte fungerar, kommer din läkare sannolikt föredrar att du arbetar med honom på en rad åtgärder som kan innefatta:

  • Att föra dagbok över symptomen, om möjligt, för en vecka eller två.
  • Att vara ärlig med din läkare om dessa symptom och dina frustrationer och farhågor.
  • Arbeta med din läkare om alternativ, inklusive att öka din dos, minska din dos, och byta mediciner.
  • Göra en gradvis, övervakad förändring från en medicin till en annan.
  • Att din familj och nära och kära i konversationen.

Familjemedlemmar kan vara särskilt värdefullt vid denna tid, vilket ger läkaren med ytterligare insikter om din reaktion på vissa läkemedel.

"Hanteringen av bipolär sjukdom är ett samarbete mellan vårdgivaren, patienten och familjen," säger Dr McInnis. "Individen bär bördan av sjukdomen. Hans ansvar är att följa behandlingsregimen och rapportera tillbaka till läkaren med en grad av tillförlitlighet på symtomen och svårighetsgraden av stressfaktorer. Familjen är bollplank för observationer och perspektiv. Med denna trio på plats, kan man verkligen effektivt hantera behandlingen genom alla typer av stormar. "