Evb

Ska du se en hudläkare?

Vissa hudsjukdomar kan behandlas på ett säkert sätt i hemmet, medan andra kräver en specialist vård. Lär dig att se skillnaden.

En hudläkare är en läkare som specialiserat sig på hälsan hos din hud, hår och naglar. Det kan finnas många anledningar till varför du behöver träffa en hudläkare, men försök att ha realistiska förväntningar på att göra en tid med en, råder Heather Woolery-Lloyd, MD, vid University of Miami Cosmetic Center.

När allt, säger hon, inte varje hudproblem kan lösas.

"Tillstånd som bristningar, stora porer, och celluliter har behandlingar som kan göra dem något bättre men kan inte eliminera dem helt," säger Dr Woolery-Lloyd. Hon säger framgång "beror på patientens förväntningar."

Vad en hudläkare gör

Det finns många anledningar att se en hudläkare, inklusive:
 • Acne. Woolery-Lloyd råd att besöka en hudläkare för akne som inte svarar på en over-the-counter hud behandling. En hudläkare kan avgöra vilken typ av recept hud behandling skulle vara mest effektiva för din akne och livsstil.
 • Hudcancer. En hudläkare kan hjälpa sålla dig för hudcancer. Nya data tyder på att de flesta människor inte får sin hud kontrolleras årligen. En årlig kropp check är särskilt viktigt om du är i en högriskgrupp (ljushårig, ljus-eyed, med mer än 40 födelsemärken på kroppen).

  "Som dermatologer, vi vet att tidig upptäckt av hudcancer genom rutinmässiga hud undersökningar är avgörande för att framgångsrikt behandla [hudcancer]," säger Robert S. Kirsner, MD, PhD, vice ordförande i dermatologi och kutan kirurgi vid University of Miami Miller School of Medicine.

  Förutom regelbundna filmvisningar, bör du se en hudläkare om du märker en förändring i form, storlek eller färg på någon av dina födelsemärken. En hudläkare kan ta bort vissa eller alla av de misstänkta vävnaden, sedan undersöka den i mikroskop för cancerceller.

  Dermatologer ser också människor som behandlas för andra cancerformer och erfarenhet hud sidoeffekter på grund av sin medicinering.

 • Eksem. Många människor har eksem, ett kroniskt tillstånd som kännetecknas av irritation, klåda och fjällande fläckar på huden. En hudläkare kan hjälpa till att hitta sätt att hantera din eksem och, om nödvändigt, kommer att förskriva läkemedel.
 • Hudvård utbildning. Om du är orolig för att minimera hudskador eller ta hand om åldrande hud, kan en hudläkare föreslå produkter eller livsstilsförändringar som minskar din exponering för skadliga element.
 • Specialiserad vård av hud, hår och naglar. Du kan prata med en hudläkare om nästan alla tillstånd som påverkar ditt utseende. Till exempel kommer vårtor och psoriasis inte nödvändigtvis påverka hälsan på lång sikt, men de kan påverka din livskvalitet. Båda kan behandlas på hudläkare kontor. Hud missfärgningar och hudbristningar kan också förbättras genom en hudläkare.
 • Behandling av ärr. Hudläkare kan erbjuda hudbehandlingar för att förbättra utseendet på nästan alla ärr, inklusive akne ärr och kolloid (upphöjda) ärr. En hudläkare kan hänvisa dig till en plastikkirurg för förbättrad behandling av vissa ärr, särskilt de på grund av brännskador.

Vad du kan förvänta på hudläkare kontor

En hudläkare kontor är mycket som alla andra läkarmottagning. Det hjälper att vara redo för mötet. Komma förberedd kan inkludera:
 • Kontrollera med din sjukförsäkring plan för att ta reda på vilka tjänster som omfattas och om du behöver en remiss från din primära-vårdgivare innan ett möte.
 • Med all nödvändig identifiering och medicinska kort med dig.
 • Skriva en lista över mediciner och kosttillskott du tar.
 • Att föra en lista med frågor om du har ett problem att diskutera.
 • Om du vill läkaren att undersöka huden i ansiktet, hoppa tunga kosmetika som dag.

Och kom ihåg att medan vissa förfaranden, såsom en full body hud examen, kan utföras på din tid, andra kommer att kräva en andra eller tredje möte.