Evb

Sätta samman ett lag smärtlindring

Många medicinska specialiteter hjälpa behandla patienter med kronisk smärta. Ta reda på vem som ska vara på din smärta ledningsgrupp.

Smärta kan komma från en mängd olika sjukdomar, störningar och skador, och det finns läkare som är specialiserade på att behandla var och en av dessa källor till smärta. Att hitta rätt specialist smärtlindring kan vara avgörande när du lever med kronisk smärta.

Korrekt smärtlindring innebär ofta mer än bara en läkare. Många sjukhus erbjuder nu smärta centra vid vilken smärtlindring specialister från många medicinska discipliner arbetar tillsammans för att lindra patienternas smärta och där läkare arbetar tillsammans med sjuksköterskor, terapeuter och även socialarbetare som en del av ett större team.

Smärtbehandling specialister: läkare

Din husläkare är det första ställe att börja för kronisk smärta. Men om din smärta är ihållande eller svår, kan du behöva vända sig till en läkare som har specialiserat sig på olika aspekter av medicin och smärtlindring:

 • Anestesiolog. Flesta människor tänker på detta smärtlindring specialist som läkaren som sätter en patient under under operationen, men dessa läkare också har en omfattande utbildning i smärtbehandling. Vissa är specialiserade på behandling av kronisk smärta och kan förskriva läkemedel och terapier som hjälper dig att hantera smärta.
 • Neurolog. Kronisk smärta uppstår ibland på grund av en skada eller sjukdom som har påverkat det centrala nervsystemet. Neurologer är läkare, som specialiserat sig på behandling av nervsystemet. De är utbildade för att hantera smärta orsakas av ett problem med nervsystemet, samt behandla den grundläggande orsaken till smärtan genom kirurgi eller andra terapier.
 • Ortoped. I andra fall kommer kronisk smärta från en skada, sjukdom eller sjukdom som påverkar ben, leder, muskler, senor, ligament och nerver som utgör kroppens muskuloskeletala systemet. Ortopeder är specialister utbildats i smärtlindring och behandling av muskuloskeletala problem genom sjukgymnastik eller kirurgi.
 • Physiatrist. Physiatrists eller rehabilitering läkare är utbildade för att hjälpa dig hantera kronisk smärta. Till skillnad från ortopeder och neurologer, physiatrists försöka minska en persons smärta och förbättra sin fysiska förmåga utan att använda kirurgi. De bedömer att orsaken till en persons smärta, sedan sätta ihop en långsiktig behandlingsplan utformad kring smärtlindring.
 • Psykiater eller psykolog. Kronisk smärta kan påverka en person mentalt såväl som fysiskt. Psykisk vårdpersonal som psykologer och psykiatriker kan hjälpa människor att hantera effekterna av smärta på sina känslor och attityder. Dessa specialister kan också ge människor med mentala verktyg och övningar som hjälper dem att bättre hantera kronisk smärta.

Alla dessa specialister är läkare, med undantag för psykologer. De går fyra år på college, följt av ytterligare fyra år av medicinsk skola och sedan en multipel-års bosättning inom det valda specialitet på ett sjukhus.

Psykologer har en doktorsgrad i psykologi och få minst fyra års utbildning i terapi och mänskligt beteende. I de flesta stater inte kan förskriva läkemedel som läkare, men de kan hjälpa patienter att hantera de mentala aspekterna av smärtlindring.

Smärtbehandling specialister: andra praktiker

Modern medicin gynnar nu ett tvärvetenskapligt angreppssätt för att hantera kronisk smärta, och smärtan centra vid många sjukhus har ett antal olika medicinska experter arbetar tillsammans i smärtlindring. Förutom läkare, kan dessa lag har:

 • Sjuksköterskor
 • Sjukgymnaster
 • Socialarbetare
 • Farmaceuter
 • Arbetsterapeuter
 • Nutritionists
 • Fallchefer

En god smärtlindring laget kommer att kunna hantera din smärta från ett antal olika vinklar, med varje sjukvårdspersonal få unika utbildning och talang till bordet.