Evb

Sanningen om metabolism

Det finns bara ett sätt du kan öka din ämnesomsättning legitimt. Ta reda på vad som fungerar och vad som inte fungerar.

Om du någonsin har försökt att gå ner i vikt, har du önskat förmodligen att du kan snabba upp din ämnesomsättning och bränner kalorier lättare. Viktminskningsprogram lovar ofta att ge "metabolism-öka hemligheter", men den kunniga dieter bör veta att många av dessa är bara jippon.

Många teorier om metabolism är felaktigt förankrad i idén om att det finns vissa livsmedel eller drycker som magiskt kommer att öka din förmåga att bränna kalorier. Medan de flesta dietister överens om att äta mat baserad på fullkorn och magert protein är en hälsosam kost praktiken kommer detta tillvägagångssätt inte faktiskt hjälpa dig att bränna kalorier snabbare. Inte heller kommer "fettförbrännande" matar gillar grapefrukt eller kål.

"Tyvärr finns det inte ett livsmedel som vi kan äta som kommer att bränna bort de överskridande pounds", säger Jenna Anding, PhD, RD, av avdelningen för nutrition och livsmedelsvetenskap vid Texas A & M i College Station, Texas.

Här är sanningen om andra populära metabolism-öka teorier, däribland en som faktiskt fungerar.

5 metabolism boosters: skilja fakta från fiktion

  1. Ät inte nära sänggåendet. Du kanske har fått höra att inte äta för nära läggdags eftersom teorin att din ämnesomsättning saktar ner på natten och du kommer att förlora mindre vikt än du skulle om du åt samma mat tidigare i dag. Inte sant, säger Donna L. Weihofen, MS, RD, hälsa nutritionist vid University of Wisconsin sjukhus och kliniker i Madison, Wisc. "Kalorier räknas om du äter dem på morgonen eller på kvällen. Problemet med nattliga eaters är att de vanligtvis äter mycket mer kalorier än de tror, ​​och kalorierna är tätare."
  2. Dricksvatten hastigheter ämnesomsättningen. Dricka mycket vatten är hälsosamt för en rad skäl, men det gör inte din kropp bränner kalorier snabbare. Det kan hjälpa dig att känna full, vilket kan hålla några cravings i schack. "Men att effekten varar inte särskilt länge," Weihofen varnar. "En av de saker som hjälper är soppa före en måltid. En buljong-typ soppa hjälper skära ner på mängden kalorier du äter." Naturligtvis kommer buljong hastighet inte metabolismen, heller, men det kommer att hjälpa dig hålla fast vid din diet plan.
  3. Ät samtidigt eller vid vissa tider varje dag för att bränna kalorier. Vissa dieter rekommenderar att äta varannan timme, medan andra råd att hålla sig till en konsekvent schema eller antal måltider för viktminskning framgång. Efter ett schema kan hjälpa dig att hålla sig till en diet plan, men inte hjälpa dig att bränna mer kalorier. "Det är ingen magi till det," förklarar Weihofen. "Det är vad passar din livsstil och din kost."
  4. Äta frukost ökar ämnesomsättningen. Äta frukost på en regelbunden basis är viktigt för att kasta pounds, men inte enbart därför att det förbättrar din ämnesomsättning, säger Emily Banes, RD, klinisk dietist vid Houston Medical Center. "Människor som äter bara en måltid om dagen kommer att stänga sin ämnesomsättning. Så frukost är delvis en metabolism booster och det är dels att se till att du bor på rätt spår för resten av dagen," konstaterar Banes. Människor som äter frukost är mindre benägna att hetsäta senare på dagen, vilket naturligtvis främjar viktminskning.
  5. Bygga muskler Verkligheten är att det finns bara ett sätt att öka ämnesomsättningen:. Bygga mer muskelmassa. "Det bästa sättet att öka ämnesomsättningen är genom att införliva fysisk aktivitet, både konditionsträning och styrketräning, för att öka muskelmassa, vilket är vad som bränner kalorier!" råder Dr Anding.

Även vid vila, bränner muskelvävnad mer kalorier än fett, säger Anding. Så viktminskningsprogram som uppmuntrar styrketräning och andra former av motion för att förbättra din ämnesomsättning är din bästa insats.