Evb

Sambandet mellan sömn och vikt

Studier visar att det brister i sömnen kan leda till viktökning. Men kan få shut-eye hjälpa dig gå ner i vikt?

Vi vet alla att kost och motion är hörnstenar i ett viktminskningsprogram. Men kan sova också hjälpa dig att behålla en hälsosam vikt eller ens släppa några pounds?

"Det finns fler och fler studier som visar att inte få tillräckligt med sömn eller inte få god kvalitet på sömn kan [bidrar] till viktökning ", säger Raj Kakar, MD, MPH, medicinsk direktör på Dallas Center for Sömnstörningar i Plano, Texas.

Sömn och kroppsvikt: vad forskningen säger

Precis som fetma har blivit en världsomspännande epidemi under de senaste decennierna, har blivit fler människor också kroniskt sömnbrist. Enligt National Sleep Foundation undersökningar var 35 procent av européerna att sova åtta timmar per natt under 1998, jämfört med bara 26 procent 2005. Forskarna tror att de växande fetma och sömnbrist epidemier kan vara relaterade.

En ny studie följde en grupp av 40 - till 60-åriga kvinnor för fem till sju år och spårade deras vikt och sömnmönster. Forskarna fann att kvinnor som uppgav att de hade svårt att somna, vaknar ofta på natten, eller har problem med att sova var betydligt mer benägna att ha "betydande viktökning" (förstärkning av 11 pounds eller mer).

En annan studie undersökte mat-och motionsvanor hos en grupp unga friska män efter att ha sovit i åtta timmar och fyra timmar på två nätter i rad. Forskarna fann att de män åt betydligt mer (i genomsnitt 560 överskjutande kalorier i sin dagliga kost) under dagen efter att de var sömnbrist, jämfört med vad de åt efter att ha en god natts sömn.

Forskare tror att sömnbrist barnen kan löpa särskilt hög risk att få problem med vikten. Studier har konsekvent funnit att få mindre sömn än rekommenderat förknippas med barnfetma. I själva verket bygger på sömn studier på barn, har forskare räknat ut att ett barns risk att bli överviktiga eller feta reduceras med cirka 9 procent för varje extra timme sömn per natt.

Sambandet mellan sömn och kost

Kakar säger att det är tänkt att sömn är associerad med kroppsvikt av två skäl. Först, kan människor som är sömnbrist har mindre energi under hela dagen och därför mindre motivation att träna regelbundet. Faktum är att människor som inte sover tillräckligt rapportera får mindre motion än personer som får tillräckligt med sömn varje natt.

Det andra, verkar det mycket sömn du får påverka aptiten bestämmande hormoner ghrelin och leptin, vilket kan lämna dig nå för kolhydratrika, kalori-tät livsmedel när du inte har fått tillräckligt med sömn. Studier visar att sömnbrist kan leda till förhöjningar av ghrelin, som är aptit-stimulerande och sänkningar av leptin, vilket är aptit-undertrycka.

"Dessa hormoner kastas ur smäll, så ghrelin blir ramped upp och leptin får skjuts ner, du är mer benägna att gå för kolhydratrika livsmedel och hög energi livsmedel, vilket ger dig en energikick, men kan då leda till viktökning, "säger Kakar.

Kan sova hjälpa dig gå ner i vikt?

Medan allt fler bevis tyder på att dina sovvanor är relaterade till din kroppsvikt, forskarna vet fortfarande inte säkert om att få mer sömn kan faktiskt hjälpa dig gå ner i vikt.

För närvarande är forskare vid National Institutes of Health genomför en undersökning för att avgöra om sova för en hälsosam mängd tid varje kväll (ca 7,5 timmar) kan hjälpa sömnbrist människor förlora övervikt.

Tills mer forskning bedrivs på sleep-viktminskning Association, är det vettigt att sätta "få tillräckligt med sömn" på din checklista av vanor för att behålla en hälsosam vikt och hålla från att få oönskade pounds.