Evb

Säg nej till svettningar leukemi natt

Nattliga svettningar är en av de vanligaste effekterna leukemi biverkningar. Men de behöver inte störa en god natts sömn. Här är hur man hittar lättnad.

Sömn är viktigt för att hålla immunförsvaret starkt, speciellt när du kämpar en sjukdom som leukemi. Men de med leukemi ofta får inte den lyxen. Anledningen: nattliga svettningar. Bland leukemi biverkningar, nattliga svettningar är vanliga, de är också en bieffekt av kemoterapi.

När du har nattliga svettningar, vaknar du upp mitt i natten blöt av svett, även när ditt sovrum är inte särskilt varmt.

Men det är en inte en bieffekt som man måste tolerera. Här, experter erbjuder sätt att minska nattliga svettningar så att du kan få en god natts sömn.

Varför nattliga svettningar råkar leukemiatålmodig

En del av anledningen till att du har nattliga svettningar när du har kronisk lymfatisk leukemi (KLL) är att din kropp vänder upp sin interna termostat för att bekämpa cancer, säger John Salerno, DO, en läkare som behandlar cancerpatienter Patienter Medical i New York och författare av e-boken The Silver Cloud dieten. "Det verkar som om värmen kan förstöra cancerceller," säger han.

Samtidigt, leukemi patienter tenderar också att vara mottagliga för sekundära infektioner som förkylningar och influensa, som kan orsaka feber. När detta händer, kommer du att känna dig febrig hela dagen, men det kommer att bli ännu mer märkbar på natten, och kan få dig att vakna upp ur sömnen i en svett, säger Dr Salerno.

Och när du är på kemoterapi för att förstöra tumörceller, är kemiska ämnen frigörs vid denna process, och det kan även höja din temperatur. Det är en annan orsak till nattliga svettningar när du har CLL, säger Salerno.

Du kanske märker nattliga svettningar utan en höjning i kroppens temperatur. Svettas kan hända i människor med leukemi även utan en medföljande feber, säger onkolog Mikkael Sekeres, MD, chef för leukemi programmet vid Cleveland Clinic.

Vrida ner värmen av nattliga svettningar

Du kanske tror att det är par för kursen när du har CLL, men det är alltid viktigt att tala med din läkare om du upplever nattliga svettningar, säger Dr Sekeres.

Om de orsakas av en infektion, behöver du ofta ett antibiotikum direkt eftersom infektioner kan vara potentiellt livshotande för människor med leukemi. Om din läkare följer dina leukemi symptom när du inte är i aktiv behandling, kan nattliga svettningar vara ett tecken på att du behöver för att börja behandling, säger Sekeres.

Salerno rekommenderar två kosttillskott, quercetin och silverax, som kan hjälpa till att lindra nattliga svettningar när du har leukemi.

Quercetin, en substans gjord av lök skinn, har en effekt på cancerceller som minskar svettning, säger Salerno. Som för silverax, är detta en ört som ofta rekommenderas för kvinnor som upplever värmevallningar och nattliga svettningar grund klimakteriet. Det kan hjälpa till att sänka din kroppstemperatur och ge dig befrielse från nattliga svettningar.

Svart cohash kan vara riskabelt om du har leversjukdom eller din lever är under stress från andra medicinska behandlingar, så det bör inte tas utan föregående godkännande av din läkare.

Andra tips för att förebygga och hantera nattliga svettningar inkluderar:

Undvika triggers. Kryddstark mat, alkohol och koffein kan alla orsaka svettningar, så det är en bra idé att undvika dessa livsmedel för att försöka hindra kroppen från överhettning och svettningar.

Sänk lufttemperaturen. Eftersom du vet leukemi kan orsaka nattliga svettningar som väcker dig upp, se till att du sänker termostaten på natten. Några grader kan göra susen.

Bär rätt kläder. Sov i ljus lager av kläder som inte kommer att göra dig överhettad, och det kan lätt tas bort om det behövs.

Håll luften flyttar Slå på en fläkt i rummet -. En takfläkt med en fjärrkontroll skulle vara perfekt - innan du somnar om du behöver.

Tänk slåss nattliga svettningar som ett sätt att beväpna dig med de vapen du behöver varje dag för att bekämpa cancer. Din kropp kommer att kämpa bättre när det har haft en god natts sömn, en som var fri från avbrott från nattliga svettningar.