Evb

Säg nej till läsk, ja till hälsosamma drycker

Läs fem skäl till varför läsk är dåligt för dig och fem friska drinkar som är bättre för att släcka din törst.

Läsk är söt, mousserande och läckra - men blanda inte ihop dem med en hälsosam dryck. Läkarna har upptäckt massor av hälsorisker förknippade med att dricka läsk. Värre, du beröva dig av en hälsosam dryck alternativ fullmatat med nödvändiga vitaminer och mineraler varje gång du tuff ner en läsk.

"Om du väljer en läsk, är chansen att du inte väljer en hälsosam dryck", säger Keri M. Gans, en näring konsult i New York och en taleskvinna för den europeiska Dietetic Association. Det finns ett antal friska dryck val du kan göra istället.

Varför säga nej till läsk?

  • Soda är verkligen värdelös för din kropp. "Enligt min mening, det finns verkligen en stor anledning till att inte dricka läsk," Gans säger. "Det har absolut inget näringsvärde. Soda är fylld med socker och kalorier och inget annat." Även lightläsk - låga till inga kalorier och socker - inga försonande dygder, näringsmässigt. Friska drycker, å andra sidan, har vitaminer och mineraler i kroppen kan använda. Även vanligt vatten kan rehydrera din kropp utan att lägga till extra kalorier till din diet.
  • Söt läsk bidrar till fetma och diabetes. Soda är laddad med hög majssirap, ett sötningsmedel som har kopplats till fetma. Soda konsumtionen också har kopplats till utvecklingen av typ 2-diabetes, både på grund av sockerhalten och dess effekter på kroppens hormoner. Och lightläsk? Det kan inte bli bättre. Minst en studie har kopplat konstgjorda sötningsmedel, såsom de som används i lightläsk, ökad aptit, svårare att förlora vikt, och en hårdare tid behålla viktminskningen.
  • Soda skadar tänderna. Sockret i läsk rockar tänderna, kombinera med bakterier i munnen för att bilda syra. Både vanliga och lightläsk innehåller också karbolsyra genom karbonatisering. Dessa syror arbetar för att försvaga tandemaljen, vilket orsakar karies och tandlossning.
  • Dricka läsk kan försvaga dina ben. Flesta läsk innehåller fosfor och koffein, medel som tros bidra till benskörhet. Experter oroar också att människor konsumerar läsk istället för mjölk eller andra hälsosamma drycker, berövar ben kalcium.
  • Soda kan skada dina viktiga organ. Forskning har visat att ökad läskförbrukning kan kopplas till kronisk njursjukdom, utveckling av metabola syndromet (en grupp av symtom som lägger upp till ökad risk för hjärtproblem), och fettlever, en kronisk leversjukdom.

Hälsosam dryck alternativ

Lyckligtvis finns det obegränsade möjligheter när man väljer en hälsosam dryck under en läsk. Vissa soda alternativ inkluderar:

  • Vatten. Det är den ultimata hälsosam dryck. "Det är gratis i alla bemärkelser," Gans säger. "Den har inga kalorier och det kommer direkt från kranen."
  • Fruktjuice. Gans uppmanar dig att inte dricka rakt fruktjuice, som innehåller mycket socker. "Drick lite seltzer med en skvätt juice för lite arom", säger hon. "Hellre än att dricka juice, äta en bit av hel frukt. Du också ska få fiber i frukt."
  • Mjölk. Detta är en annan viktig hälsosam dryck, speciellt för barn. "En 8-ounce glas fettfri mjölk har 80 kalorier och nio viktiga näringsämnen," Gans säger. "Du får mycket valuta för pengarna."
  • Tea Oavsett teer du föredrar -. Grön, svart, naturläkemedel - de har alla visat sig innehålla höga halter av antioxidanter, som tros för att skydda kroppen från skada.
  • Pulveriserad dryck blandar. De innehåller inga tand-röta karbonatisering, och kommer i socker-fria sorter. De ger din gottegris en fix utan att skada din totala kost.

Och kom ihåg att du alltid kan skära upp lite färsk frukt och pop lite i ett högt glas vatten för en extra smak spark. Välja hälsosamma drycker över läsk: Ge det ett försök. Din kropp kommer att tacka dig.