Evb

Riskfaktorer för stroke som du kan kontrollera

Är du orolig för din risk för stroke? ta kontroll över din hälsa genom att få ett grepp om de riskfaktorer för stroke som du kan hantera.

Möjligheten att få en stroke är skrämmande för många människor. Men många riskfaktorer för stroke - såsom högt blodtryck, kolesterol och vikt - kan minimeras genom att göra vissa livsstilsförändringar.

Visst, det finns vissa riskfaktorer för stroke som du bara inte kan göra mycket åt. "Vissa riskfaktorer kan du inte ändra omfattar egen eller familjär historia av stroke, stigande ålder och ras", förklarar Susan A. Catto, MD, co-direktören av Stroke Program vid Beaumont Hospital i Royal Oak, Michigan " Afrikanska européer och europeiska indianer till exempel har en högre risk för stroke, liksom personer med sicklecellanemi. "

På baksidan, många livsstilsfaktorer är i dina händer. Så även om din ålder eller ras sätter dig vid en högre risk för stroke, kan du slå tillbaka genom att hantera din vikt, kontrollera dina kolesterolnivåer, sänka ditt höga blodtryck, och mer.

Gör dessa livsstilsförändringar för att hantera riskfaktorer för stroke:

  • Få ett handtag på högt blodtryck. "Sänka blodtrycket kan minska risken för både hemorragisk stroke (blödning i hjärnan) och ischemisk stroke (blockerade artärer som orsakar en brist på blodtillförsel till hjärnan vävnad)," säger Dr Catto. "De dödligheten från stroke stiger med varje förhöjning av det systoliska (övre numret) och diastoliskt (botten nummer) blodtryck. Efter en första stroke, kan risken för en andra stroke minskas med 28 procent genom att reducera blodtrycket med 10 poäng systoliskt. "
  • Klipp ditt kolesterol. "Förhöjda kolesterolvärden är associerade med ökad aterosklerotisk sjukdom, vilket är när cholesterolplattor bygga upp på väggarna i medelstora och stora artärer," säger Danielle Haskins, MD, medicinsk chef för Stroke Center vid Saint Barnabas Medical Center i Livingston, NJ "Detta sedan smalnar artärerna, som kan orsaka blodproppar." Om dessa blodproppar skulle bryta sig loss, kunde de färdas genom artärerna till hjärnan och potentiellt orsaka en stroke. En hälsosam kost, daglig motion och medicinering kan sänka kolesterolhalten i blodet och bidra till att upprätthålla sunda artärer, säger Dr Haskins. Det, i sin tur, kommer att minska risk för stroke samt risken för hjärtinfarkt och perifer arteriell sjukdom (minskat blodflöde till armar och ben på grund av förträngda artärer).
  • Hantera din diabetes. Diabetes kan öka risken för att utveckla många andra farliga hygienkrav, inklusive stroke. "Förhöjt blodsocker skadar de små blodkärlen som transporterar blod till hjärnan," säger Haskins. "Den här skadan förvärras om du även har okontrollerat högt blodtryck. Dessutom kan förhöjda blodsocker påskynda bildandet av kolesterol plack i de större artärerna, vilket ytterligare ökar risk för stroke. "
  • . Släppa några pounds Bära omkring övervikt är en riskabel proposition för praktiskt taget alla dessa sjukdomstillstånd - blodtryck, kolesterol, diabetes, hjärtsjukdomar och stroke. "Övervikt innebär en påfrestning på kroppen och på hjärtat", säger Daniel Labovitz, MD, biträdande professor i neurologi vid Albert Einstein University College of Medicine / Montefiore Medical Center i New York. "Övervikt ökar risken för diabetes, ökar blodtrycket, och ofta ökar kolesterolnivåer, som alla ökar risken för stroke."
  • Få lite motion En av de bästa strategierna för att hjälpa dig att förlora några pounds är att träna mer -. Vilket har en direkt positiv inverkan på risk för stroke också. "Daglig motion minskar risken för stroke dramatiskt," säger Dr Labovitz. "Motionera 30 minuter per dag - tillräckligt hårt för att andas genom munnen och få lite svettig -. Har kraftfulla effekter på hälsan av hjärta, blodkärl och hjärna" I själva verket, kan regelbunden motion vara lika viktig som någon medicin du kan ta för att bibehålla ett friskt hjärta, säger Dr Labovitz.
  • Hantera förmaksflimmer. Den snabba, oregelbundna hjärtslag som kallas förmaksflimmer är en stor riskfaktor för stroke. När du har denna sjukdom, är det viktigt att samarbeta nära med din läkare för att hantera det. "Eftersom blodflödet genom hjärtat påverkas av oregelbunden rytm, kan blodproppar bildas i hjärtat och sedan bryta sig loss och resor i blodet", säger Labovitz. "Om de reser in i hjärnan, kan de blockera en artär och orsaka en stroke. Äldre personer med förmaksflimmer har oftast att ta medicin för att förhindra bildandet av farliga blodproppar. "
  • . Sluta röka Matthew D. Vibbert, MD, biträdande professor i neurologi och neurokirurgi vid Thomas Jefferson University i Philadelphia, uttrycker det bäst: "Det är den enskilt viktigaste som du kan göra för att minska risk för stroke och förlänga ditt liv!"

Dessa livsstilsförändringar kan verka skrämmande i början, men du kan hjälpa till att förebygga stroke och förbättra din hälsa genom att göra en ändring i taget och anta fler förändringar med tiden. Bygg vidare på dessa goda hälsa principer, och du kommer att njuta av deras kumulativa effekter för en lång tid framöver.