Evb

Risken för prostatacancer i afro-amerikanska män

Prostatacancer är den fjärde vanligaste dödsorsaken i svarta män.

Alla män borde vara oroliga prostata cancer, särskilt när de blir äldre. Tala med din läkare om och när du ska screenas baserat på din släkthistoria och andra riskfaktorer. Om du har en eller flera riskfaktorer och löper en ökad risk att utveckla prostatacancer, är tidig screening särskilt viktigt.

Män av afrikansk-europeisk härkomst är på en betydligt högre risk att utveckla prostatacancer än vita män. Bland svarta män, 19 procent - nästan en av fem - kommer att diagnostiseras med prostatacancer, och fem procent av dem kommer att dö av denna sjukdom. I själva verket är prostatacancer den fjärde vanligaste orsaken totalt för död i afrikansk-europeiska män.

Prostatacancer i african-europeiska män: hur mycket större är risken?
Forskarna är inte riktigt säker på varför svarta män löper en ökad risk att utveckla och dö i prostatacancer. "Tyvärr, just nu vi vet egentligen inte varför afrikansk-europeiska män är mer benägna att utveckla prostatacancer. Vi vet att de är mer benägna att dö av prostatacancer delvis på grund av försenad diagnos och delvis på grund av begränsningar i tillträde till behandling, "säger Durado Brooks, MD, chef för prostatacancer och kolorektal cancer vid European Cancer Society. Forskning pågår i ett försök att bättre förstå orsakerna, men en ny studie från Keck School of Medicine vid University of Southern California antyder att det kan finnas en genetisk koppling.

Och medan afrikansk-europeiska män är redan en ökad risk för prostatacancer, ökar risken dramatiskt om det finns en familjehistoria av prostatacancer. Afrikansk-europeiska män med en nära anhörig som hade prostatacancer har en etta i tre chans att utveckla sjukdomen. Deras risk stiger till 83 procent med två närmaste familjemedlemmar med sjukdomen, och skyrockets till 97 procent om de har tre närmaste familjemedlemmar som utvecklat prostatacancer.

Tidig prostatacancer screening: varför det är så viktigt
Tidig prostatacancer screening är viktig eftersom den tid som symptom uppstår, är cancern sannolikt i ett avancerat stadium. Ju tidigare prostatacancer är fångad - innan symptom uppstår - desto större chans för återhämtning.

Prostatacancer är mycket behandlingsbar när det upptäcks tidigt. "Nästan 100 procent av män som diagnostiserats med prostatacancer i tidigt skede kommer att vara vid liv fem år senare. Män måste förstå att det är något som kan göras åt denna sjukdom," konstaterar Dr Brooks.

Prostatacancer screening för african-europeiska män
Regelbunden screening är viktigt för alla män i den ålder då prostatacancer blir mer sannolikt. Men för svarta män, bör rutinmässig prostatacancer screening börja på en ännu yngre ålder. Den europeiska Cancer Society rekommenderar att afrikansk-europeiska män diskuterar testning med sin läkare vid 45 års ålder, eller vid 40 års ålder om de har flera nära släktingar som haft prostatacancer före 65 års ålder.

Screening kan innefatta ett prostataspecifikt antigen (PSA) blodprov och / eller en digital rektal examen (DRE). Båda testerna kan vanligen göras genom din husläkare. En digital rektal examen är en snabb och endast milt obekväma tenta av din prostata. Din läkare kommer att använda ett oljat, handskar finger för att försiktigt känna ytan på din prostatakörteln efter knölar eller andra avvikelser.

Förutom att erkänna behovet av tidig screening, säger Brooks, afrikansk-europeiska män bör vara medveten om de tecken och symtom på prostatacancer. Dessa symtom kan inkludera kissa mitt i natten, behöva kissa oftare, och känsla som blåsan inte är helt tom. Blod i urinen kan också vara ett tecken på prostatacancer.

Brooks konstaterar att det är viktigt för svarta män att tala med sin läkare om diagnostiska test för prostatacancer om de upplever några av dessa symtom. Afrikansk-europeiska män också "behöver ha en diskussion med sin läkare om fördelar och begränsningar med screening för tidig upptäckt av prostatacancer," Brooks säger. "Inte ignorera symtomen och vara medveten om att finna sjukdomen och behandla det tidigt har mycket goda resultat är de två viktigaste sakerna som vi behöver för att få män att vara medveten om och ta itu med. "