Evb

Reumatoid artrit och depression

Depression och ångest är vanliga bland patienter med reumatoid artrit. Läs om varför, och få tips för att övervinna de känslomässiga biverkningar.

David McKee i Indianapolis har haft ledgångsreumatism under större delen av sitt liv. Han undervisar självhjälp kurser för personer med sjukdomen och har träffat många personer som även arbetar med depression.

"Depression är en stor del av artrit. Depression orsakas av sjukdom och smärta, men också av oförmågan att göra de saker som du en gång kunde. Du tänker:" Jag har alltid gjort dessa hobbies, och nu kan jag 't!' ", säger han.

Denna känsla av förlust kan kännas som sorg, förklarar Christopher Edwards, PhD, chef för kronisk smärta Management Program vid Duke University i Durham, NC, som arbetar med många patienter med reumatoid artrit. Men många faktorer av sjukdomen kan påverka dina känslor, säger han. Du har kronisk smärta. Du kan känna sig orolig för funktionshindrade att bli. Du kan oroa dig att du behöver för mycket hjälp från din familj. Och du kan vara orolig för förändringar i utseendet på dina händer.

Reumatoid artrit: söker hjälp för depression och ångest
Det finns många sätt att hjälpa dig hitta befrielse från depression eller ångest ansluten till reumatoid artrit. Edwards föreslår att du söker stöd från följande källor:

Din familj. Utfrågning rätt ord från nära och kära kan vara lika kraftfullt som att höra dem från en professionell, säger Edwards. Om du har negativa tankar som "jag är en börda för min familj," diskutera dessa frågor med dem. De kan hjälpa dig att vända ditt sätt att tänka. Till exempel kan de hjälpa dig att inse att även om man nu lita på dem för mer hjälp, ändå är beroende av dig för många saker, också.

Din läkare. Prata med din reumatolog. Din artrit specialist är inte bara där för att ge reumatoid artrit behandling för fysiska problem. Denna läkare kan också hjälpa dig att klara av depression eller ångest och sätta dig i kontakt med mental hälsa. Om du har möjlighet att välja mellan Specialister, välj en som verkar troligt att kommunicera väl med dig, säger Edwards.

Psykisk hälsa experter. Psykoterapeuter arbetar ofta med personer som hanterar kroniska sjukdomar som reumatoid artrit för att hjälpa till att öka psykiskt välbefinnande. Några av dessa specialister undervisar också tekniker smärtlindring, såsom avslappning eller meditation, liksom metoder för att hjälpa dig att bättre hantera de känslomässiga och fysiska hinder för en kronisk sjukdom. Remisser från din hälsa vårdteam kan vara mycket fördelaktigt att hjälpa hitta en psykisk hälsa expert som du ansluter med, en viktig aspekt av en framgångsrik behandling.

Medicinering. Många antidepressiva och ångestdämpande mediciner för att behandla depression och ångest, säger Edwards. Tala med din läkare eller psykiater om huruvida denna typ av medicinering är rätt för dig och din situation. Vissa antidepressiva läkemedel hjälper också lindra smärta - en fördel för denna typ av behandling.

Smärta specialister. Specialister inom centra smärtbehandling, som finns på många områden, lära patienterna hur man bättre kan hantera smärta. Detta kan innefatta tekniker för att ändra sätt att tänka och hantera reumatoid artrit smärta. Din husläkare eller reumatolog kan hjälpa dig att hitta smärta specialister inom ditt område.

Stödgrupper. Spendera tid med en grupp människor med reumatoid artrit kan ge hjälp utöver känslomässigt stöd, säger Edwards. Jämförelse stöd kan du träffa förebilder som framgångsrikt hantera sina problem, instrumentellt stöd lär ut hur man löser dag-till-dag problem, och informativt stöd visar var man kan hitta pålitliga fakta om din sjukdom.

McKee gick större delen av sitt liv utan att veta andra personer med reumatoid artrit tills han blev involverad i sina lokala program Arthritis Foundation i hans sena 30-talet. "Du bygger dessa relationer och obligationer som är bara otroligt," säger han. "Det förändrade mitt liv än vad ord kan uttrycka. Jag var i allvarlig depression och ensamhet, och inte vet vart de ska vända, och det gav mig en otrolig möjlighet att hjälpa andra."