Evb

Psoriasisartrit: känna till olika former det kan ta

Vissa former är mildare, vissa mer allvarliga. Att veta vilken typ du har hjälper läkare ordinera de mest effektiva behandlingar för dig.

Rheumatologists har identifierat fem typer av psoriasisartrit, och patienter kan ha mer än en typ. "Det kan finnas överlappning", säger Allen J. Samuels, MD, en reumatolog i privat praktik i Bethlehem, PA.

Typer av psoriasisartrit

Här är de olika typer av psoriasisartrit och deras symptom:

  • Asymmetrisk artrit. Detta är den vanligaste typen av psoriasisartrit, säger Dr Samuels. Cirka 70 procent av människor som har psoriasisartrit har asymmetrisk artrit. Asymmetrisk artrit kan förekomma i något gemensamt, och det kan påverka några eller många av dem, men det kommer inte att påverka samma leder på båda sidor av kroppen. Med asymmetrisk artrit, är lederna inte bara svullen, men kan också vara öm och varm. Människor som har asymmetrisk artrit i sina händer och fötter kan märka att deras fingrar och tår ser ut som små korvar. Detta tillstånd tenderar att vara mildare än andra former av psoriasisartrit, men det kan bli handikappande.
  • . Symmetrisk artrit Denna form är mycket lik reumatoid artrit (RA), är det mindre missbildning än med RA, men symmetrisk artrit kan fortfarande vara handikappande. Vanligtvis kommer du att uppleva smärta i lederna - knä, höfter, fotleder, handleder - på båda sidor av kroppen. Det är troligt att minst fem lederna blir svullen och stel. Kvinnor är mer benägna att ha symmetrisk artrit än män, och mängden av psoriasis samband med detta tillstånd är sannolikt att vara allvarliga. Detta är den näst vanligaste typen av psoriasisartrit.
  • Spondylit. Denna typ av psoriasisartrit orsakar inflammation i ryggraden. Du kommer att känna stelhet i nacke, rygg och leder sacroiliac (lederna där basen av ryggraden möter bäckenet). Som det fortskrider, kan sjukdomen göra rörelsen ganska smärtsamt. Inflammationen kan orsaka vissa benknotorna att smälta, fusion kan någon gång kräva operation. "Många gånger spondylit går okänt," Samuels säger.
  • Distal interfalangeala dominerande. Denna typ av psoriasisartrit är vanligast hos män, men är något sällsynt. Det påverkar de distala lederna, vilka är de små lederna närmast naglarna på händer och fötter. Fingret-och tånaglar kommer sannolikt att visa symtom på psoriasisartrit liksom, de kommer att vallar, urkärnade och missfärgade, och de kan vända en gulorange.
  • Mutilerande artrit. Detta är den mest försvagande och funktionsnedsättande typ av psoriasisartrit. Lyckligtvis är det ovanligt - endast cirka 5 procent av personer med psoriasisartrit har det. De små benen i dina händer, speciellt fingrar, fötter, och eventuellt i nacke och rygg sönder, vilket orsakar permanent deformitet. Det kan vara ganska smärtsamt.

Psoriasisartrit kan gå långsamt, eller det kan komma plötsligt. Om tillståndet lämnas obehandlat, kan det allvarligt skada dina leder och orsaka invalidiserande smärta. Var noga med att diskutera dina symtom och problem med din läkare. "Det finns subtila nyanser i hur du skulle närma behandla varje typ," Samuels säger. Din läkare kan hjälpa dig att identifiera vilken typ av psoriasisartrit du har, liksom den bästa loppet av behandling för ditt tillstånd.