Evb

Psoriasis behandling: lagarbete

Psoriasis behandling kan kräva mer än besök hos en hudläkare. Var noga med att montera den högra medicinska team för att få all den hjälp du behöver.

Psoriasis är inte tekniskt en hudsjukdom - det är en autoimmun sjukdom som visas på huden - så även om det ser ut som det tar sin tyngsta vägtull på ytan av kroppen, se en hudläkare troligen inte tillräckligt för att hantera din sjukdom. Troligtvis måste du även att samråda med andra medicinska specialister för att ta itu med de många sätt som psoriasis kan påverka dig.

Den roll som hudläkare vid behandling av psoriasis

Nyckeln professionell på din psoriasis behandling laget kommer att bli en hudläkare. Alla dermatologer är utbildade för att ge vård för hudsjukdomar, men medan vissa dermatologer behandla patienter med en rad olika tillstånd, andra begränsa deras specialitet fokus till ett visst tillstånd, t.ex. psoriasis. Som ett resultat, kan graden av psoriasis kompetens varierar från hudläkare till hudläkare, beroende på om de håller jämna steg med den senaste forskningen och den ständigt växande listan över behandlingsalternativ.

Om du inte redan har en hudläkare, kan du få en remiss till en kvalificerad läkare i ditt område från din primärvårdsläkare eller sök Hitta en läkare. Eller så kan du kontakta en grupp psoriasis opinionsbildning, såsom National Psoriasis Foundation, som upprätthåller en katalog psoriasis läkare.

Den roll som primärvårdsläkare

I vissa mild till måttlig fall av psoriasis, kan din primärvårdsläkare, invärtesmedicinare, eller husläkare kunna hantera din behandling med lokala kortikosteroider, stenkolstjära, eller en av de krämer, liksom kalcipotrien. Dock kan en primärvårdsläkare inte vara up-to-date på de senaste psoriasis forskning och alternativ behandling, och om kontrollen blir svår eller om psoriasis blir utbrett, bör din läkare remittera dig till en hudläkare.

Din primärvården läkare kan fortfarande vara en värdefull medlem i ditt team genom att hjälpa dig att behålla din allmänna hälsa och titta på andra hälsofrågor som kan påverka eller resultatet av din psoriasis - en viktig del av att hantera tillståndet.

Den roll som en sjuksköterska läkare vid behandling av psoriasis

Som en primärvårdsläkare, kan en sjuksköterska utövare behandla mild till måttlig psoriasis, och kommer att känna igen när du ska remitteras till en hudläkare. I många metoder, sjuksköterskor spelar en värdefull stödjande roll genom att tillhandahålla utbildning och information om de nyaste behandlingarna, sjukdom hantering och rådgivning - funktioner som en upptagen läkare kanske inte har tid för.

Den roll som en psykisk hälsa rådgivare vid behandling av psoriasis

Psoriasis kan ta en vägtull på en person som känslomässigt och fysiskt. Under skov, kan du bli generad eller deprimerad, och din självkänsla kan ta stryk. Sessioner med en kurator, psykiater eller psykolog kan hjälpa dig att övervinna dessa negativa känslor. Eller du kan delta i gruppterapi eller en stödgrupp med andra personer med psoriasis som kan känna med din situation.

I vissa fall, bidrar icke-psoriasis stress till psoriasis flare-ups. Om så är fallet, kan du boka tid med en psykisk hälsa expert för att utforska några av dessa djupare frågor och lära sig tekniker spänningsstyrande, såsom meditation eller yoga. Vid behov kan en psykiater förskriva läkemedel för att hjälpa dig att hantera, vilket kan minska psoriasis blossar.

Rollen av nutritionist

Det finns ingen bergsäkert anti-psoriasis diet, men ett flertal särskilda dieter har varit framgångsrika i att hjälpa vissa patienter kontrollerar deras psoriasis, inklusive ris diet, kalkon kost, den låg-protein diet, och svält diet. En dietist kan hjälpa dig att reda ut dessa alternativ och påståenden om kosttillskott och psoriasis.

Även om du inte är intresserad av att prova en specialiserad diet eller kosttillskott, kommer du fortfarande vill upprätthålla god näring för hälsa och viktkontroll. Dessutom, kan psoriasis orsaka vissa näringsbrister som du behöver för att kompensera för - protein, folater och järn, för att nämna några - och en dietist kan hjälpa till med det.

Innan du överväga att göra några kostförändringar, diskutera dem med din primärvården läkare.

Den roll reumatolog

Om du utvecklar psoriasisartrit, en potentiellt invalidiserande, joint inflammation komplikation av psoriasis, behöver du andra specialister på ditt team, som börjar med en reumatolog. Din reumatolog kommer att utveckla en behandlingsplan med dig och, beroende på svårighetsgraden av din psoriasisartrit kan hänvisa dig till andra sjukvårdspersonal, till exempel:

  • en fysisk terapeut för att utforma ett träningsprogram för att kontrollera smärta och bevara gemensam styrka och rörelseomfång
  • en arbetsterapeut för att avgöra när skenor eller hjälpmedel kan behövas
  • en fotvårdsspecialist för att behandla tillstånd som är specifika för foten eller fotleden, ordinera medicin för att kontrollera inflammation och bevara ledfunktion, och utför fotkirurgi om det behövs
  • en akupunktör för att lindra smärta
  • en massageterapeut för att minska muskelspänningar och förbättrar ledens rörelseomfång
  • en socialarbetare som tyder på samhällets resurser såsom resor bistånd eller hem måltid leverans

Du kanske inte behöver alla de specialister som listas här, men att veta vilken vårdpersonal är utbildade för att hantera olika aspekter av psoriasis behandling kan du bäst hantera dina individuella behov.