Evb

PSA-testet för prostatacancer

Denna enkla test kan upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede - men är det rätt för alla?

Enligt European Cancer Society, manipulerar bör tala med manliga patienter om årlig prostatecancerrastrering börjar vid 50 års ålder, eller 45 år för afrikansk-europeiska män eller andra med hög risk. Prostatacancer screening börjar med en eller två enkla test: en digital rektal examen (DRE) och ett prostataspecifikt antigen blodprov (PSA). Föreningen rekommenderar att två undersökningar utförs tillsammans.

Den prostatacancer psa: vad är det?
PSA-testet är ett enkelt blodprov som kontrollerar om nivåerna av prostataspecifikt antigen i blodet. Produceras av prostata, är detta antigen som vanligtvis finns i blodet i mängder av mindre än 4 nanogram per milliliter (ng / ml). Men hos män med prostatacancer, stiger vanligtvis högre än 4 ng / mL.

PSA-test: de risker
En ökad nivå av PSA i blodet garanterar inte en diagnos av prostatacancer. Det finns många andra faktorer som kan orsaka förhöjda nivåer av PSA i blodet, inklusive en inflammerad prostata, senaste utlösning, och andra icke-cancerogena förhållanden prostatan. PSA-nivåer också naturligt att stiga som män ålder.

Å andra sidan, garanterar en normal nivå av PSA i blodet inte att du inte har prostatacancer, heller. Vissa män har prostatacancer men ändå upprätthålla normala nivåer av PSA. Fetma, liksom vissa mediciner eller naturläkemedel kosttillskott kan orsaka lägre nivåer av PSA hos män med prostatacancer.

Så, för att bekräfta diagnosen prostatacancer, en biopsi görs vanligtvis. Detta förfarande är ganska invasiv och kan vara ganska dyra, det är en hel del att gå igenom om du inte har prostatacancer i första hand.

Ett PSA-test kan inte heller visa hur avancerad cancern är, eller hur snabbt det växer. Vissa cancerformer kan diagnostiseras och behandlas - med många biverkningar - som aldrig kan ha påverkat mannen alls. Prostatacancer kan vara långsamt växande, och vissa fall kanske inte kräva behandling utan noggrann övervakning istället.

PSA-test: de fördelar
Trots osäkerheten och riskerna är PSA-testet fortfarande användbart i spotting prostatacancer.

"Frågan är, har vi inte ett riktigt bra grepp om balansen mellan för-och nackdelar. Vi vet att genom att göra screening med PSA, kommer vi att hitta många fler prostatacancer tidigt, men vi hitta tidiga cancerformer som behöver behandling Hur många av dessa tidiga cancerformer som vi finner inte behöver behandling? " säger Durado Brooks, MD, chef för prostatacancer och kolorektal cancer vid European Cancer Society.

"Om du letar efter en orsak till symtom, då du gör diagnostiska tester [i motsats till screening test], och det finns väldigt få människor som skulle argumentera mot att göra dem," Dr Brooks säger.

"Män måste förstå att det är frågan om för-och nackdelar."

Några fall av prostatacancer har hittats av PSA-testning är så tidigt eller så liten att, av olika skäl, kan de inte ha behövt behandling. Och, säger Brooks, genom att börja behandling, "vi har infört möjligheten för livsstilsfrågor i vissa män som inte behöver det. Inverkan på livskvalitet i samband med behandling för prostatacancer är något som inte kan ignoreras." Men "det fördel är att genom att behandla cancern tidigt, kan vi försäkra er om att dina chanser att dö i prostatacancer är mycket liten", säger Brooks.

Vem ska ha ett PSA-test
Så vem ska genomgå PSA testning? Män som är på en hög risk att utveckla prostatacancer - afrikansk-europeiska män, män med hereditet för prostatacancer, särskilt flera nära familjemedlemmar - bör överväga prostatacancer screening med PSA-test, ännu tidigare än 50 års ålder.

"Om du har symtom som tyder på prostatacancer, måste du tala med din läkare om att ha diagnostiska test," som skulle bestå av ett PSA och DRE, säger Brooks. Om du inte har symtom och överväger dessa screeningtest, att få dem att vara till nytta för de flesta män, med några få möjliga undantag. Tala med din läkare om din situation så att du kan känna dig trygg med beslutet.