Evb

Prostatacancer iscensättning: imaging och lymfkörtelbiopsi

Röntgenundersökningar och lymfkörtelbiopsi används ibland för att diagnostisera cancer spridit sig utanför prostata.

Röntgenundersökningar används för prostatacancer staging

Inte alla män med prostatacancer behöver fler tester, men för dem som gör, är testen nedan används ibland.

Skelettscintigrafi

När prostatacancer sprider det går ofta till benen först. (Även när detta händer, är det fortfarande kallas prostatacancer, inte skelettcancer.) En skelettscintigrafi görs för att visa om cancern har spridit sig från prostatakörteln till ben. För detta test radioaktiva materialet läggs i en ven (givet IV). Den stråldos är mycket låg och inte orsaka biverkningar. Den radioaktiva ämnet dras till diseased benceller i hela kroppen och dyker upp på skelettscintigrafi som "hot spots". Dessa platser kan vara cancer, eller de kan orsakas av artrit eller andra sjukdomar ben. För att ta reda på, kan fler tester måste göras.

Datortomografi (datortomografi)

En CT eller CAT scan är en speciell typ av röntgen. En serie bilder tas från många vinklar. En dator kombinerar bilder för att ge en detaljerad bild. Innan den första uppsättningen av bilder tas kan du bli ombedd att dricka ett eller två pints en vätska som beskriver tarmen så att det ser annorlunda ut än alla tumörer. Du kanske också har en ofarlig färgämne sätta i en ven (givet IV).

En datortomografi kan hjälpa berätta om din prostatacancer har spridit sig till lymfkörtlarna i bäckenet. (Lymfkörtlar är ett nätverk av böna-sized samlingar av vita blodkroppar som bekämpar infektioner.) Datortomografi ta längre tid än vanlig röntgen. Du måste ligga stilla på ett bord inne i en ringformad maskin. Du kanske känner lite begränsas av ringen du måste ligga i medan bilderna tas. Datortomografi är inte lika användbar som MRI för att titta på prostatakörteln själv.

MRT (magnetisk resonanstomografi)

Detta test är som en datortomografi förutom att radiovågor och starka magneter används istället för röntgenstrålar för att göra bilderna. MRI ger en mycket tydlig bild för att hjälpa läkaren se om cancern har spridit sig till sädesblåsorna eller urinblåsan.

MRT tar längre tid än datortomografi-ofta upp till en timme. Under genomsökningen du ligger i ett smalt rör som begränsar och kan störa vissa människor. För att få en bättre bild, kommer många läkare placera en sond inne i ändtarmen. Den måste stanna på plats under 30 45 minuter och kan vara obekväma. Liksom Datortomografi, kanske en kontrast färgämne sättas i en ven, men detta görs mer sällan.

PROSTASCINT scan

Liksom skelettscintigrafi, använder PROSTASCINT scan låga nivåer av ett radioaktivt ämne för att finna cancer som har spridit sig utanför prostata. Ämnet placeras i en ven, och dras till prostataceller som helst i kroppen. Du blir ombedd att ligga på ett bord medan en speciell kamera tar bilder av kroppen. Detta görs vanligtvis ungefär en halvtimme efter injektionen och igen 3 till 5 dagar senare.

Fördelen med denna test är att den finner spridningen av prostatacancer till lymfkörtlarna och andra organ. Och det kan skilja mellan prostatacancer och andra problem. Läkarna är ännu inte säker på hur användbart detta test är och de flesta inte använder det för män som har just fått diagnosen prostatacancer.

Lymfkörtelbiopsi

I en lymfkörtelbiopsi, att en eller flera lymfkörtlar bort för att se om de innehåller cancerceller. Om din cancer har spridit sig till närliggande lymfkörtlar, kirurgi för att bota cancer är oftast inte ett alternativ och läkaren kommer att titta på andra behandlingsmetoder. Det finns olika typer av biopsier.


Kirurgisk biopsi

Kirurgen kan avlägsna lymfkörtlar genom ett snitt (incision) i den nedre delen av magen (buken). Denna biopsi görs ofta under operationen för att ta bort prostatan. I lymfkörtlarna testas i labbet medan du fortfarande sover (under narkos). Resultaten kommer att hjälpa kirurgen besluta om att gå vidare med operationen. Om noderna innehåller cancer, är operationen stoppas oftast. Detta beror på att ta ut prostatan skulle vara osannolikt att bota cancern, men det kan fortfarande orsaka allvarliga problem eller biverkningar.

Laparoskopi

En laparoscope är en lång, tunn slang med en liten kamera på slutet. Det sätts in i magen (buken) genom ett litet snitt (snitt) i huden för att låta kirurgen se insidan utan att göra ett stort snitt. Andra små snitt görs för att sätta i långa instrument för att avlägsna lymfkörtlar. Återhämtning tar vanligtvis bara 1 eller 2 dagar och det finns mycket lite ärr från denna operation. Denna metod är inte vanligt, men det används ibland när man inte är med kirurgi, exempelvis för män som väljer behandling med strålning.

Fine-needle aspiration (FNA)

Om en CT eller MR-undersökning visar att dina lymfkörtlar verkar vara svullen, kan ett cellprov tas genom att göra en fin nål aspiration (FNA). Läkaren bedövar först huden och sedan använder datortomografi för att styra en lång, tunn nål genom huden och in i lymfkörtlarna. Detta är ett öppenvården förfarandet och du kan åka hem några timmar senare. Denna metod används inte så ofta.