Evb

Prostatacancer: förebyggande och riskfaktorer

Även om vissa riskfaktorer för prostatacancer är inte under enskild kontroll, kan ändra hur du äter bidra till att minska dina chanser.

Även om vi ännu inte vet exakt vad som orsakar prostatacancer, vet vi att vissa riskfaktorer är kopplade till sjukdomen. En riskfaktor är något som ökar en persons chans att få en sjukdom. Olika cancerformer har olika riskfaktorer. Vissa riskfaktorer, som rökning, kan kontrolleras. Andra, som en persons ålder eller släkthistoria, inte kan ändras.

Men riskfaktorer berättar inte allt. Många människor med en eller flera riskfaktorer får aldrig cancer, medan andra med denna sjukdom kan ha haft några kända riskfaktorer. För vissa av dessa faktorer, är länken till prostatacancer riskerar ännu inte klart.

Riskfaktorer för prostatacancer

Ålder: Ålder är den starkaste riskfaktorn för prostatacancer. Chansen att få prostatacancer går upp snabbt efter en man når 50 års ålder. Nästan 2 utav 3 prostatacancer hos män över 65 års ålder.

Etnicitet: Av okänd anledning är prostatacancer vanligare hos afro-europeiska män än hos män i andra raser. Afro-europeiska män är också mer benägna att ha en mer avancerad sjukdom när det visar sig och är mer benägna att dö av sjukdomen. Prostatacancer förekommer mindre ofta i asiatisk-europeiska och latinamerikanska / Latino män än hos icke-spansktalande vita. Orsakerna till dessa ras-och etniska skillnaderna är inte klart.

Nationalitet: Prostatacancer är vanligast i norra Europa, nordvästra Europa, och några andra ställen. Det är mindre vanligt i Asien, Afrika, Central-och Sydeuropa. Orsakerna till detta är inte klart. Mer testning i vissa utvecklade länder sannolikt står för åtminstone en del av denna skillnad, men andra faktorer kommer sannolikt att vara viktigt också.

Familj historia: Prostatacancer verkar köra i vissa familjer. Män med nära familjemedlemmar (far eller bror) som har haft prostatacancer är mer benägna att få det själva, särskilt om deras anhöriga var unga när de fick sjukdomen.

Gener: Forskare har funnit några ärftliga gener som tycks öka risken för prostatacancer, men de förmodligen står för endast ett litet antal fall totalt. Genetisk testning för de flesta av dessa gener är ännu inte tillgängliga, och fler studier behövs inom detta område.

Diet: Den exakta rollen av diet i prostatacancer är inte klart, men vissa faktorer har studerats. Män som äter mycket rött kött eller fettrik mejeriprodukter verkar ha en större chans att få prostatacancer. Dessa män tenderar också att äta färre frukter och grönsaker. Läkarna är inte säker på vilken av dessa faktorer gör att risken för att gå upp.

Fetma: De flesta studier har inte funnit att är feta (som har en stor mängd extra kroppsfett) är kopplad med en högre risk att få prostatacancer. Vissa, men inte alla, studier har funnit att överviktiga män kan löpa större risk för att ha mer avancerad prostatacancer och dö i prostatacancer.

Motion: Motion har inte visats minska risken för prostatacancer i de flesta studier. Men vissa studier har visat att höga nivåer av fysisk aktivitet, särskilt i äldre män, kan minska risken för avancerad prostatacancer. Mer forskning inom detta område behövs.

Infektion och inflammation i prostatan: Vissa studier har antytt att prostatit (inflammation av prostatakörteln) kan kopplas till en ökad risk för prostatacancer, men andra studier har inte hittat en sådan koppling. Vissa forskare har också tittat på om sexuellt överförbara sjukdomar (STD) kan öka risken för prostatacancer. Hittills har studier inte gått, och inga tydliga kopplingar har gjorts.

Prostatacancer förebyggande

Den exakta orsaken till prostatacancer är inte känt, så det är inte möjligt att förhindra de flesta fall av sjukdomen. Men baserat på vad vi vet, kanske vissa fall förhindras.

Diet
Medan resultaten av forskningsstudier är ännu inte klart, kanske du kan minska din risk för prostatacancer genom att förändra sättet du äter. ACS föreslår att äta mindre rött kött och fett och äta mer grönsaker, frukt och fullkornsprodukter. Ät fem eller fler portioner frukt och grönsaker varje dag. Dessa riktlinjer ger dig ett hälsosamt sätt att äta som kan hjälpa till att sänka risken för vissa typer av cancer, liksom andra sjukdomar.

Tomater, rosa grapefrukt och vattenmelon är rika på ämnen som kallas lycopenes. Lycopenes att undvika skador på DNA och kan hjälpa till lägre risk prostatacancer. Forskning om detta pågår fortfarande.

Vissa studier tyder på att ta vitamin E dagligen kan minska risken för prostatacancer. Men andra har funnit att vitamin E har ingen inverkan på cancerrisken och kan öka risken för vissa typer av hjärtsjukdom. Selen, ett mineral, kan också sänka risken. En stor studie gjordes för att se om vitamin E eller selen sänkte risken för prostatacancer. Efter ca fem års användning, visade resultaten att varken en befanns sänka prostatecancerrisken.

Å andra sidan kan vitamin A (betakaroten) kompletterar faktiskt öka risken för prostatacancer. Innan något vitaminer eller andra tillägg, bör du tala med din läkare.

Medicin
En studie av läkemedlet finasterid (Proscar ®) fann att män som tar drogen var mindre benägna att få prostatacancer än män som tar en placebo ("sockerpiller"). Drogen kan orsaka biverkningar såsom lägre sexlust och problem med att få erektion. Å andra sidan verkar det att hjälpa till med urinvägsproblem. Vid denna tid är det inte klart om att ta finasterid för att minska risken för prostatacancer är en bra idé eller inte. Resultaten av studien kommer att bli tydligare under de närmaste åren. Andra läkemedel som kan hjälpa till att förebygga prostatacancer testas nu i kliniska prövningar, också.